Koronavírus: ez változik a menzákon

A koronavírus-járvány miatt az iskolai menzák gyakorlata is változik. Az ajánlások betartása érdekében már több intézmény változtatott házirendjén, hosszabb ebédidőt biztosítva a tanulóknak - közölte Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

Idén ősszel minden iskolában fokozott biztonsági intézkedések mellett, de a hagyományos módon kezdődhetett meg a tanítás. A koronavírus-járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is. Ez érinti az étkezési idő hosszát, beosztását, az osztálytermi étkezést és a higiéniai szabályokat is. Így aztán többféle módon változott a gyakorlat és az iskolai házirend.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus iskola, koronavírus étkezés, koronavírus menza
Bizonyos esetekben az osztálytermekben is engedélyezik az étkezést.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Fókuszban a kézmosás

A menza az iskola egyik legnagyobb közösségi tere, ahol fennáll a osztályok keveredésének és a koronavírus továbbadásának veszélye. Ezért az iskoláknak küldött ajánlásban foglaltak értelmében étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos, szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére. A menzán ugyanis nagy az esélye annak, hogy a diákok a szájukhoz érnek, így a vírus a kézről a szájba juthat. A kézmosás ezért elengedhetetlen - magyarázta Rétvári Bence.

Távolságtartás és fertőtlenítés

Koronavírus: hogyan terjed éneklés közben? A válaszért kattintson ide!

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ajánlás szerint a sorban álló tanulók között biztosítani kell a megfelelő távolságot. Fokozottan ügyelni kell továbbá az étkezés helyszínének tisztaságára, valamint a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak és tálcák rendszeres fertőtlenítésére. Az menü összeállítása során pedig előnyben kell részesíteni a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételeket.

A rendszeres fertőtlenítésen túl törekedni kell a szakaszos, időben elkülönített, osztályonkénti ebédeltetés megszervezésére is. Amennyiben az intézmény helyi adottságai ezt nem teszik lehetővé, úgy az érintett osztályok számára engedélyezett, hogy az ebédet a saját osztálytermeikben fogyasszák el, a szükséges higiénés szabályok betartása mellett - hangsúlyozta. Az új típusú koronavírus elleni védekezést segítő ajánlások betartása érdekében egyébként már több intézmény is változtatott házirendjén. Hosszabb ebédidőt biztosítanak a tanulók számára, amely lehetővé teszi, hogy az osztályok között a lehető legkevesebb személyes kapcsolat legyen.

Hazaküldtek egy koronavírusos diákot, édesanyja került életveszélybe - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: