Növényi tej: megtévesztő lehet?

Egyre több, tisztán növényi eredetű termék jelenik meg a boltokban, amelyek elnevezése a valódi tejből készült áruféleségekre utal. Az ágazati szereplők az ilyen jelöléseket a fogyasztók megtévesztésének tartják.

A közelmúltban a francia Danone és a világ legnagyobb növényi alapú élelmiszergyártójának számító, korábban Unileverként ismert holland Upfield ellen is bejelentés érkezett az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A bejelentők azt kifogásolták, hogy a csomagoláson olyan megnevezések jelennek meg, amelyek a tisztán növényi alapú termékeknél az állati eredetet sejtetik – olvasható a Növekedés.hu-n.

Nemcsak a vaj szó szerepeltetését nehezményezik, hanem az alternatív megjelölést is valótlan állításnak tartják, mert a vaj tejszínből készül. Míg az Upfield terméke növényi komponensekből áll, és ezek az összetevők a bejelentő szerint nem hasonlíthatók össze.

A hazai termelők szerint, a gondot alapvetően nem az alternatív áruféleségek megjelenése okozza, hanem az a gyakorlat, ahogy egyes gyártók termékeiket elnevezik. Azt mondják, hiába szerepeltetik a gyártók a csomagoláson és a címkézésen a tényleges összetevőket, a vásárlók a boltokban sokszor a nagybetűs megnevezések alapján, hirtelen hoznak termékválasztási döntéseket. Így a vitatható elnevezések félrevezetők lehetnek, ha a vevők a feltüntetett információkat felületesen olvassák el.

növényi tejek, növényi alapú termékek, Nébih
Az alternatív tejek kínálata dinamikusan növekszik Magyarországon. Fotó: Getty Images

Európában is dúl a jogi csata az elnevezésekért, ez most fog elérni hozzánk, a sűrűsödő bejelentések legalábbis erre utalnak. Támpont lehet, hogy az Európai Bíróság 2017-ben hozott egy precedensértékű ítéletet, amelyben megállapította, hogy a „tej” megjelölés és a tejtermékek számára fenntartott egyéb megjelölések a forgalmazás során vagy a reklámban tisztán növényi termékek megjelölésére nem használhatók fel.

A hazai növényi tejtermékek piaca egyelőre még kicsi – becslések szerint 2-5 százalék között lehet a részesedésük –, de a kínálat dinamikusan növekszik. A zabtej, kókusztej, mandulatej és társaik ugyanakkor jóval drágábbak, mint a hagyományos tejek. Literenként 500-1000 forintos áron kaphatók, miközben az 1,5 százalékos saját márkás UHT-tejek fogyasztói ára 250 forint körül mozog.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)