Eltűnnek a tejtermékek az étrendünkből?

Bár a tej és tejtermékek az egészséges étrend alapját képezik, a naponta ajánlott fél liter alig több mint felét fogyasztjuk csupán. A magyar fogyasztást legalább az 1987-es szintre kellene visszaemelni.

"Erő, izom, tejet iszom!", "Nem lehet megunni!" - talán sokaknak ismerősek lehetnek a rendszerváltás előtti, tejfogyasztásra ösztönző reklámok. Az akkor még teljesen állami kézben lévő magyar tejipar számos kampányt indított a lakosság tejfogyasztásának ösztönzésére. Ezeket a termékeket sikeresen be is tudták illeszteni a táplálkozási szokások közé_ 1987-ben körülbelül 200 liternyi tejterméket fogyasztott a magyar átlag évente.

Valóban egészséges a sajt? Sajtot sokféle formában fogyasztunk: magában, előételképpen, szendvicsben, tésztákon, pizzákon, salátákban. De egészséges-e a sajt? Kattintson a részletekért!

Napjainkban már közel sem ennyire rózsás a kép: az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2014. évi adatai alapján naponta mindössze 246 gramm tejterméket fogyasztunk évente, ami éves szinten a rendszerváltás előtt mért adag kevesebb mint fele. Ráadásul 2009-ben még 259 grammot mértek, a fogyasztás így folyamatosan csökken.

Mégis meg lehet unni?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2016-ban adta ki átfogó, összmagyar lakosságra mért táplálkozási ajánlását Okostányér néven. A kimutatás a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie. Számításuk szerint a 19-60 év közötti férfiaknak és nőknek 800, idősebbeknek pedig 1000 mg kalciumot kellene fogyasztaniuk naponta.

A tejivás minden életkorban fontos
A tejivás minden életkorban fontos

Az ideálisnak tekintett 800-1000 helyett az átlagos magyar fogyasztás mindössze 721 milligramm. Ez az érték a csontritkulás szempontjából jobban veszélyeztetett nők körében még ennél is alacsonyabb, átlagosan 689 mg. Ez különösen riasztó annak fényében, hogy a becslések szerint egymillió magyart érintő betegségről beszélünk, akik kétharmada nő - hangsúlyozta Dr. Sarkadi Nagy Eszter, az OGYÉI Táplálkozástudományi Osztályának vezetője.

Kalciumbevitelünk jelentős hányadát a tej és a tejtermékek biztosítják, amelyek emellett még számos, szervezetünk működéséhez elengedhetetlen vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Hogy a szükséges vitaminmennyiséget biztosítsuk, legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk.

"Tudományos kutatások erősítették meg, hogy rendszeres fogyasztásuk 15-20 százalékkal csökkenti például a vastagbélrák előfordulásának gyakoriságát. Néhány évvel ezelőtt pedig arra mutattak rá, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását is mérsékelheti. Bár még nem vagyunk minden adat birtokában, feltételezhető, hogy ez a tejtermékek vitamintartalmának és a probiotikumoknak köszönhető" - mondta el Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője az egyesület tejfogyasztással kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

A dietetikus éppen ezért hívja fel a figyelmet a tej és a tejtermékek mindennapi fogyasztására is: a napi fél liter tejnek, tejterméknek megfelelő ajánlás elérésében sokat jelenthet az is, ha mindennap eszünk egy pohár joghurtot , például reggelire. Napközben tápláló és frissítő lehet néhány szelet sajt, este pedig egy pohár tejjel zárhatjuk a napot. A tejek és a tejtermékek között érdemes az alacsonyabb zsír- és cukortartalmúakat választani, amelyek jobban illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe - tanácsolja végezetül a dietetikus.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra