Emiatt csalhat a lázmérő

Az egészségügyi mérőeszközök hasznos társak lehetnek a mindennapokban, ám ha nem jól használjuk őket, pontatlan eredményt adhatnak, ami akár téves diagnózishoz is vezethet.

Az otthon használható egészségügyi mérőeszközök komoly segítséget nyújthatnak, főleg a különféle krónikus betegséggel küzdők számára. Viszont ezek az eszközök sem tévedhetetlenek, nem megfelelő használat mellett pedig könnyen hamis eredményt mutathatnak.

Vérnyomásmérő

Érdemes tudni, hogy pontos értékeket csak a felkaros vérnyomásmérőkkel kaphatunk, a csuklós készülékek csupán tájékoztató jellegű mérésekre alkalmasak. A digitális vérnyomásmérők mandzsettáját a szív magasságában kell elhelyezni. A mérést ülő helyzetben, a hátunkat megtámasztva, ellazított izomzattal végezzük. A karunk legyen mindig megtámasztva, a könyök enyhén behajlítva, a lábakat ne keresztezzük egymáson. Az egyes napszakokban mért vérnyomásértékek között jelentős különbség lehet.

Mennyit költsünk vérnyomásmérőre? Olykor egészségünk védelme, megőrzése érdekében beruházásra van szükség. Lehetnek kifejezetten gyógyászati eszközök a háztartásban: ilyen a vérnyomásmérő készülék is. Mivel nem mindegy, milyet veszünk, most ebben a döntésben segítünk - kattintson!

Mérési hibát okozhat:

 • Vastagabb kar

Minél vastagabb a kar, a készülék annál magasabb értéket mér. Amennyiben a beteg nagyméretű mandzsettát igényel (32-46 cm), érdemes 8-10 Hgmm-t levonni a mért értékből.

 • Fehérköpeny-szindróma

A rendelőben feszült lesz a páciens, így az orvosnál magasabb értékek születnek. Mindenképpen érdemes ilyenkor otthoni, nyugodt körülmények között is mérni.

 • Rossz beállítás

Ha az orvosnál nagyon más értékeket mérünk, mint otthon, érdemes a vérnyomásmérőt kalibráltatni. Ennek során műszeresen ellenőrzik a készülék pontosságát, és amennyiben az eltérés nagyobb, mint ± 4 Hgmm, beállítják az eszközt. A szakértők szerint rendszeres használat esetén érdemes 2-3 évente kalibráltatni. A készülékek nagy százaléka nincs gyárilag kalibrálva, ezért a vásárlás után ajánlatos bevizsgáltatni az új készüléket is.

A rosszul beállított vérnyomásmérő hamis eredményt mutathat. Fotó: Getty Images
A rosszul beállított vérnyomásmérő hamis eredményt mutathat. Fotó: Getty Images

 • Merülő elemek

Az elemek nem megfelelő töltöttségi szintje is adhat fals eredményt. Időről-időre ellenőrizzük őket!

Személymérleg

Bár egyszerű szerkezetnek gondolnánk, valójában a mérleg is csalhat néhány dekát, sőt akár kilókat is, elsősorban az alább felsorolt okok miatt!

 • Egyenetlen felület

Egyenletes, kemény felületre helyezzük a mérleget, ellenkező esetben nem annyit mutat majd, mint amennyi a tényleges súlyunk.

 • Sófogyasztás

A túl sós ételek fogyasztása szintén ronthatja a pontos mérést, mert megköti a vizet, így átmenetileg magasabb értékeket kaphatunk.

 • Menstruáció

Mérleg nélkül is érezhető, hogy a menstruáció előtt megnövekszik a testtömeg, ami a visszatartott vízmennyiségnek köszönhető. Ebben az időszakban akár 3 kilogrammal is többet mutathat a mérleg.

Lázmérő

Bizonyos tényezők a lázmérő eredményeit is befolyásolhatják.

 • A mérés helye

A belső testhőmérsékletünket a végbélben, a fülben vagy a szájüregben mért értékekből tudhatjuk meg, a hónaljban vagy a homlokon történő mérés a bőrünk felületi hőmérsékletének értékeit mutatja. A külső és belső érték között átlagosan körülbelül 0,5 Celsius-fok a különbség a belső javára.

 • Higanyos vagy digitális?

A higanyos lázmérők után a digitális fülhőmérők mutatják meg legpontosabban az értékeket.

 • Csak türelem!

Nem lesz pontos a mérés, ha ki-be rakosgatjuk a lázmérőt. A higanyos fajtákat 3-4 percig, a digitális készülékeket pedig a hangjelzésig kell bent tartani.

 • Függ a napszaktól

A testhőmérsékletünk általában kora reggel a legalacsonyabb, késő délután a legmagasabb. Emellett a testhőt befolyásolhatja a stressz, a ciklus, a testmozgás vagy akár egy forró fürdő is.

A cikk a Nők Lapja Egészség 2020. februári számában jelent meg!

Nők Lapja Egészség - februári szám
Nők Lapja Egészség - februári szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció