Kerüljük el a nyári rosszullétet!

Nagy melegben a nem megfelelő folyadékfogyasztás akár néhány óra leforgása alatt is problémákat okozhat. Egy enyhe fejfájástól, szédüléstől az erős rosszullétig széles skálán jellemezhetők a tünetek, sőt, akár eszméletvesztés is előfordulhat.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes egy kis figyelmet fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra mind a szokásos nyári hétköznapokon mind nyaraláskor, de hőségriadó idején főképp.

<b>Mit és mennyit igyunk a tikkasztóan forró napokon?</b>

Az átlagos napi folyadékigényünk 1,5-2,0 liter, melyet italokkal fedezünk. Összességében csaknem ugyanennyi vizet nyerünk ételeinkből és az anyagcsere kémiai folyamatainak eredményeként Nyári időben folyadékszükségletünk nagymértékben nőhet, a körülményektől, a fizikai munkától, testfelülettől függően akár 4-5 litert (vagy akár többet) is könnyedén elfogyasztunk ilyenkor. Természetesen a legjobb a tudatos, kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás, így még a szomjúságérzet kialakulása előtt megelőzhető a probléma, de ha már szomjasnak érezzük magunkat, feltétlenül igyunk. Nem szabad elnyomni az érzést, és elodázni, halogatni az ivást.

Tények és tévhitek a folyadékpótlásban

Sokan azért nem mernek inni, mert félnek hogy olyan helyeken jön rájuk vizelési inger, ahol ez kellemetlenséget okozhat, például utazáskor, tömegközlekedéskor, vagy egyéb illemhellyel nem, vagy nem megfelelően ellátott helyen. Az ilyen irányú problémákat nem célszerű a folyadékfogyasztásunk radikális csökkentésével kiküszöbölni, hiszen ha elájulunk az említett helyeken, az sem okoz kisebb kellemetlenséget.

<b>Szomjoltó italok</b>

A legideálisabb ital ilyenkor az egyszerű víz, ásványvíz, esetleg cukor nélkül készített zöldtea , gyümölcstea. Ezeket akár kevés citromlével ízesíthetjük. Ihatunk natúr zöldség-, és gyümölcsleveket is. A különböző cukros üdítőitalokat, vagy a cukorral készített teákat a folyadékbevitelünk változatossá tétele érdekében fogyaszthatjuk, de csak naponta legfeljebb 1-2 pohárnyi mennyiségben.

Kánikulában elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel

A tej, és a tejes italok ugyanilyen mennyiségig, akár egyszerűen lehűtve, vagy gyümölcsturmixként szintén hozzájárulhatnak napi folyadékszükségletünk fedezéséhez, hiszen a tej 87-89 százaléka víz. Az alkoholos italok viszont egyáltalán nem ideálisak, hiszen fokozzák az izzadást és a vizelet kiválasztást, így növelik folyadékvesztésünket. Enyhén vízhajtó hatásúak a különféle koffein tartalmú italok, ennek ellenére mértékletesen azért fogyaszthatók.

<b>A sót is pótolni kell</b>

Mivel az izzadás során nem csak vizet, hanem sót is veszítünk (ami az izzadság ízén érezhető is), nem árt tudni, hogy szélsőséges esetekben akár sópótlásra is szükség lehet. Alapvetően ételeinkkel az ízesítésük révén még több sót is fogyasztunk, mint amennyit szervezetünk igényel, így általában a túlzott sófogyasztás és annak káros következményei inkább jelentenek problémát napjainkban. Ennek ellenére előfordulhat, hogy nagy hőségben, főleg valamilyen fizikai aktivitás, sportolás vagy nehezebb fizikai munka végzése esetén nem csak folyadékpótlásról, de sópótlásról is gondoskodnunk kell. Ezt egyszerűen megtehetjük ételeink, vagy akár ízesített italaink minimális sózásával. Fontos azonban kiemelni, hogy ez körültekintést igényel, és csak ritkán van rá szükség, azaz nem kell nyáron sem a szokásosnál sósabban étkeznünk.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)