Drágább lesz a baromfihús

Hamarosan többet kell fizetnünk a boltokban a baromfihúsért - vetíti előre a Baromfi Termék Tanács. A takarmányok és a hozzájuk kevert kiegészítők drágulása, valamint a munkaerőköltségek emelkedése miatt indokolt az átadási árak emelése.

Nemsokára drágább lesz a baromfihús is

Drágul a kenyér és a sertéshús 2018. augusztus 6-án számoltunk be róla, hogy ősztől a kenyérért és a sertés húsért egyaránt 10-10 százalékkal magasabb árat kell majd fizetni . Hogy miért, a linkre kattintva kiderül.

A baromfitartás költségeinek növekedése - legalábbis a takarmányok esetében - még nem számszerűsíthető pontosan, ezért a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója, Csorbai Attila nem vállalkozott rá, hogy a Világgazdaságnak adott interjújában becslésekbe bocsátkozzon az átadási árak várható emeléséről. Bár a búza után a kukorica piacán is jól érzékelhető az emelkedés, még kérdés, hogy milyen árszinten áll be az egyensúly.

Drágább lesz a baromfihús, baromfi baromfihús áremelkedés fogyasztói árak húsfogyasztás Baromfi Termék Tanács
Hamarosan többet kell fizetnünk a baromfihúsért

A kukoricatáblák képe alapján Magyarországon kifejezetten jó lesz a termés , mert a kritikus időszakokban megfelelő mennyiségű volt a csapadék, de az árat nem a hazai kukoricatermés határozza meg. Márpedig a francia- és a németországi termés az aszály miatt kisebb lesz, és ez felfelé hajthatja az árakat.

Drágult a szója is

Mint írják, drágul a szója is, ami a tápok egyik fő alkotóeleme. Az elmúlt hónapokban megsokszorozódott a takarmányokhoz adagolt vitaminok ára, és az aminosavakért is sokkal többet kell fizetni. A takarmányárakat befolyásolhatják a nagy keverők készletei, vagyis az új áregyensúly szintje mellett az is kérdés, hogy a baromfitenyésztőknek mikortól kell a drágább takarmányt vásárolniuk.

Amíg az élőállat-előállításban a takarmányköltségek adják az önköltség körülbelül kétharmadát, a baromfi-termékpálya vágóhídi és feldolgozói szakaszában az élőmunka - minden ágazatban emelkedő - költségének van nagy szerepe.

A bérek a baromfiszektorban is növekednek

Annak érdekében, hogy az ágazat megtartsa a munkaerőt, muszáj ezzel is lépést tartani - jelezte Csorbai Attila. Az átadási árak emelésénél mindig kérdés, hogy költségeiből az élelmiszer-feldolgozók mennyit tudnak elfogadtatni a kereskedelmi láncokkal, illetve hogy azok mennyit hárítanak át a fogyasztókra. A baromfipiaci szereplők pozícióit mindenesetre erősíti, hogy nő a baromfihús iránti fogyasztói kereslet. Csorbai Attila szerint ennek részben az áfa 5 százalékra csökkentése az oka.

Elsősorban a magasabb értékű húsrészek - mint a mell- és combfilé, illetve a kacsa- és pulykahús - forgalma bővült, esetenként két számjegyű mértékben. A BTT elnök-igazgatója szerint a fogyasztás azért is nő, mert a baromfihús az egyik legolcsóbb húsféle, és jól beilleszthető a korszerű táplálkozásba .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: