A diétás üdítő meglepő hatása

Újabb indokunk lehet arra, hogy hanyagoljuk a diétás üdítőket. Egy friss tanulmány szerint ugyanis árthatnak a látásunknak.

Korábban még sosem vizsgálták, hogy az üdítőfogyasztási szokások mennyire befolyásolják a diabetikus vakság kialakulásának kockázatát. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban kapcsolatot talált a látásvesztés és a diétás üdítők fogyasztása között.

Meglepő eredmények

A kutatásba 609 felnőttet vontak be. 73 alanynak 1-es, 510 résztvevőnek pedig 2-es típusú cukorbetegsége volt. 26-an nem tudtak róla, hogy diabéteszesek. Az alanyok üdítőfogyasztási szokásait egy éven keresztül vizsgálták: 46,8 százalékuk cukros italokat, 31,2 százalékuk pedig diétás üdítőket ivott.

A kutatók olyan embereket vizsgáltak, akik rendszeresen fogyasztanak csökkentett kalóriatartalmú italokat, hetente legalább másfél litert. Az eredmények alapján elmondható, hogy a diétás üdítők kedvelői körében megduplázódik a diabetikus vakság esélye. Súlyosbító tényező a túlsúly, a cukorbetegség és a dohányzás is. A hasonló mennyiégű cukros üdítőt fogyasztóknál azonban nem találtak ilyen összefüggést.

dibéteszes vakság, diabétesz, látás, cukorbetegség, diétás üdítő
Látásunk is veszélybe kerül, ha nagy mennyiségű diétás italt iszunk. Fotó: 123rf

Csak látszólag egészségesebb

A diétás üdítőkről sokan azt gondolják, hogy alacsonyabb cukor- és kalóriatartalmuk miatt egészségesebbek a hagyományos, cukros italoknál. A kutatók azonban egyre több tudományos bizonyítékot találnak arra, hogy a mesterséges édesítőszereknek is egészségkárosító hatása lehet. Korábbi kutatások már összekötötték a diétás üdítők fogyasztását többek között a diabétesz, a szívbetegség és a stroke megemelkedett rizikójával is.

Egyes szakemberek szerint pedig a diétás italok - édes ízük miatt - elhitetik a szervezettel, hogy nagyobb mennyiségű energiabevitelt jelentenek, mint amekkorát valójában. Ezért a light üdítőket fogyasztók éhesebbek lesznek, és hosszútávon jóval több kalóriát vesznek magukhoz a szükségesnél. Így az elhízás veszélye is fenyegeti a csökkentett kalóriatartalmú italok kedvelőit. Ugyanakkor a tudósok felhívták a figyelmet arra is, hogy alaposabb vizsgálat kellene azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen hatással vannak az egészségre az édesítőszerek, illetve a diétás üdítők.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)