Brokkolit ezért együnk naponta

A brokkoli az egyik legjótékonyabb hatású zöldségünk, amely telis-tele van fontos tápanyagokkal. Mutatjuk, miért érdemes naponta fogyasztanunk!

Mi minden van a brokkoliban?

Egy csészényi tartalmaz:

 • 20 kalóriát
 • 3,6 g szénhidrátot
 • 2,1 g fehérjét
 • 2130 nemzetközi egységnyi A-vitamint
 • 113 mg B6-vitamint
 • 66,2 mg C-vitamint
 • 34 mg kalciumot
 • 62 mg vasat
 • 17,75 mg magnéziumot
 • 46,86 mg foszfort
 • 23,75 mg káliumot

Fogyasszunk brokkolit naponta!
Fogyasszunk brokkolit naponta!

Milyen hatásai vannak a szervezetünkre?

A brokkoli glükozinolátokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen és felveszik a harcot az oxidatív stresszel. Szulforafán-tartalmának köszönhetően pedig a növény rendszeres fogyasztása a vércukorszintünket is karbantartja. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek fogyasztása a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Hogyan fogyasszuk?

Vásárláskor figyeljünk a frissességre, amelyet leginkább üde, vízzel telt levelei garantálnak. Az apró rózsák bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele. Fogyasztása sok szempontból megegyezik a karfioléval vagy a kelbimbóéval, a szár esetében pedig a spárgáéval. A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll 1-2 napig, sokat veszít jó minőségéből. Ha nem tudjuk azonnal elkészíteni, 3-4 perces előfőzést (blansírozást) követően fagyasszuk le.

Zöldségek, amelyek egészségesebbek főzve Sokak szerint minden zöldség akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk, pedig ez nem feltétlenül igaz minden esetben - néha ugyanis a főzés segít abban, hogy az ételekben található tápanyagok könnyebben felszívódjanak. Részletekért kattintson!

Forrás: goodhousekeeping.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)