Bifidus essensis és társai

Már alig tudja elképzelni napját élőflórás joghurt nélkül? Egészségesen szeretne élni, és ehhez minden lehetséges eszközt felhasználna? Akkor nem árt közelebbről is megismerkedni néhány divatos fogalommal.

Az utóbbi években a reklámok hatására új fogalmak kerültek a köztudatba, amelyek megértésében némi magyarázatra szorulunk: "élőflórás joghurt", "pre-, pro- és szinbiotikumok", "funkcionális táplálékok" - hogy csak néhányat említsünk.

Élelmiszereinkben többféle hasznos, élő vagy élettelen összetevő is megtalálható, amelyek segítséget adnak az egészség megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez. Nézzük meg őket közelebbről is!

  • A probiotikumok "élő" élelmiszer-alkotórészek, amelyek jótékony hatással vannak az ember egészségére, leggyakrabban a Laktobacillus és Bifidobaktérium csoportba tartozó baktériumok, élesztőgombák képesek a betegséget okozó baktériumok elszaporodását, méreganyag-termelését megakadályozni, az immunrendszert serkenteni, szerepük van fertőzések megelőzésében. Tejtermékek (élőflórás joghurtok), húsáruk, italok, általában az úgynevezett fermentált élelmiszerek (pl. savanyított tejtermékek)tartalmazzák.
  • A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre a tápcsatorna felső szakaszában előforduló emésztőenzimek nem hatnak, így a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket nyújtanak a bélben található egészségvédő mikrobák szaporodásához (ilyenek például az úgynevezett oligoszacharidok és a laktulóz). Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is (inulin) megtalálhatók.
  • A szinbiotikumok olyan alkotórészek, amelyek kombinálják a probiotikumokat és a prebiotikumokat. Ezek leginkább tejtermékekben fordulnak elő.

Funkcionális élelmiszerek

E három élelmiszer-összetevő a funkcionális - bélflórát kedvező módon változtató - élelmiszerek körét alkotja. Ezekre minden életkorban szükségünk van, így a csecsemőtáplálás során is. Az anyatejben levő prebiotikumok (oligoszacharidok) oldott rostokként a vastagbélbe eljutva az egészségvédő baktériumok anyagcseréjét segítik elő, a betegségokozók számát csökkentik. Hozzájárulnak a csecsemő immunrendszerének éréséhez, a szív-érrendszeri betegségek, allergia, csontritkulás, tumorok megelőzéséhez. Elősegítik a vastagbelet tápláló rövid láncú zsírsavak termelődését, és ezzel a bél immunológiai érését is. Nem csoda hát, hogy a szoptatott csecsemők kevesebb fertőzést kapnak el, a tápszerek prebiotikum-kiegészítésével pedig a babáknak az anyatejeshez csecsemőkéhez hasonló, lágy székletük lesz. Prebiotikumok természetes forrásai még a fokhagyma, hagyma, cikória, bab, borsó, articsóka, póréhagyma, gabonafélék.

Az anyatejjel táplálkozó csecsemőkben főként Bifidus és Laktobacillus baktériumok szaporodnak el szemben a tápszerrel, illetve vegyesen táplált csecsemők bélrendszerével, ahol a betegséget okozó baktériumok túlsúlya alakul ki. Egyes megfigyelések arra utalnak, hogy ha ezeket a probiotikumokat visszatelepítjük, gyógyhatást érhetünk el számos betegségben, például laktózérzékenységben, hasmenésben, gyulladásos gyomor- és bélbetegségekben, az allergia és a fogszuvasodás megelőzésében.

Nemcsak marketingfogás!

Így érthető, miért is tulajdonítanak nagy jelentőséget az élőflórás élelmiszereknek, tápszereknek, valamint, hogy kiemelten kell kezelnünk őket táplálkozásunkban. Mivel tartósan nem telepszenek meg az emésztőtraktusban - élettartamuk legfeljebb néhány hét - egészségmegőrző hatásuk tartóssága érdekében rendszeresen kell fogyasztani őket, ezáltal az egészséges emésztés, természetes védekező képesség végigkísérhet bennünket egész életünk folyamán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: