Létezik tökéletes fagylalt?

A fagylalt talán a legnépszerűbb nyári édesség, számtalan ízesítést kóstolhatunk meg, és egyre elterjedtebbek azok a termékek is, melyek cukor vagy allergizáló anyagok, például tejfehérje nélkül készülnek. De mitől lesz igazán finom a fagylalt? Egyáltalán, mitől nevezhető egy jeges édesség fagyinak?

A különböző jeges édességek az egész világon elterjedtek, számtalan variációja létezik a különböző fagylaltoknak, jégkrémeknek, sorbet-eknek. Ezek az alapanyagaikban és az elkészítési technológiában térnek el egymástól: van, amelyik csak jégből és gyümölcsszirupból áll, más típusoknál a gyümölcsöket fagyasztott joghurtba keverik, és előfordulhat az is, hogy csak magát a gyümölcspürét fagyasztják meg és teszik formába.

Fagyival fogyni? Lehetséges! Ha többet szeretne megtudni, kattintson ! A hazánkban két legnépszerűbb nyári hűtött édesség a jégkrém és a fagylalt (bár ezek fogyasztásában is jelentősen elmaradunk például az USA-tól, jégkrémből a magyarok 3-4 litert esznek, míg az amerikaiaknál ez az arány 26 liter is lehet). Ezek leginkább az összetételükben és elkészítésük helyében és a készítés technológiájában különböznek egymástól.

  • A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (például habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia stb.) hozzáadásával. A hagyományos, kézműves fagylaltot cukrászmester készíti. Nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak a fagylalthoz.
  • A jégkrém a fagylalttal ellentétben üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Az összetevők alapján többféle jégkrémet is megkülönböztethetünk, például tejjégkrémet, tejes jégkrémet, gyümölcsös jégkrémet stb. Természetesen, a jó minőségű jégkrém legalább olyan finom, mint a fagylalt, és mindkettőnek helye lehet a táplálkozásunkban.

A különbség közöttük főként az, hogy egyik vendéglátó, a másik élelmiszeripari termék. Ebből eredően a jégkrémet csomagolva, a csomagolt élelmiszerekre vonatkozó jelölési információkkal vihetjük haza, míg a fagylalt összetételéről a kiszolgáló pultnál személyes érdeklődésre kapunk információt.

Mitől lesz igazán finom a fagylalt?

Természetesen a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítési eljárástól. Ez utóbbinál nagyon fontos a fagylaltkészítő gép , mely egyenletesen képes keverni az alapanyagokat, kellő gyorsasággal képes lehűteni a fagyit, és ezt a hőmérsékletet képes tartani is. A minőségi alapanyagok nagy mértékben hozzájárulnak a fagylalt finomságához, például a magas zsírtartalmú tej vagy a tejszín, a tojás, de az, hogy kinek melyik változat ízlik a legjobban, szubjektív döntés eredménye.

Friss gyümölcs tartalmú fagyik fogyasztásával vitamint, ásványi anyagot juttatunk szervezetünkbe

Hazánkban a vanília, a csokoládé, az eper és a citrom találhatóak a legnépszerűbbek között, de megszámlálhatatlan változatot kóstolhatunk a chilistől a kecskesajtoson keresztül a kókuszosig. Természetesen, minél több a friss alapanyag, minél kevesebb az adalékanyag (aroma, színezék, állományjavító, habosító), annál kellemesebb a fagylalt. Különösen fontos figyelni az azofesték tartalomra, amely a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat. Egyébként az azofesték tartalomról és édesítőszer tartalomról a pultban kiírással tájékoztatni kell a fogyasztót.

Számít-e az, hogy mennyire egészséges egy fagyi?

A fagylaltfogyasztók is egyre tudatosabbak, és ezt a gyártók is felismerték, egyre több helyen lehet ugyanis glutén-, laktóz- vagy cukormentes fagylaltokat kapni. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a fagylalt magas energiatartalmának köszönhetően akár az éhség ellen is jó, a tej alapú fagylalt gazdag kalciumban, és a friss gyümölcs tartalmú fagyik fogyasztásával bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is bevihetőek a szervezetbe. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a "fagyidiéta" elég az egészséges táplálkozáshoz, de egy-egy gombócnak – különösen, amikor nagyon nagy a meleg - igenis megvan a helye a kiegyensúlyozott étrendben.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fagylalt érzékeny a külső hőmérsékletre, gyorsan romló élelmiszer , ráadásul olyan összetevőket tartalmaz, melyek nagyszerű táptalajt nyújtanak a különböző, emésztőrendszert megbetegítő kórokozóknak. Nem csomagolt élelmiszer, ezért könnyen szennyeződhet, emellett pedig állandó hűtést igényel. A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor, vagy adagoláskor a kanálról lecseppenő kanálöblítő víz fagylaltba kerüléséből keletkezhet.

Az igényesen üzemeltetett fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra , a tölcsért védik a szennyeződéstől cseppfertőzéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak, továbbá könnyen elérhetően megadják az összetételre és az allergén tartalomra vonatkozó információkat.Fagylaltot ezért csak tiszta, megbízható helyről vásároljunk, az otthoni fagylaltkészítésnél pedig a szokásosnál is jobban ügyeljünk a higiéniára, az eszközök és alapanyagok tisztán tartására.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)