Megihatjuk lejárati idő után a tejet?

Rengeteg élelmiszerekkel és evéssel kapcsolatos mítosz él az emberek fejében úgy, hogy a nagy részüknek egyáltalán nincs igazságalapja.

A Buzzfeed szórakoztató online magazin újságírója megpróbált utána járni néhány mítosznak, ehhez pedig segítségül hívta Peter Casselt, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) szóvivőjét.

Lássuk, mennyi az igazságtartalma a legfelkapottabb mítoszoknak.

Veszélyes, ha lejárai idő után isszuk meg a tejet

A szakember szerint jó eséllyel nem lesz bajunk attól, ha egy-két nappal a lejárati idő után isszuk meg a tejet, ám az íze ekkor valószínűleg már nem lesz túl kellemes. A lejárati dátum után egyébként káros baktériumok fejlődhetnek ki a tejben, de egy néhány napos lejárt tej valószínűleg még nem veszélyes. A biztonság kedvéért azért ajánlatos fogyasztás előtt felforralni.

Veszélyes, ha lejárati idő után isszuk meg a tejet?
Veszélyes, ha lejárati idő után isszuk meg a tejet? Fotó: iStock

Nem szabad meginni az egy éjszakán át állott vizet

Éjszakára az éjjeli szekrényre helyezett pohár vizet nyugodtan megihatjuk másnap is, nem lesz tőle semmi bajunk. A vízben ugyanis semmilyen olyan összetevő nincs, ami ennyi idő alatt bajt okozhatna.

Mikor kell kidobni az ételt? Korábbi cikkünkért kattintson!

Nem szabad megenni a csokit, ha fehér foltok vagy fehér réteg látható rajta

Gyakran megesik, hogy felbontás után arra leszünk figyelmesek, hogy a csokit valamilyen ismeretlen fehér réteg borítja. Cassel szerint ettől nem kell megijedni. A csokoládé felületén látható fehér réteg valójában a kakaóvaj kicsapódása. Teljesen normális jelenség, nyugodtan megehetjük így is az édességet.

Minden gyümölcsöt és zöldséget meg kell mosni fogyasztás előtt

Ez a mítosz kivételesen igaz. Peter Cassel is felhívta rá a figyelmet, hogy mindig meg kell mosni a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt - kivéve, ha a csomagoláson feltüntették, hogy az adott termék már előmosott.

A nyers tojástól megbetegszünk

Nem feltétlenül, ám mivel szabad szemmel nem lehet megállapítani, hogy az adott tojás szennyezett-e, mindig érdemes hőkezelve fogyasztani. Cassel azt mondja, a nyers tojások gyakran tartalmaznak szalmonella baktériumokat, a szalmonellafertőzés pedig igen kellemetlen tünetekkel járhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)