Hogyan tároljuk helyesen az élelmiszereket?

Az élelmiszer-eredetű megbetegedések 70 százaléka a háztartásokban történik, az élelmiszerek helytelen kezelése vagy tárolása miatt. Erre, azaz a személyes felelősségre és a megelőzést szolgáló jó gyakorlatokra hívja fel a figyelmet társadalmi célú kampányában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az élelmiszer-biztonság világnapját június 7-én tartjuk, ám ahhoz, hogy elkerüljük az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket, nem elég ezen az egy napon foglalkoznunk a témával – a helyes élelmiszer-kezelési szabályoknak a mindennapjaink gyakorlatává kell válniuk. Erre hívja fel idén is a figyelmet a #megelőzhető című közösségimédia-kampányában a Nébih.

élelmiszer-biztonság, élelmiszer-eredetű megbetegedés
Az élelmiszer-eredetű megbetegedések 70 százaléka a háztartásokban történik. Fotó: Getty Images

Neked miért fontos?

A társadalmi célú kampány 2022. május 30-án indult és június 7-ig tart, középpontjában a hivatal három új szemléletformáló videója áll. A „Neked miért fontos?” kisfilm elgondolkodásra, a saját érintettségünkkel való szembenézésre ösztönöz. A másik két animáció pedig a helyes élelmiszer-kezelés, -tárolás és a megelőzés, vagyis az élelmiszer-eredetű megbetegedések elkerülésének legfőbb lépéseit mutatja be.

A kampány részeként a FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) üzeneteit, a Nébih saját élelmiszer-biztonsági tanácsait, valamint egy, a középiskolás korosztálynak szóló, élelmiszer-biztonság témakörével foglalkozó tananyagot is megismerhetnek az érdeklődők.

A #megelőzhető a hivatal internetes oldalain, Facebook - és Instagram -felületein, YouTube-csatornáján fut, illetve a szemléletformáló anyagok elérhetők a kampányoldalon is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: