Meglepő dolgok, melyek koffeint tartalmaznak

Sokkal több dologban van koffein, mint gondolnánk - még a koffeinmentes kávéban is. Érdemes figyelni, mert a túl sok koffein kiszáradást, alvászavarokat, magas vérnyomást okozhat.

Koffeinmentes kávé

2007-ben a Consumer Reports 36-féle koffeinmentes kávét tesztelt le hat különböző, kávékat árusító üzletlánc kínálatából: több mint húszban találtak koffeint.

Mire jó a koffeinmentes kávé? A koffein káros hatásairól gyakran lehet híreket olvasni, éppen ezért jó ötletnek tűnhet, ha kávéból is inkább koffeinmentes típust választunk. Akad ugyanakkor néhány tény, amelyet csak kevesen tudnak ezekről az italokról. Ezekről az alábbi cikkünkben írtunk!

Szénsavas üdítők

Sokan hiszik, hogy csak a különböző kólákban van koffein, pedig ez sem igaz. Nagyon sok gyümölcsös, illetve egyéb ízesítésű üdítőben van koffein - természetesen a diétásokban is.

Csokoládé

A koffein természetes formában megtalálható a kakaóbabban, így gyakorlatilag minden csokiban van belőle egy kicsi - minél magasabb egy adott édesség kakaótartalma, annál több. Ráadásul bizonyos édességekhez még utólag is koffeint adnak - ezt a csomagoláson ellenőrizhetjük.

csokoládé
A csokoládé is tartalmaz koffeint

Jégkrém

Ha csokis vagy kávés ízesítésű fagyit vagy jégkrémet eszünk, akkor azokban is biztosan van koffein. Egy félcsészényi kávés fagyiban vagy jégkrémben akár 30-45 milligramm koffein is lehet - ugyanekkora mennyiség van egy doboz kólában is.

Fogyókúrás tabletták

Bár a koffeinnek nincs mérhető szerepe a fogyásban (igaz, edzéseinket hatékonyabbá teheti), a gyártó cégek mégis nagyon sok fogyókúrás tablettába, kapszulába belekeverik, ráadásul meglehetősen nagy mennyiségben. Mindig ellenőrizzük a csomagolást, mert a túl magas koffeinbevitelnek komoly mellékhatásai is lehetnek.

Fájdalomcsillapítók

Egy kevés koffein segíthet a fejfájás enyhítésében, a nagyobb mennyiség azonban akár fel is erősítheti. Éppen ezért mindig ellenőrizzük a fájdalomcsillapító csomagolásán, hogy van-e benne koffein, és ha igen, akkor mennyi, nehogy még rosszabbul érezzük magunkat ahelyett, hogy végre jobban lennénk.

Forrás: health.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: