Drágább lesz a hús a korai húsvét miatt

A korai húsvét miatt élénk keresletre és áremelkedésre számítanak a juhtenyésztők a külpiacokon. A tavaly megtorpant növekedés így ismét beindulhat az ágazatban.

A szokottnál korábban, március végén lesz húsvét

Bár a húsvéti ünnepekig még bő két hónap van hátra, a magyar juhtenyésztők már lázasan készülnek a bárányok egyik legfontosabb szezonjaként ismert időszakra. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek elmondta, hogy a gazdaságokban már megkezdődött az elletés, az idén pedig igazán jó szezonra számítanak a tenyésztők. Most a szokottnál korábban, március végén lesz húsvét, ami kedvez a hazai juhtenyésztőknek is.

Drágább lesz a hús a korai húsvét miatt, húsvét húsvéti bárány húsvéti ételek bárány bárányhús táplálkozás étkezés élelmiszer
A korai húsvét miatt többet kell fizetnünk a húsért

Mikor lesz húsvét? 2018-ban március 30-án lesz Nagypéntek, a hosszú hétvége pedig április 2-ig, hétfőig tart.

Európai uniós versenytársainknál ugyanis csak később születnek a bárányok, március közepére csak néhány tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat.

Most a szokottnál korábban, március végén lesz húsvét, ami kedvez a hazai juhtenyésztőknek.

A húsvéti fogyasztás idén is élénk lesz

A húsvéti tradíciók miatt a fogyasztás vélhetően idén is élénk lesz, ezért feltételezhe­tően az árak is tovább emelkednek majd március végéig. A szakember elmondta: évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban a magyar állattartók, húsvét környékén pedig ennek huszonöt-harminc százaléka kerül piacra. Ez várhatóan idén is így lesz, a külpiacokon húsvétkor értékesített bárányok aránya azonban ebben az évben a húsz százalékhoz lesz közelebb.

"Évről évre harminc-ötvenezerrel bővült az anyajuhok száma, az elmúlt évben azonban stagnálást mutatott a létszám. Ugyanakkor már az is kiemelkedő eredménynek tudható be, hogy a nehézségek ellenére szinten maradt az állomány, és nem csökkent az anyajuhok száma" - fogalmazott Hajduk Péter.

Ha húsvét, akkor bárány! Így készítsük! Nagy ünnepeinkhez többféle keresztény és pogány hagyomány, illetve szimbólum is tartozik. A bárány a Húsvétot jelképezi, a bárányhús pedig a húsvéti ételek egyik fontos alapanyaga. Ízletes ételek készíthetőek belőle.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)