A biztonságos sonkafőzés lépései

Az ünnep közeledtével részletes útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez, belefoglalva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket is.

Kiválasztás és vásárlás

Az első kulcsfontosságú teendő, hogy - mint mindig - csak ismert és megbízható helyről, illetve körültekintően vásároljunk nyers sonkát - olvasható a Nébih cikkében. A vásárlás során lehetőség szerint ne érintsük meg az élelmiszert, sőt, a legjobb, ha csomagolt terméket veszünk, továbbá viseljünk kesztyűt az üzletben. A lejárati idő mellett ellenőrizzük a sonka érzékszervi tulajdonságait is, azaz hogy ne legyen túl kemény vagy beszáradt, és ne engedjen magából levet nyomás nélkül.

A tökéletes húsvéti sonka elkészítése már a boltban elkezdődik
A tökéletes húsvéti sonka elkészítése már a boltban elkezdődik

Előkészítés

Körültekintően fertőtlenítsük le a konyhai munkafelületeket, szellőztessünk ki a főzés megkezdése előtt. A termék csomagolását, miután leszedtük, azonnal dobjuk a szemetesbe. A sonka illata jellegzetes és kellemes, ha viszont savanyú, bűzös szagot áraszt, ne használjuk fel! Folyó víz alatt leöblíthetjük, majd tegyük egy kellő méretű edénybe. Ezután tisztítsuk ki a mosogatót, majd mossunk kezet alaposan, kéztörléshez pedig használjunk száraz kéztörlőt, ne a főzés során is használt konyharuhát. Ha esetleg a sonka nagyon száraz, kemény és sós, úgy a főzés előtt néhány órára beáztathatjuk, hogy megszívja magát.

A főzés

Kezdjük magas lángon a főzést, majd amint felfőtt a víz, visszavehetjük alatta a lángot. Ezután lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább a sonkát. Jellemzően nincs szükség külön fűszerezésre, mivel ezek a sonkák kellő aromát hordoznak önmagukban is. Időről időre ellenőrizhetjük a készülő ételt hústűvel - ha könnyen belemegy, akkor már megfőtt. A főzési idő összességében függ attól, hogy milyen puhára szeretnénk főzni a sonkát, ahogy annak tömegét is számításba kell venni. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni: egy 4 kilogramm körüli terméknél számolhatunk 4 órával. Élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hogy az étel belső hőmérséklete legalább 2 percre haladja meg a 72 Celsius-fokot, amit maghőmérővel ellenőrizhetünk. Miután elkészült, hagyjuk a főzőlevélben kihűlni a kész sonkát, mivel így még puhább lesz a végeredmény.

Pihentetés

Hogyan használhatjuk fel kreatívan a húsvéti maradékot az ünnep elteltével? Részletek itt.

Ahogy a víz teljesen kihűlt, tegyük ki a sonkát egy magasabb falú tálba, hogy kiengedhesse magából a felesleges vizet. A visszamaradt főzővizet felhasználhatjuk később főzelékek elkészítéséhez, így érdemes azt is megőrizni. Miután a sonka kiengedte magából a vízfelesleget, zárt edényben tegyük el hűtőbe. Amennyiben egy napig hűtőben pihentetjük, úgy könnyebb lesz szépen felszeletelni is. A hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5 Celsius-fok között legyen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció