Kávé és beszélgetés - hogyan és miért fonódtak így össze?

A kávézás szokása nagyjából négyszáz éve jelent meg Európában, és azóta is töretlenül összefonódik az elmélyült beszélgetéssel.

A kávé termesztésének és a belőle készített ital fogyasztásának szokása az Arab-félszigeten kezdte meg világhódító útját a 15-16. században. Az emberek már ekkor és ezen a területen sem csak otthonaikban fogyasztották a kávét, hanem a Közel-Kelet megannyi nyilvános kávéházában is, amelyek a korban hallatlan népszerűségre tettek szert. A kuncsaftok sokféle tevékenységnek hódoltak ezekben a korai kávéházakban: zenét hallgattak, sakkoztak, tudomást szereztek a friss hírekről - és persze elmélyült beszélgetéseket is folytattak egymással, méghozzá szabadabban, kötöttségektől mentesebben, mint az élet egyéb akkori színterein. A kávéházak így hamar az információcsere leglényegesebb helyszíneivé váltak - nem véletlenül nevezték őket a "bölcsek iskoláinak" is.

kávéház, kapcsolatok

Az "egypennys egyetem"

A 17. századtól aztán Európában is elterjedt a fekete ital és vele együtt a kávézáshoz kapcsolódó szokások is. Angliában, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában a kávéházak nagyon hamar meghonosodtak, és a városok, települések legfontosabb közösségi helyszíneivé, a kommunikáció alapvető tereivé váltak. Ez a folyamat párhuzamosan zajlott az újságnyomtatás és -terjesztés fejlődésével, és az akkoriban megszülető, új típusú nyilvánosság csak még jobban megerősítette kávézás és beszélgetés kapcsolatát.

Fejfájás ellen kávé? A magyar lakosság 90%-a tapasztalt már élete során fejfájást, 40-50%-a pedig rendszeresen szenved tőle. A gyakorta fellépő kísérő tünetek mint a hányinger vagy a szédülés még elviselhetetlenebbé teszik ezeket a kínzó perceket. Ilyenkor a legkézenfekvőbb egy fájdalomcsillapító, kóla vagy kávé elfogyasztása, ezek azonban sokszor nemhogy enyhítenék, de felerősítik a fájdalmat. Néhány praktikával azonban jó eséllyel búcsút inthetünk a fejünk környékén keletkező kellemetlen érzésnek!

Mivel az újságok révén a hírek a korábbinál sokkal gyorsabban és rendszeresebben terjedtek, mindig volt mit megbeszélni a gőzölgő csészék felett - már persze a magánélet minden korban oly lebilincselő viharain túl. Lényeges szempont volt, hogy a kávéházakban olvasni is lehetett - ha máshol nem, ott biztosan át lehetett lapozni az újságokat.

Angliában például mindezek nyomán annyira alapvetővé vált kávé és beszélgetés kapcsolata, hogy elterjedt az "egypennys egyetem" kifejezés: ennyi volt ugyanis az ára egy bögre kávénak, amellyel valaki a képzeletét megsarkantyúzó társalgásba foghatott egy másik kávéfogyasztóval.

A kávé ugyanis, tudjuk jól, élénkíti a szellemet, ezért tökéletes kötőanyagnak bizonyult már évszázadokkal ezelőtt is beszélgetésekhez, és ez alapvetően azóta sem változott. Nem véletlen például az sem, hogy a felvilágosodás forradalmi gondolatai éppúgy kávéházakban (is) forrták ki magukat, ahogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kezdetének egyik központi helyszíne is egy kávéház - a Pilvax - volt.

Egy kiadós kávézás haszna

Persze, a kávézás nemcsak a nagy, történelemformáló eszmékhez illik ennyire természetesen. Mivel a kávé legtöbbször melegen feltálalt ital, fogyasztása az otthonosság, a befogadás légkörét teremti meg, és bár a benne lévő koffein miatt stimuláló, nem ajz fel túlságosan (mint például azok az italok, amelyeket hagyományosan a kocsmákban szolgálnak fel), így az ital élvezői nem törik meg a helyzet alapvető intimitását. A kávé segíti a koncentrációt akár a munkában, akár egy társalgás során, márpedig mindenki örül, ha ténylegesen odafigyelnek rá, miközben beszél valamiről. A kávé ugyanakkor azok számára is remek lehetőséget biztosít, akik szeretik átgondolni válaszaikat, hiszen a kávéscsésze szájukhoz emelésével, a kortyolásokkal időt nyerhetnek maguknak.

Ráadásul olyan kísérleteket is végeztek már a kávézással kapcsolatban , amely nem az ital egyénre gyakorolt hatását vizsgálta, hanem azt, hogy a társas érintkezésben milyen eredménye lehet a közös kávéfogyasztásnak. Az eredmények szerint az ilyenkor kialakuló eszmecserék élénkebbek, fókuszáltabbak lettek, ráadásul több tag is bekapcsolódott a beszélgetésbe a csoportból, mint abban az esetben, amikor a jelenlévők nem fogyasztottak kávét. Vagyis a meghitt baráti beszélgetések mellett érdemes lehet a nagyobb munkahelyi vagy családi tanácskozásokat is összefűzni egy kiadós kávézással.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)