A fogyás bámulatos következményei

Az egészséges életmód gigaüzlet. Nem csak azoknak a termelőknek és gyártóknak, akik egészséges élelmiszereket vagy a testedzéshez szükséges termékeket állítanak elő, hanem mindenkinek. A társadalmi szinten romló egészségi állapot ugyanis iszonyatosan drága. Másfelől a javuló népegészség minden egyes polgárnak jelentős megtakarítást hoz, amely megjelenhet például az egészségügyi ellátások emelkedő színvonalában.

A betegségek miatt kieső munkaerő pótlása önmagában is költséges, nem is beszélve a gyógyításra kiadott hatalmas összegekről, amelyek csak kisebb részben forgathatók vissza a gazdaságba. Nem véletlen, hogy Winston Chirchill brit miniszterelnök annak idején már megállapította, hogy minden országban a legnagyobb értéket az egészséges polgárok jelentik.
Manapság az egészséget fenyegető egyik legerősebb trend az elhízás. Az Európai Elhízás Napja alkalmából az Európai Elhízástudományi Társaság és 32 nemzeti tagszervezete, így a Magyar Elhízástudományi Társaság is azonnali lépéseket javasol az Európai Parlamentnek az elhízás jelentőségének felismerésére és megfelelő kezelésére, a drámaian növekvő trend megfékezésére. Az elhízás az ötödik vezető halálok világszerte, s ezt vált a 21. század legnagyobb népegészségügyi kihívásává.
Nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos az egészséges életmód a rákmegelőzésben

Nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos az egészséges életmód a rákmegelőzésben


Az európai országok elhízással összefüggő direkt és indirekt egészségügyi többletkiadása mintegy 70 milliárd euróra becsülhető. Az európai tudományos társaságok állásfoglalása szerint az elhízás multidiszciplináris eredetű krónikus betegség, amely túlmutat az egyéni kontrollon. Ráadásul az elhízás számos krónikus nemfertőző népbetegség, köztük a 2. típusú cukorbetegség, a szívbetegség és egyes daganatos betegségek előfordulását is növeli. A kezelése komplex megközelítést kíván, amelynek keretében a társadalomnak lehetővé kell tennie, hogy az elhízottak hosszútávon és megkülönböztetéstől mentes egészségügyi ellátáshoz jussanak.

Azokkal szemben, akik középkorúként már két vagy több kardiovaszkuláris rizikófaktorral kénytelenek számolni, egészséges társaik akár 14 évvel élhetnek tovább - derült ki a Northwestern Egyetem tanulmányából. Részletek!

Az egészségtelen életmóddal kapcsolatos problémák minden fejlett országban komoly problémát okoznak, így az óceán túlpartján is. Egy nagyszabású amerikai tanulmány megállapította, hogy egészséges életmóddal megelőzhető lenne a daganatos megbetegedések 20-40 százaléka, és a rákos halálozások fele.
A Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház tbb mint 135 ezer ember adatait elemező kutatásának ismertetése a JAMA Oncology folyóirat honlapján jelent meg. A tanulmányban az egészséges életmód és a rákbetegségek előfordulása, valamint a daganatos betegségek miatt halálozás közötti összefüggéseket vizsgálták.
Egészséges életmód alatt a nem-dohányzást vagy a dohányzással való felhagyást, a minimális alkoholfogyasztást (egy vagy kevesebb ital nők és kettő vagy kevesebb italt férfiak esetében), a 18,5-27,5 közötti testtömegindexet, heti 150 percnyi mérsékelt vagy 75 perc intenzív fizikai aktivitást értették a szakemberek. Azok a személyek, akik megfelelnek az összes feltételnek alacsony kockázattal számolhatnak, mindenki más magas kockázatú csoportban tartozik a daganatos betegségek kialakulását illetően.
A tanulmányban 89 571 nő és 46 399 férfi adatait analizálták, közülük 16 531 nő és 11 731 férfi tartozott az alacsony kockázatú csoportba, a többiek a magas kockázatúban helyezkedtek el. Összehasonlítva a két csoportban előforduló rákmegbetegedéseket és halálozást, a szakemberek azt találták, hogy az egészséges életmód nagy hatással van bizonyos ráktípusokra: a tüdőrákos esetek nagy többsége az életmóddal állt összefüggésben, csakúgy mint a bél-, a hasnyálmirigy- és a veserákos esetek egyötöde.
Kivetítve ezeket az összefüggéseket az amerikai lakosságra, megállapították, hogy még nagyobb mértékben lehetne megelőzni rákbetegségeket és az elhalálozást. A nők esetében úgy becsülték - az MTI beszámolója szerint -, hogy a daganatos betegségek 41 százaléka, a halálozás 59 százaléka, a férfiak esetékben a rákbetegségek 63 százaléka, a halálozások 67 százaléka megelőzhető lenne.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag