Ásványvizet vagy csapvizet igyunk?

Az utóbbi évtizedekben az egyik legdinamikusabban terjedő élelmiszerré vált az ásványvíz, amelyből harmincszor annyit fogyasztunk, mint a kilencvenes évek elején. De miért válasszuk palackozott vizet, ha a csapból is tiszta folyik?

Bár Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik ásványvizekben, a rendszerváltást követő évekig fogyasztásuk gyakorlatilag mérhetetlenül alacsony volt. Összehasonlításképpen: míg 1990-ben az egy főre jutó éves magyar sörfogyasztás 105,3 liter volt, addig ásványvízből nem érte el a 4 litert sem. Míg azonban a sörfogyasztás néhány év alatt drasztikusan visszaesett (jelenleg körülbelül 65 liter az egy főre eső éves fogyasztás), az ásványvizek az utóbbi két évtizedben a legdinamikusabban népszerűvé váló termékek lettek Magyarországon. Fogyasztásuk 25 év alatt a harmincszorosára, 126 literre nőtt, amivel nagyjából utolértük az uniós átlagot. De miért fogyasszunk palackozott vizet, ha a csapból is tiszta, egészséges ivóvíz folyik?

Az idősebb korosztály emlékezetében talán még él a másfél literes "csatos" üvegekben árusított, szénsavval dúsított Harmatvíz vagy a Margitszigeti kristályvíz. Akkor nem is nagyon volt más, ma viszont hemzsegnek a palackozott ásványvizek a polcokon. Milyen vizet fogyasszunk? Cikkünkben a válasz!

"Számos feltételnek kell megfelelnie ahhoz egy víznek, hogy ásványvíznek lehessen nevezni. Az első és legfontosabb a tisztaságuk, ami azt jelenti, hogy mindenféle szennyeződésektől védett vízadó rétegből származnak. Emellett összetételének - leszámítva egy szigorú sávban meghatározott, természetes ingadozást - állandónak kell lennie" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) titkára.

További fontos kitétel, hogy a vizet nem lehet szállítani sem a palackozóba: a csomagolást helyben, közvetlenül a kútnál kell elvégezni. A kútból a palackozóig zárt rendszeren vezetik keresztül a vizet, így semmilyen szennyeződés nem érheti, eredeti tisztaságban kerül a műanyag flakonokba - hangsúlyozta Dr. Bikfalvi Istvánné.

Már jobban fogy a szénsavmentes

Az ásványvizek változó összetételű talajrétegeken átszivárogva nyerik ki ásványi anyag tartalmukat, összetételük ezért - a talaj függvényében - rendkívül változatos. Az alacsonyabb, 500 mg oldott anyag tartalmú vizeknek semleges, de az ásványi anyagokban dúsabb vizeknek már jellegzetesebb, karakteres íze van. Ízlés dolga, hogy kinek melyik ásványvíz a finomabb, összességében azonban mindegyik hazai forgalmazású termék kifogástalan minőségű - emelte ki a szakember.

Csapvizet, vagy ásványvizet fogyasszunk?
Csapvizet vagy ásványvizet fogyasszunk?

A MAGYÜSZ kimutatása szerint a magyarok - az osztrákokhoz, németekhez, csehekhez hasonlóan - a korábbi években inkább a szén-dioxiddal dúsított vizeket kedvelték jobban, az ezredfordulón eladott palackok 81 százaléka szénsavas volt. Évről-évre népszerűbbé válnak ugyanakkor a "csendes" ásványvizek, 2015-ben már a lakossági fogyasztás 48 százalékát tette ki a szénsavmentes változat. A zöld kupakú, enyhén szénsavas vizek a teljes fogyasztás 8-9 százalékát teszik ki csupán.

A csapvíz és az ásványvíz összehasonlításában az anyagi szempontok egyértelműen az előbbi felé billentik a mérleget. Míg a csapból engedett ivóvízért literenként alig 0,2 forintot kell fizetnünk, az ásványvizek közül a legolcsóbbakat is 30-35 forint/literes áron kínálják. Emellett az ásványvizek palackozása miatti környezeti terhelésről sem szabad megfeledkezni, mert bár a tárolásra használt PET-palackokat sokfelé gyűjtik szelektíven, újrahasznosításuk csak kis százalékban történik meg.

Bizonyos kutatások azt is vizsgálják, hogy a PET-palackokból a hosszabb tárolás során milyen mértékben szivároghatnak káros anyagok a benne tárolt ásványvízbe. Dr. Bikfalvi Istvánné azonban hangsúlyozta: ezek a palackok a benne lévő vizek biztonságos tárolására lettek kialakítva, és bár szélsőséges körülmények között is tesztelték őket, káros anyagokat a megengedett határérték felett sosem mértek bennük.

Az arzén a hazai ivóvíz legnagyobb problémája

Általánosan jó minőségű a hazai csapvíz is. Magyarországon a vezetékes ivóvizek körülbelül fele, és a természetes források jelentős része ásványvíznek minősül, tehát az összes oldott ásványi anyag tartalma meghaladja az 500 mg-ot literenként. Fontos azonban tudni azt is, hogy nem minden palackozott ivóvíz feltétlenül ásványvíz is egyben, a forrásvízként feltüntetettek kisebb ásványi anyag tartalmú ivóvizek csupán, de némelyik palackban szintén alacsonyabb oldott anyag koncentrációjú karsztvíz található.

A csapvízben lévő mikroorganizmusok kiirtásához klórt használnak, amely ugyan teljesen nem illan el kitöltéskor, de maradványanyagainak mennyiségét kormányrendelettel szabályozták. Bizonyos szempontból még az európai szabályozásnál is szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie a hazai ivóvíznek, amely így kis valószínűséggel okozhat megbetegedést. Az elsődleges probléma a csapvíz esetén a határérték feletti arzéntartalom , amely elsősorban a déli és keleti országrész településeit érinti. Egy 2013-as EU-s rendelet miatt több településre is honvédségi autókkal kell hordani a megfelelő minőségű ivóvizet, bár az ott élők sok esetben nemtetszésüket fejezték ki emiatt, mert "megszokták" az arzénos vizet.

A korábbi ivóvíz-szabvány 50 µg/l-es arzénmennyiséget engedélyezett, az EU-s rendelet azonban ennek a mennyiségnek az ötödében, 10 µg/l-ben maximalizálta az arzén felső határát. Bizonyos kutatások szerint az ivóvízben található, határérték feletti arzénszennyezettség növeli a bőr- és tüdőrák, nagyobb koncentráció esetén pedig ezeken felül a hólyag- és veserák kialakulásának kockázatát. Kis dózisokban, hosszas bevitel esetén krónikus, nem daganatos betegségeket is okozhat. Ilyen például a bőr elszarusodása, a szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, a máj- és vesebetegségek, a cukorbetegség. Ezekért a betegségekért természetesen nem csupán a túl arzénos ivóvíz, hanem számos más károsító tényező (alkohol, egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód) is felelőssé tehető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra