Igyon tejet a jó agyműködésért!

Egy nemrég az International Dairy Journal című lapban megjelent cikk szerint napi egy pohár tej elfogyasztása nemcsak a szükséges tápanyagokhoz segíthet hozzájutni, de serkentheti az agyműködést és jótékony hatással lehet a mentális egészségre. A kutatások szerint a tejtermékeket nagy mennyiségben fogyasztók sokkal jobban szerepelnek a memóriát és más agyi funkciókat mérő teszteken, mint azok, akik egyáltalán nem isznak tejet.

A Maine Egyetem tudósai 900, 23 és 98 év közötti férfit és nőt kértek fel a kísérletben való részvételre, amelynek során agyműködésüket különböző tesztekkel (verbális, aktív memória és vizuális-térbeli tesztek) vizsgálták. Az eredmények szerint életkortól és más tényezőktől függetlenül minden teszten jobban szerepeltek azok a résztvevők, akik naponta legalább egy pohár tejet fogyasztottak. A legjobb eredményeket minden teszten azok érték el, akik a legtöbb tejterméket fogyasztották. A tejtermékek jótékony hatása akkor is megmutatkozott, amikor más tényezőket (mentális egészség, a szív- és érrendszer állapota, étrend) is figyelembe vettek a szakértők.

Úgy tűnik, a tej eddig ismert jótékony hatásai mellett a mentális hanyatlást megelőző tulajdonságai is lehetnek. Bár további kutatások szükségesek a témában, a szakértők szerint a tej bizonyos hatóanyagai közvetlen hatást gyakorolhatnak az agyműködésre, és lassíthatják vagy akár meg is előzhetik a neuropszichológiai zavarok kialakulását.

A 2010-es Amerikai Étkezési Irányelveket összeállító tudósok napi egy-két pohár zsírszegény vagy zsírmentes tej fogyasztását ajánlják, ebből ugyanis hozzájuthatunk kilenc fontos vitaminhoz és tápanyaghoz, köztük a kalciumhoz és a D-vitaminhoz is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés