Így öl a helytelen táplálkozás

Világviszonylatban a halálozás 20 százaléka a helytelen táplálkozásra vezethető vissza - derül ki egy friss tanulmányból.

"A világon 2017-ben több halálesetet okozott a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző táplálkozás, mint a transzzsírokban, cukrozott italokban, vörös húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás" - olvasható az új tanulmányban, amely 195 ország adatait vizsgálta 1990 és 2017 között.

étkezés, táplálkozás, egészségtelen táplálkozás, egészségtelen életmód, halál
étkezés, táplálkozás, egészségtelen táplálkozás, egészségtelen életmód, halál

Ezzel ártunk magunknak leginkább

Ez a vizsgálat megerősítette azt, amit évek óta gondolnak, vagyis hogy a rossz táplálkozás több halálesetért felel, mint bármely más rizikófaktor - emeli ki Christopher Murray, a tanulmány szerzője.

A napi ajánlott sóbevitel mennyisége 2300 milligramm, amely egy evőkanálnyinak felel meg. Ha pedig valaki elmúlt 50 éves, magas a vérnyomása, illetve cukorbeteg, akkor 1500 milligrammnál több nem javasolt a számára. A túlzott sófogyasztás veszélyeiről itt olvashat bővebben!

"Miközben a só, a cukor és a zsírok kerültek az elmúlt 20 évben az egészségpolitikai viták középpontjába, eredményeink arra utalnak, hogy a legjelentősebb egészséget befolyásoló rizikófaktorok a túlzott sófogyasztás, valamint az olyan egészséges élelmiszerek fogyasztásának hiánya, mint a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek és magvak" - hangsúlyozták a kutatók.

Életek millióit követeli a rossz életmód

A helytelen táplálkozás leggyakrabban szív- és érrendszeri betegségeket eredményez. Ezek 2017-ben 10 millió ember halálát okozták. Emellett 913 ezer életet követeltek az egészségtelen életmód miatt kialakult daganatok, valamint 339 ezren haltak bele a cukorbetegség szövődményeibe.

A táplálkozással összefüggésbe hozható halálesetek száma Izraelben volt a legalacsonyabb 2017-ben: 100 ezer lakosra 88,9 ilyen halálozás jutott. A második helyre Franciaország került 89,1 fővel. Szlovákiában 100 ezer emberre 356,3 olyan halál jutott, amely a helytelen táplálkozás miatt következett be. A legrosszabb helyzetű országok között van Üzbegisztán, ahol az összes haláleset 43,7 százalékát okozta a nem megfelelő táplálkozás.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció