A koffein ezért egészséges

A kávérajongóknak jó hír, hogy a koffeinnek számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak a kutatók. Koffein egyébként a matéban, a tealevelekben, a guaranában és a kakaóban is van, így nem csak a kávéimádók élvezhetik a koffein előnyeit.

Segíthet megelőzni a Parkinson-kór kialakulását

A Journal of The American Medical Association című szaklapban jelentek meg annak a kutatásnak az eredményei, amely szerint a rendszeres kávéfogyasztók között kisebb számban fordulnak elő Parkinson-kórosok.

Segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását

A Neurobiology of Aging című szaklapban publikálták annak a kutatásnak az eredményeit, amely szerint állatkísérletek során az Alzheimer-kórban szenvedő állatok kezelésében jó eredményeket értek el koffeinnel. A jövőben emberek bevonásával folytatják majd a munkát.

Így lehet egészségesebb a kávé - részletek!

Segíthet védeni az agyat

Az Illinois Egyetem kutatói szerint a koffein képes blokkolni olyan agyi információkat, amelyeket agybetegségek kifejlődésével hoztak összefüggésbe.

Segíthet megelőzni a Parkinson-kór kialakulását
Segíthet megelőzni a Parkinson-kór kialakulását

Gyulladáscsökkentő hatású

A szervezetben lappangó gyulladások számos krónikus betegség kialakulásával kapcsolatba hozhatók, éppen ezért minden, ami gyulladáscsökkentő hatású, hasznos az egészség szempontjából. Szerencsére a koffein is éppen ilyen - egy kutatás szerint a rendszeres koffeinbevitel különösen akkor hasznos, ha gyakori testmozgással is párosul.

Csökkentheti a depresszió kialakulásának esélyét

Ebben az esetben a mértékletességen nagy hangsúly van, de több kutatás is igazolta, hogy a rendszeres, de kis mennyiségű koffeinfogyasztás hozzájárulhat a depresszió kialakulásának megelőzéséhez. Kedélybetegek számára tehát kifejezetten jót tehet napi egy csésze nem túl erős kávé.

Védi a szívet

Kutatások szerint a mértékletes, de rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét - bár egyelőre még nem teljesen tiszta, hogy ez csak a koffeintartalmának vagy a benne lévő egyéb anyagoknak is köszönhető.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)