Kiderült, kiknek lehet káros a kávé

Egy új kutatás szerint a koffein erősebben hat a fejlődő szervezetre, így a túlzásba vitt kávézás és energiaitalozás káros a tinédzserek egészségére.

Lassítja az agy fejlődését és alvásproblémákat okoz – ez a fő megállapítása annak a kutatásnak, amely a koffein hatását vizsgálta a tinédzserekre. A koffein lényegében egy erős stimuláns, amely a központi idegrendszerre hat: növeli az éberséget, és kevésbé érezzük magunkat kimerültnek. Úgy tart ébren, hogy blokkolja az agyban zajló kémiai folyamatokat, amelyek álmosságot okoznak. Ami azonban jó a felnőtteknek, nem jó a tiniknek. A fiatalokra sokkal erősebben hat a koffein a kisebb testsúlyuk miatt, és átlagosan kétszer akkora hatást gyakorol a tizenévesekre, mint a felnőttekre.

Koffein, tinédzserek és alvás

A fiatalok meglepően sok kávét és energiaitalt fogyasztanak világszerte, és egyre korábban kezdik. Egy felmérés szerint az ausztrál kamaszok 15 százaléka rendszeresen kávézik, a 8-17 éves tinédzserek 8 százaléka fogyaszt hetente energiaitalokat. Pszichológusok azt mondják, ennek hátterében a teljesítménykényszer áll. A tinik úgy érezhetik, hogy lépést kell tartaniuk a közösségi médiával, a házi feladatokkal és általában a felgyorsult élettel, és úgy gondolják, a koffein ebben sokat segít.

kávé, koffein, tinédzserek
A tinikre nagy teljesítménykényszer hárul, ezért is kávéznak, energiaitaloznak. Fotó: Getty IMages

Kutatók szerint azonban a túlzásba vitt koffein számos egészségügy problémát okoz a tiniknél. Alvászavarokhoz vezet, rontja a koncentrációs képességet és a szív egészségét. A fiatal serdülők fogékonyabbak a koffeinhez kapcsolódó olyan tünetekre, mint a szorongás, az álmatlanság és az idegesség. Illetve hosszabb távon a túlzott kávéfogyasztás káros lehet a szívük egészségére is. A napi hat vagy annál több kávé fogyasztása akár 22 százalékkal növeli a szívbetegség kockázatát, igaz, a felnőtteknél is.

A tinédzsereknek átlagosan 8-10 óra alvásra van szükségük éjszakánként, de a legtöbbjük csak 6,5-7,5 órát vagy annál kevesebbet alszik. Ez hatással lehet a koncentrációra, a hangulatra és a tanulmányi teljesítményre, amin a koffeinbevitel tovább ront. A kutatások szerint azok a fiatalok, akik hetente legalább egyszer energiaitalt isznak, kétszer nagyobb valószínűséggel alszanak kevesebbet az ajánlott alvásmennyiségnél, mint azok, akik nem isznak. A koffeinfogyasztás befolyásolhatja a tinédzserek koncentrációját és alvási képességét, ami viszont lassíthatja az agyuk érési folyamatát.

Cukor és koffein

„Serdülőkorban az agy a legtöbb idegi kapcsolattal rendelkezik, innentől már csak romlik a helyzet. A koffein megzavarja az agy képességét, hogy kialakítsa ezeket a kapcsolatokat” – mondta Susie Burrell dietetikus, aki szerint a koffein és a cukor keveréke a hangulatra is hatással lehet. Nem véletlen, hogy a tinik az energiaitalok fogyasztása után 30-40 perccel lehangoltságot, ürességet tapasztalhatnak. Ráadásul az a tini, aki sűrűn fogyaszt üdítőitalokat és energiaitalokat, kétszer nagyobb valószínűséggel eszik egészségtelen ételt.

Nem árt tudni, hogy egyes energiaitalok akár 320 mg koffeint is tartalmaznak (ami 2-3 csésze kávéval egyenértékű). A kutatók ajánlása szerint a 14 év alatti serdülők lehetőleg kerüljék a koffeint, a 14 és 17 év közötti tinédzserek pedig korlátozzák a koffeinbevitelt napi 100 milligrammra vagy annál kevesebbre. Ez nagyjából egy kis tejeskávénak (60 milligramm), vagy néhány csésze teának (egyenként 30 milligramm), vagy egy kis étcsokoládénak (26 milligramm) felel meg naponta.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: