Megehetjük-e a penészes lekvárt?

Míg a penészes joghurtot, lekvárt vagy péksüteményt gondolkodás nélkül kidobjuk, a márványsajton megjelenő nemespenész emeli az élelmiszer értékét. Mikor kell tényleg kidobni az ételt?

A hűtőszekrényben vagy a hűvös kamrában tárolt élelmiszerek szavatossági ideje hosszabb ugyan, de idővel ezeken is megjelenhetnek az apró, majd egyre nagyobb penészfoltok. A legtöbb ember ezeket az ételeket azonnal a kukába hajítja, vannak viszont olyanok is, akik a penészes részt kivágva próbálják újra fogyaszthatóvá varázsolni a terméket. Vajon még úgy is veszélyt jelenthetnek ezek az ételek az egészségünkre, hogy a szürkés-kékes foltokat már eltávolítottuk róluk?

A brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) általánosan semelyik élelmiszer fogyasztását nem javasolja, amelyen a penész és a rothadás jelei mutatkoznak. Különösen a gyenge immunrendszerű és a veszélyeztetett csoportoknak - gyerekek, idősek, terhes nők - tilos ilyen ételeket fogyasztaniuk. A BBC cikke szerint azonban bizonyos ételek még nem teljesen menthetetlenek a penészesedés korai szakaszában. Mi az, amit ki kell dobjunk, és mi az, ami még (kellő odafigyeléssel) felhasználható?

Az ételmérgezés gyakori tünetei A fertőzött, romlott étel fogyasztásával kórokozók tömkelege kerülhet a szervezetbe, amelytől testünk igyekszik rövid úton megszabadulni - ennek köszönhetőek az alábbi tünetek. Kattintson !

Lekvár

A lekvár tetején megjelenő első penészgombák még nem feltétlenül teszik veszélyessé az egész terméket. Hogyha eltávolítjuk a penészt az alatta lévő néhány centiméternyi lekvárral együtt, akkor az üveg alján lévő ételt még akár biztonsággal el is fogyaszthatjuk. A szakemberek azonban ennek ellenére sem javasolják ezeknek a termékeknek a fogyasztását. A penész ugyanis olyan káros, mikotoxinnak nevezett anyagot termel, amely a szervezetünkbe kerülve allergiás reakciókat, émelygést, hányást vagy légzési nehézségeket is okozhat. Nehéz pontosan megállapítani, hogy a lekvár mely része fogyasztható biztonsággal, ezért jobb is, ha nem kísérletezünk vele.

Nem biztos, hogy a penészes lekvár teljesen ehetetlen, de jobb nem kockáztatni (Fotó: 123 RF)
Penészes lekvár: jobb nem kockáztatni (Fotó: 123 RF)

Sajt

A sajtokon a nemespenész az érlelési folyamat részeként alakul ki. Ha a kemény sajtok (mint például a cheddar és a parmezán) oldalából egy nagyjából két és fél centiméteres darabbal együtt kivágjuk a penészt, akkor utána a sajt még bátran fogyasztható. Ezeknek a sajtoknak ugyanis nincs akkora nedvességtartalma, ami lehetővé tenné, hogy a penész mélyen megvesse a lábát az élelmiszerben. A penészes rész kivágásakor ügyeljünk rá, hogy a kés ne érintkezzen a penészes résszel, ez ugyanis tovább fertőzhet más ételeket is.

A puhább sajtokkal viszont sokkal óvatosabban kell bánni, ezekben ugyanis nemcsak a gombák, de a különböző baktériumok (listeria, szalmonella ) is megtelepedhetnek, ami súlyos betegséget okozhat. Ezért a penészes lágy- és krémsajtokat mindenképpen dobjuk ki!

Kenyér

A péksüteményeken többféle színű penész is megjelenhet. A veszélytelenebb fehér és kék penészgombák megjelenésekor a kenyér egy része talán még menthető, a lyukacsos-szivacsos szerkezetű élelmiszerekben azonban nehéz megállapítani a romlás mértékét. Ha sárgás vagy fekete penészfoltokat látunk, mindenképpen dobjuk ki a terméket, de összességében jobb, ha a pékáruk esetében sem kockáztatunk.

Zöldségek és gyümölcsök

A gyümölcsök általában tovább elállnak a zöldségeknél, mivel savas levük nem kedvez a baktériumok szaporodásának. Ha azonban héjuk megsérül, a gyümölcs is gyorsabban rothadásnak indul. Nem érdemes felhasználni a hűtő végében felejtett, enyhén nyálkás cukkinit vagy megpuhult sárgarépát sem. A nyálkát ugyanis a zöldség felszínén lévő baktériumkolóniák okozzák, amelyek elfogyasztása gyomorgörcsökkel és hányingerrel végződhet.

Csonthéjasok

A penészes dió és mogyoró különösen veszélyes lehet, mert gyakran telepszik meg ezeken az Aspergillus flavus nevű penészgomba, amely rákkeltő mikotoxinokat termel. A toxin a májban felhalmozódva daganatot okozhat, ezért a penészes csonthéjasokat semmiképp se együk meg.

Forrás: BBC

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)