Egy csésze kikapcsolódás

Ma már nem nehéz jó minőségű teához jutni. A jól megszokott filteres változatok mellett szép számmal akad szálas tea is, melyek elkészítése bár több időt vesz igénybe, az élmény annál inkább felejthetetlen.

A tea sokak számára egyet jelent a reggeli szendvics mellé elfogyasztott itallal, melyet többnyire jó sok cukorral és citromlével ízesítenek, íze így leginkább a limonádéra, és nem magára a teára emlékeztet. Pedig a tea íze igencsak jellegzetes, fajtájától függetlenül, és valódi ízét leginkább üresen, mindenféle ízesítés nélkül lehet a leginkább élvezni és érezni.

Legendák földjén

A teának és a teázás szokásának igazi kultúrája van. Sokak számára ez egy tisztelgés őseik hagyománya előtt, míg mások így adnak hálát a mindennapokért. Bizonyos nemzetek az élet erejét vélik felfedezni benne, és úgy gondolják egészségük kulcsa is ebben rejlik. Még ha nem is hiszünk ezen legendáknak, azt nem tagadhatjuk, hogy a teázásnak van valami különleges misztikuma. Minden egyes íz, és minden egyes fajta magában hordozza termőföldje jellegzetességét, népe karakterét. Más élmény meginni egy fekete-és egy zöld teát. Mások az ízek, mások az élmények, mások azok a dolgos kezek, akik leszedték a tealeveleket.

Egyénre szabottan

Egy igazi teafogyasztónak panaszra nem lehet oka, oly színes ma már a választék. Fekete tea, fehér tea és a manapság oly kedvelt zöld tea, nálunk is mind kapható. Bár nem tartozunk a nagy teafogyasztó nemzetek közé, teázási szokásaink az elmúlt években igen sokat alakultak, és a közkedvelt filteres változat mellett a minőségi szálas teák is egyre népszerűbbek. Sokan csupán kellemes ízéért isszák, holott immunrendszerünkre gyakorolt pozitív hatása sem elhanyagolható. Jó közérzetünkhöz és hangulatunkhoz is nagyban hozzájárul, ezért érdemes kísérletezgetni egy kicsit, és megtalálni a személyiségünkhöz leginkább illő fajtát.

A fekete tea

Erőteljes, aromás íze miatt igazi ínyenceknek való tea. Sokan ezt tartják a valódi teának. A klasszikus ízek mellett aromás változatai is megtalálhatóak, jellegzetes ízét néhány csepp tejjel lehet enyhíteni. Erős élénkítő hatása van, ezért gyerekeknek inkább ne adjunk belőle.

A zöld tea

Kiváló frissítő tea, fogyasztható melegen és jégbe hűtve is. Leginkább mentával ízesítik, de sok egyéb fajtája is kapható. Magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, és nagyban hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez. Kevésbé élénkít, mint fekete változata.

Fűszeres rooibos tea: készítsünk natúr rooibos teából forrázatot a szokásos módon. Vegyünk egy hosszú fahéj rudat, amit kanál helyett a tea kavargatásához használunk, így a fahéj aromája fokozatosan hozzáadódik a teához. Ízesítésére használhatunk csillagánizst, szegfűszeget, vagy szegfűborsot, aszalt áfonyát, aszalt lycium gyümölcsöt és gyömbért is, ízléstől függően. A vörös (rooibos) tea

A vörös tea egyben frissítő és nyugtató. Nincs benne tein (élénkítő anyag), ezért bátran fogyasztható. Szervezetünket revitalizálja, immunrendszerünket erősíti. A vörös tea nyugodt szívvel adható gyerekeknek is, hisz egyáltalán nem tartalmaz élénkítő anyagot, és természetes édeskés ízének köszönhetően még cukor hozzáadását sem kívánja.

A fehér tea

Édeskés, jellegzetes utóízű tea. Élettani hatása hasonló a zöld teáéhoz, szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása hatványozottabban jelentkezik.

Gyümölcsteák

Nevével ellentétben ezek az italok nem teafűből készülnek, csupán szárított gyümölcsökből, így bárki könnyedén elkészítheti saját teáját kedvenc gyümölcseiből. Sokszor találkozni filteres formában is gyümölcsteákkal, de ha jól megnézzük a termékek címkéjét, láthatjuk, hogy sokszor fekete teát árulnak, gyümölcsaromával ízesítve.

Gyógyteák

A gyógyteákat főként gyógyhatásuk, valamint frissítő, tisztító és élénkítő tulajdonságaik miatt érdemes fogyasztani. Bár ízük sokszor nem olyan kellemes, mint a fent említett teáknak, időként, főleg a hűvösebb időszakban, érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük. Gyógyteákat csakis kúraszerűen, az ajánlások alapján igyunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: