Állítják, a kávéfogyasztás meghosszabbítja az életet

A mértékletes kávéfogyasztás, akár egy kis fehér cukorral édesítve, 30 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát, állítják kutatók.

A reggeli kávézás összefüggésbe hozható a halálozás alacsonyabb kockázatával – írta a New York Times. Brit tudósok 170 ezer, 37 és 73 év közötti emberről gyűjtöttek demográfiai, életmódbeli és étrendi adatokat, amelyeket hétéves követési időszak alatt elemeztek. Azt találták, hogy a koffeinmentes és koffeines kávét egyaránt fogyasztók esetében a halálozási kockázat alacsonyabb volt, mint azoknál, akik nem kávéztak. Noha az eredmények függetlenek voltak attól, hogy a résztvevők cukorral vagy anélkül itták-e a kávét, a mesterséges édesítőszert is fogyasztókról ez már nem mondható el.

Egy nap maximum négy csésze őrölt kávét igyunk, e fölött elenyészik a kávé jótékony hatása. Fotó: Getty Images
Egy nap maximum négy csésze őrölt kávét igyunk, e fölött elenyészik a kávé jótékony hatása. Fotó: Getty Images

A kutatók szinte extázisba jöttek az eredmények láttán, hiszen nagyon kevés olyan dolog van a világon, ami 30 százalékkal csökkenti a korai halálozást. Ennek ellenére még nem tudják pontosan, hogy mitől olyan előnyös a kávé. A válasz talán a kávé antioxidáns tulajdonságaiban rejlik, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik a sejtkárosodást. A kávébab nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amely segíthet lebontani a sejteket károsító szabad gyököket. Márpedig a szabad gyökök felhalmozódása idővel fokozhatja a gyulladást a szervezetben, ami a szívbetegséggel összefüggő plakkok kialakulásához vezethet. A brit tudósokban az is felmerült, hogy a kávéfogyasztók általában egészségesebb döntéseket hoznak. Például pörkölt kávét isznak tejjel vagy mézzel a cukros energiaital vagy üdítő helyett, és rendszeresen mozognak.

Talán a hozzáadott cukor és az életforma kérdése a kutatás gyenge pontja, hiszen a tanulmányban egy csésze kávéra vetítve mindössze egy teáskanál fehér cukorral számoltak. Ennél pedig biztosan több cukrot tartalmaznak például a népszerű kávézóláncok vagy gyorséttermek termékei. Másrészt ez egy megfigyeléses vizsgálat volt, ami azt jelenti, hogy az adatok nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy a kávé önmagában csökkenti a halálozás kockázatát. Más életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kávézók körében alacsonyabb a halálozási kockázat, például az egészséges étrend vagy a következetes testmozgás.

Vagyis a kutatás megállapításai azzal a kiegészítéssel értelmezhetők, hogy a magas kalória- és zsírtartalmú kávétermékek semmissé teszik, vagy legalábbis tompítják a kávéból származó előnyöket. Illetve a kávéval kapcsolatos biztató bizonyítékok ellenére nincs elég adat ahhoz, hogy azok, akik jelenleg nem isznak kávét, a reggeli rutinjukba beiktassanak egy sűrűn cukrozott, tejszínnel dúsított, fahéjas cafe macchiato-t. A brit tudósok inkább azt ajánlják a kutatás alapján, hogy egy nap maximum négy csésze őrölt kávét igyunk (akár egy kiskanál fehér cukorral édesítve), mert e mennyiség felett a kávé jótékony hatásai már nem érvényesülnek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: