Még feljebb kúszhat a kenyér ára

Bár az agrárminiszter szerint nemzetközi szinten megállt az élelmiszerárak növekedése, szakértők szerint mégis jelentősen emelkedhet itthon a kenyér ára az elkövetkező hónapok során.

„A magyar mezőgazdaság több mint húszmillió ember ellátására képes” – Nagy István agrárminiszter az Indexnek nyilatkozva. Kifejtette, az idén nyári aszályos időjárás rendkívül nehéz helyzetbe sodorta a termelőket. Mindazonáltal a szárazság miatti termésveszteség egyelőre csupán az exportképesség csökkenésével fenyeget, élelmiszerválságtól nem kell tartani az országban. „Egy átlagos évben 5,4-5,6 millió tonna búza terem Magyarországon, idén 3,9 millió tonnát arattunk. Hazánkban emberi fogyasztásra és az állatok takarmányozására egy évben 2,5 millió tonnát használunk fel, tehát még exportra is fog jutni, csak a megszokottnál jóval kevesebb” – mondta el a miniszter.

kenyérvásárlás, élelmiszerbolt, fiatal női vásárló
Drasztikusan megugrott a kenyér ára az elmúlt hónapokban. Fotó: Getty Images

Kitért rá, nemzetközi szinten már megállt az élelmiszerár-növekedés, miután az aratások időszaka megfékezte a háború okozta dinamikus emelkedést. Nagy mindezek alapján abbéli reményének adott hangot, hogy talán elértük a plafont, még ha drasztikus árcsökkenésre egyelőre nem is mutatkozik reális esély. „Ami végtelenül jó hír, hogy végre megindult Ukrajnából a gabonaszállítás. Tizenhat hajó már elhagyta az odesszai kikötőt. Ez azt jelenti, van esély arra, hogy az a 21 millió tonna, amely Ukrajnában beragadt, helyet talál a világpiacon. Ez csökkenti a gabona iránti éhséget, ami összességében ármérséklő hatással van” – tette hozzá.

Mint azt korábban megírtuk, a kenyér ára idén júliusban közel 60 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és mostanra átlagosan 670 forintot kell a boltokban hagynunk egy kilogramm kenyérét. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint ráadásul további drágulás várható, és akár a kilónkénti 800 forintos átlagár sem elképzelhetetlen. „A világpiacon is mennek fel az élelmiszerárak és a nyers termékek árai, így például a búzáé. Másfelől a termelési költségek is folyamatosan emelkednek. Az biztos, hogy legalább 15-20 százalékos emelkedés várható a következő egy évben” – fogalmazott az RTL Klubnak nyilatkozva Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: