Gyors fogyás étrend-kiegészítőkkel?

A gyors fogyás érdekében vannak, akik hirtelen koplalni kezdenek, mások naponta ismétlődő maratoni edzésekbe kezdenek, és akadnak olyanok is, akik a csodaszerekben bíznak. Valószínűleg egyik módszer sem képes hosszú távú eredményt hozni.

Ahhoz, hogy a fogyásután elért testtömeg hosszú ideig fennmaradjon, a legtöbb esetben az életmód megváltoztatására van szükség, ami sok kitartást, figyelmet és akaraterőt kíván.

Ennél sokkal könnyebb utat kínálnak a különféle – gyors fogyást ígérő – étrend-kiegészítők. Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak a magyar piacra, amelyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ezek között még a szakemberek is nehezen tudnak eligazodni. Az eredmény-orientált fogyasztók számára sem mellékes azonban, hogy milyen a termék valódi haszna, az egészségre gyakorolt hatása. Ezért – bármilyen étrend-kiegészítő használata előtt – érdemes tájékozódni annak hatóanyagairól és hatásosságáról.

A fogyasztó szemszögéből megnyugvást jelenthet a gyógynövénytartalom, hiszen a természetes eredetű hatóanyag az ártalmatlanság képzetével fonódik össze, ezáltal kisebb a gyanú, hogy az egészségre veszélyt jelent. Ez azonban tévedés. Nem csak az a fontos, hogy milyen növényből, de még az is, hogy a növénynek melyik részéből és milyen módszerrel nyerik ki a hatóanyagot. Előfordult már olyan eset, amikor egy alapvetően növényi eredetű fogyasztó szer több tucat belga nőnél okozott veseelégtelenséget. Ezért ismeretlen szerek beszedése előtt mindig érdemes dietetikus szakember tanácsát kérni. Addig is nézzük a testtömeg karbantartásában a következő értrend kiegészítőket, amelyeknek valamilyen előnyös hatást tulajdonítanak.

Fukoxantin

A fukoxantin egy a karotinoidok közé tartozó vegyület, amely egyes moszatok – köztük a barna moszatok – sárgás barna színét adó színanyag. Az eddigi eredmények laboratóriumi vizsgálatokon és állatokon végzett tanulmányokon alapulnak, összesen egy humán vizsgálat készült, amely a fukoxantin testtömegcsökkentésben való hatását tanulmányozta. Bár ez az egy humán vizsgálat eredményesnek bizonyult, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutatást végzők közül egyik-másik szerző fukoxantin érdekeltségű cégnél dolgozik. Hatása a következő: növeli az energiafelhasználást, gátolja a zsírsejtek differenciálódását és a zsírraktározást, s embereken végzett eddigi egyetlen tanulmány alapján talán segítheti a fogyást.

Glükomannán

A glükomannán a leopárdkontyvirág, más néven az ördögnyelv (Amorphopallus konjac) gyökerében előforduló vízben oldható rost, konjakmannánnak is hívják. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) álláspontja szerint a glükomannán elősegítheti a fogyást, ha fogyasztása csökkentett energiatartalmú étrenddel párosul. A hatás eléréséhez legalább napi 3 gramm rostot kellene elfogyasztani három részletben. Adott étkezés előtt 1 grammot 1-2 pohár vízzel kellene bevenni. Hatása a következő: fokozza a telítettség érzést, lassítja a gyomor ürülését, segítheti a fogyást. Rövid ideig fogyasztva biztonságos, de ilyenkor is lehetnek mellékhatásai, mint a puffadás, hasmenés, székrekedés vagy hasi diszkomfort érzés.

Gyógyszertárakban, egészségboltokban és drogériákban is számtalan fajta táplálékkiegészítő beszerezhető vény nélkül, melyeknek a szedését a dobozukon lévő ajánlásokon kívül gyakorlatilag semmi sem szabályozza. Pedig ha túlzásba visszük, komolyan meg is betegedhetünk. Részletek!

Gyömbér

A gyömbér (Zingiber officinale) mára nemcsak az italok kedvelt ízesítője, hanem önmagában is gyakran használt fűszernövény. Ebrahimzadeh Attari V. és munkatársai által végzett kutatása gyömbér testtömeg csökkentésben feltételezett hatásának vizsgálata mellett azt is megnézték, hogy egyes elhízásra hajlamosító génvariánsok esetén van-e különbség a gyömbér hatásában. Akik azokkal a génvariánsokat is hordozták, amelyek hatására a szervezet étkezést követő hőtermelése, valamint a zsírok lebontása nagyobb mértékű, azok antropometriai adatai kedvezőbb változást mutattak a vizsgálat végén, azokhoz képest, akik nem ezzel a variánssal élnek. A jól tolerálható gyömbér lassítja a zsírok felszívódását és segítheti a fogyást.

Kapszaicin

A kapszaicin a paprika – többek közt a chili paprika – csípősségét adó vegyület. Megfontolandó, hogy akik rendszeresen, hosszú időn keresztül fogyasztják a kapszaicint, érzéketlenné válhatnak rá, mivel a tartós bevitel hatására csökkenhet a csípős ingerekre adott perifériás érzékenység, vagy egy idő után a szervezet alkalmazkodik az aktív összetevők felszívódásához, anyagcseréjéhez. A kapszaicin fokozza a szervezet hőtermelését, szabályozza az étvágyat, és kis mértékben segítheti a fogyást. Nagy mennyiségben viszont hányingert, hányást és erős hasmenést okozhat.

Chilipaprika, a kapszaicin forrása. A csipős fogyaszt, de hozzá lehet szokni és elmúlhat a hatás

Koffein

Az étrend kiegészítőkben fellelhető koffein nem csak a kávéból származhat. Kivonhatják guaranából (Paullinia cupana), kóladióból (Cola nitida) vagy a maté fa (Ilex paraguariensis) megszárított leveléből és szárából is. (Ez utóbbi a maté tea alapanyaga.) A zöld tea és egyéb teák szintén tartalmaznak koffeint. A klinikai vizsgálatokban akkor volt igazán eredményes a testtömeg csökkenés, amikor a különböző koffein tartalmú növényeket egymással kombinálva fogyasztották. Fontos tudni, hogy a koffein rendszeres fogyasztása idővel toleranciát alakít ki a hatóanyaggal szemben, ezáltal egyéb hatásai is csökkenhetnek. Koffein atimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szervezet hőtermelését és a zsírok lebontását. Lehetséges mérsékelt hatása a testtömegre, az idő múlásával lassúbbodhat a súlygyarapodás. Kis dózisban biztonságos. Nagy dózisban (400 mg felett) hányingert, hányást, szapora szívverést okozhat.

Konjugált linolsav

A CLA-ként is ismert konjugált linolsav a linolsav azonos összegképletű, de eltérő szerkezetű változata (izomérje), amely főként kérődzők húsában (például marha) és tejtermékekben fordul elő. Ez a fő izomér forma, amelyet a táplálékok által veszünk magunkhoz a cisz-9, transz-11 forma, míg az étrend-kiegészítők általában egyenlő aranyában tartalmazzák a cisz-9, transz-11 és a transz-10 cisz-12 izoformákat. A konjugált linolsav elősegíti a zsírsejtek elhalását, hosszú távon kismértékű fogyást és a testzsír csökkenését eredményezheti. Meglehetősen biztonságos, de esetleg laza székletet, hasmenést, emésztési panaszt okozhat.

Zöld kávé kivonat

A kávébabok (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea robusta) a pörkölésig zöldek. A pörkölt szemekhez képest a zöld szemek nagyobb arányban tartalmaznak klorogénsavat. Bár a zöld kávébabokban is van koffein, a testtömeg-csökkentő hatást ebben az esetben a klorogénsavnak tulajdonítják. A zöld kávé kivonat gátolja a zsírlerakódást, szabályozza a glükóz anyagcserét és kismértékű fogyást eredményezhet. A kivonatot eddig tudományos feltételeknek megfelelően még nem vizsgálták.

Zöld tea kivonat

A zöld tea (Camellia sinensis) növény a világszerte népszerű ital alapja, amelyhez számos kedvező egészségügyi hatás köthető. A zöld teában megtalálható koffein mellett a benne lévő katechinek – elsősorban az epigallokatechin – felelősek a testtömeg-csökkentő hatásért. A zöld tea kismértékben segíti a fogyást. A zöld tea fogyasztása biztonságos, de a kivonat fogyasztása aggályos annak ellenére, hogy csökkenti a zsír felszívódását. A kivonat ugyanis hányingert, székrekedést, hasi diszkomfort érzést és vérnyomás emelkedést okozhat.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)