A csípős paprika így hat a testre

Gasztronómiai szempontból a csípős paprika kétségkívül fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy egészségügyi szempontból is hasznos a magyar konyhában igen népszerű zöldség rendszeres fogyasztása.

Fejfájás és migrén ellen

Miért izzadunk az erős paprikától? Részletek itt.

Ha csípős paprikáról van szó, nem sokaknak jutna eszébe, hogy paprikaspray-t kellene az orrunkba fújni. Ugyanakkor egy korábbi kutatás kimutatta, hogy ezzel a módszerrel 10 emberből 7-nél enyhíthetők a fejfájásos panaszok, köszönhetően a szer háromosztatú idegre gyakorolt hatásának.

Meghosszabbíthatja az életet

Egy átfogó tanulmány készítői arra jöttek rá, hogy akik 20 éven át havonta legalább egy friss vagy szárított csilipaprikát megettek, 13 százalékkal csökkentették a korai elhalálozás veszélyét. A kutatók szerint ez valószínűleg a csilipaprikában lévő tápanyagoknak, illetve gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

A csípős paprikának számos előnyös tulajdonsága van egészségügyi szempontból
A csípős paprikának számos előnyös tulajdonsága van egészségügyi szempontból

Segít az orrproblémákon

A nem-allergiás orrnyálkahártya-gyulladással küzdők tüneteit, mint az állandó orrfolyás vagy orrdugulás jelentősen enyhítheti az erőspaprika-fogyasztás.

Felpörgeti az anyagcserét

A csípős ízt adó kapszaicintartalmának köszönhetően a paprika nem hagyja lelassulni az anyagcserét, eközben viszont csökkenti az étvágyat.

Fájdalom ellen

Szintén a kapszaicinnek köszönhetően az erős paprika enyhíti az ízületi gyulladás és a fibromyalgia kellemetlen tüneteit, illetve segít a fájdalomcsillapításban is.

Természetes tartósítószer

A csípős paprika baktériumellenes és egyéb mikroorganizmusok elleni hatása miatt akár természetes tartósítószerként is beválhat. Talán jobban is, mint a mesterséges tartósítószerek, de egyelőre ezt még vizsgálja a tudomány.

Vitaminbomba

A csípős paprika gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban , illetve néhány tanulmány azt sugallja, hogy az erős paprikában lévő kapszaicin antioxidánsként is funkcionálhat.

Emésztőrendszerünk bánhatja a túladagolást

Ha túl sokat eszünk, a csípős paprika hasfájást, hányingert, hányást, hasmenést, gyomorégést okozhat. Persze, egyébként is van, aki érzékenyebb rá - náluk rosszullét, allergiás vagy akár asztmás roham is felléphet. A víz ilyenkor nem segít, de egy kis tej, tejtermék, jégkrém, egy falat kenyér elmajszolása vagy bármilyen keményítőtartalmú élelmiszer enyhítheti a tüneteket.

Forrás: webmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)