Meddig állnak el a fagyasztóban az ételek?

A fagyasztóba pakolt élelmiszerek sem állnak el az idők végezetéig, ráadásul nagy különbség van például a kenyér és a hús eltarthatósága között.

A járvány ideje alatt rekord mennyiségben fogytak az elektronikai szaküzletekből a hűtőládák és a fagyasztók, sokan ugyanis hónapokra elegendő élelmiszert halmoztak fel az otthonaikban, amit nem tudtak hol eltárolni. Fontos azonban tudni, hogy a fagyasztás az étel romlási folyamatát csak lelassítja, de nem állítja meg teljesen, így az ilyen módon tárolt élelmiszerek sem őrzik meg a minőségüket évekig. Bizonyos termékek élettartama között is óriási különbség van - a WebMD cikkében összegyűjtött néhány élelmiszert, amely gyakran kerül a fagyasztóba is. Mikor érdemes megszabadulni ezektől?

Ezért ne tegyük a húsokat a hűtő felső polcára Egyáltalán nem mindegy, hogy a hűtőszekrény melyik részében tároljuk az élelmiszereket. Ha szeretnénk, hogy sokáig frissek maradjanak, akkor céltudatosan kell elhelyezni őket fajták szerint - kattintson a részletekért!

Egy élelmiszer eltarthatóságát a gyártási időn és a tárolás körülményein túl egy sor más tényező is befolyásolhatja, ezért csak megsaccolni lehet, hogy meddig használhatjuk fel biztonságosan. Általános szabály, hogy az olyan alapanyagot, amely állaga, színe, szaga vagy íze alapján már nem tűnik fogyaszthatónak, inkább dobjuk ki, hiszen komoly betegségeket kockáztathatunk azzal, ha romlott ételt eszünk. Néhány élelmiszer esetében azért érdemes betartani az alábbi időlimitet.

Vaj

Hűtőszekrényben tárolva a vaj körülbelül a vásárlást követő két hétig biztonsággal fogyasztható. A fagyasztóba rakva viszont ennél sokkal tovább megőrizhetjük a minőségét, és akár 6-9 hónapon belül is fogyasztható marad.

Tej

A baktériumok gyorsan szaporodnak a tejtermékekben, ezért - főleg a nyári melegben - fogyasztás előtt érdemes beleszagolni a dobozba. A szavatossági dátumot figyelembe véve a hűtőben rendszerint nem áll el tovább két hétnél. Lefagyasztva pedig körülbelül három hónapig fogyasztható biztonságosan, bár a kiolvasztás után kissé zavarosabb lesz.

Az élelmiszerek a fagyasztóban sem állnak el örökké. Fotó: Getty Images
Az élelmiszerek a fagyasztóban sem állnak el örökké. Fotó: Getty Images

Nyers hús

Nyersen a húst ne tartsuk 5 napnál tovább a hűtőszekrényben, de ha rossz szaga van, inkább már előbb szabaduljunk meg tőle. A vákuumcsomagolt termékek, ha nincsenek felbontva, néhány nappal tovább elállnak, hetekig azonban ezeket se tartogassuk. A fagyasztóba téve azonban fél, sőt akár egy évig is elállnak, persze a minőségük így is folyamatosan romlik, ezért nem érdemes ilyen sokáig tartogatni.

Sült hús

A csirkéből és marhából készített ételeket öt napnál tovább nem javasolt hűtőszekrényben tárolni, a sonka viszont akár két hétig is fogyasztható marad. A főtt csirke és pulykahús lefagyasztva 4-6 hónapig lehet jó, a belőlük készült leveseket vagy pörkölteket viszont 2-3 hónapnál tovább nem tanácsos őrizgetnünk.

Tojás

Héjában a nyers tojás 3-5 hetet bír ki a hűtőszekrényben, a tojásból készített ételek azonban már csupán 3-5 napig tarthatóak el így. Egészben nem érdemes lefagyasztani, inkább feltörve, a sárgáját a fehérjével összekeverve. Így már akár 9-12 hónapig is tárolható.

Sajt

Ez esetben nem mindegy, hogy milyen sajtról beszélünk. Az olyan kemény fajták, mint például a cheddar még fél év után is fogyaszthatók, míg a krémsajtok sokkal előbb megromlanak, így néhány hétnél tovább a fagyasztóban sem érdemes tárolni azokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: