A menzák szerint túl drága a hús

Drágult a munkaerő, és többe kerülnek az alapanyagok, a zöldség, és a hús. Ráadásul a néhány évvel ezelőtti áfacsökkentésből is kimaradtak a menzák. A közétkeztetők érdekvédelmi szervezete ezért az adókulcs csökkentését szeretné elérni.

A munkahelyi menzák kimaradtak a 2,5 évvel ezelőtti áfaváltozásokból. Akkor a vendéglátásban 18 százalékra, az idei évtől pedig 5 százalékra csökkent a forgalmi adó, a közétkeztetők azonban továbbra is a 27 százalékos körbe tartoznak. A helyzetüket nehezíti, hogy nőttek az energiaárak, több béremelés is volt, valamint drágultak az alapanyagok, főleg a hús és a zöldségek. Ráadásul szigorú előírásoknak kell megfelelniük: azt ugyanis rendelet szabja meg, hogy ezekből mennyit kell felhasználni az ételek elkészítésekor.

Áfacsökkentést követelnek a menzák
Áfacsökkentést követelnek a közétkeztetők. Fotó: 123rf

Amellett, hogy a menzák áfakulcsának csökkentését követelik, változtatni kellene azon a gyakorlaton is, hogy a közbeszerzéseknél csak és kizárólag az ár a döntő szempont - mondta Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak. Azaz mindig az nyer, aki az olcsóbb ajánlatot teszi. Szeretnék elérni, hogy a minőségi kritériumokat is figyelembe vegyék. Problémát jelent az is, hogy az évi 120 milliárd forintos hazai piac szereplőinek túl nagy a kintlévősége, néha több hónapig is húzódik a behajtás.

Így változott meg nemrég a közétkeztetés. Részletek korábbi cikkünkben .

A hvg.hu megkereste a szegedi Suli-Host Kft-t, amely naponta majdnem 14 ezer adag ételt biztosít, körülbelül a felére állami támogatást kapnak a családok. Pék József, a cég ügyvezetője szerint egyszer már emelni kellett az önkormányzat által biztosított pénzkeretet, de ha tovább nőnek az élelmiszerárak, újból rákényszerülnek, hogy pluszpénzt kérjenek.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra