A reggeli rosszullét lehetséges okai

A reggeli rosszullét kifejezést sokan a várandóssággal hozzák összefüggésbe, pedig nem csak a babavárás állhat a tünet hátterében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a férfiak is ébredhetnek rossz közérzettel.

A várandós nőkre nem csupán reggel törhet rá a rosszullét .

A reggeli émelygés, hányinger és rossz közérzet hátterében a babaváráson túl számos egyéb dolog is állhat, ezeket gyűjtötte össze a brit Metro portál . Ha a várandósság bizonyosan kizárható, érdemes visszagondolni, mit vacsoráztunk előző este, ugyanis egy kiadós, nehéz ételekből álló vacsora, illetve az esti alkoholfogyasztás hatására is ébredhetünk rossz közérzettel, émelygő gyomorral. A reggeli rossz közérzet lehetséges okai közt szerepel például vírusfertőzés, gyomorrontás, kiszáradás, szorongás, de olyan egyszerű oka is lehet, mint például az, ha rosszul aludtunk előző éjjel. Ettől ugyanis fáradtnak, kimerültnek érezhetjük magunkat reggel, aminek fizikai tünetei is lehetnek - mint például a gyomorpanaszok és a rossz közérzet.

reggeli rosszullét okai
A reggeli émelygésrefluxvagy vírusfertőzés tünete is lehet.Fotó: Getty Images

Ha egy ideje minden reggel úgy érezzük, a gyomrunkkal nem stimmel valami, akkor gyanakodhatunk refluxra is. Ajánlott konzultálni a háziorvossal, ha égő érzést tapasztalunk gyomor- vagy mellkastájékon, savanyú, fanyar ízt érzünk a szánkban, illetve annak ellenére is böfögés kínoz minket, hogy még semmit sem ettünk.

Hogyan indítsuk a napot, ha nem vagyunk jól?

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlása szerint reggeli rosszullét esetén érdemes mielőbb friss levegőre menni - tegyünk egy rövid sétát odakint, vagy legalább nyissunk ablakot a hálószobában. Készítsünk gyömbér vagy borsmenta teát, vagy lassan kortyoljunk el valami hideg alkoholmentes italt, például egy kis limonádét. Ez azért is lehet jó ötlet, mert a benne lévő citromlé szintén segíthet csillapítani a hányingert.

Az evést ne erőltessük, de ha úgy érezzük, pár falatot el tudnánk majszolni, akkor ezt megtehetjük - néhány kanálnyi zabkása vagy egy kis pirítós még jól is eshet. De semmiképp se fogyasszunk nehéz ételeket, és ne együnk nagy adagot semmiből. Ezen kívül próbáljuk elterelni a figyelmünket a rosszullétről, például hallgassunk zenét, nézzünk néhány percig tévét vagy fussuk át a híreket. Ha pedig nagyon rosszul érezzük magunkat, maradjunk ágyban, és ha rosszabbodna a helyzet, hívjuk fel a háziorvosunkat!

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)