Éljen a saját ritmusa szerint!

A ritmus maga az élet: elég csak a szívdobogásunk megnyugtató folyamatosságára, napjaink, tevékenységünk, életszakaszaink ismerős, visszatérő elemeire gondolni. A jól kialakított, kiegyensúlyozott életrend az egészség egyik alapja lehet.

Figyeljen az ütemre!

Ha valaki egészségesen szeretne élni, okosan, kiegyensúlyozottan táplálkozni, akkor nemcsak a "Mit?" hanem a "Mikor?" és a "Hogyan?" kérdésre is választ kell találnia. Baráti beszélgetésekben, a sajtóban és a szakkönyvekben számtalan jó tanácsot kaphat, de mindenek előtt magát, saját testi-lelki igényeit kell megismernie. Figyelje meg életrendjét, szokásait, alakítsa ki a legmegfelelőbb ritmust! Nem mindegy, hogy valaki korán kel, energikusan ébred, a nap első felében aktívabb, vagy épp ellenkezőleg: szeret sokáig aludni, csak órákkal az ébredés után éled fel igazán, és bagoly típusú lévén, este, éjszaka tud igazán kibontakozni.

Jót tesz magával, ha megfigyeli azt is, milyen időközönként érez éhséget, mikor van igazán étvágya. Egyéntől függő az is, mennyire szabad megtöltenie a gyomrát ahhoz, hogy étkezés után is összeszedett, élénk tudjon maradni. Ezekből a megfigyelésekből állítható össze az Önnek leginkább megfelelő "napirend", a pihenés, a munka és a táplálkozás napi ritmusa. Tanácsos utána "tartani az ütemet": szervezete, emésztése kiegyensúlyozottabb lesz, ha megszokott időpontokhoz alkalmazkodhat.

Harmadolva a napot

Sokaknak a hagyományos étkezési rend jön be: a reggeli - ebéd - vacsora hármasa, nagyjából öt órás időközönként. Hét órakor egy energiát adó, kiadós reggelivel kezdődhet a nap, majd délben egy több fogásból álló, levessel is kísért ebéd következhet, ami biztosítja a nap további szakaszára a szükséges kalóriát, aztán este hat óra tájban egy vacsora zárhatja le a napot, kellő időt hagyva a lefekvésig, hogy könnyű álma legyen. Ennek a táplálkozási ritmusnak is megvannak az előnyei, különösen, ha sikerül a "Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, a vacsorát meg add a koldusoknak" ősi jó tanácsot is betartani.

Szaporább, lendületesebb ütemben

Ma a táplálkozási szakemberek azonban a napi öt alkalommal, háromóránként történő étkezést tartják jobbnak: a gyakrabban, de kisebb mennyiségben magunkhoz vett táplálék nem terheli meg úgy a szervezetet, hatékonyabbá teszi az anyagcserét, könnyíti az emésztést, biztosítja a vércukorszint stabilitását, elkerülhetővé teszi az elhízást.

A három főétkezésre és két kiegészítő, kisebb étkezésre osztott napi tápanyagfelvételnek szintén nagy múltja van. A reggeli, ebéd és vacsora mellett a tízórai és az uzsonna napirendbe illesztése lehetőséget ad a napi fehérje, a vitamin- és ásványi anyagbevitel kiegyensúlyozott biztosítására. Bármelyik ritmust választja is, a rendszeresség nagyon fontos: megszokott étkezést nem ajánlatos kihagyni, mert a szervezet ezt vészhelyzetként értelmezi, és tartalékolni kezdi a tápanyagot.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)