Zsugorodik a mája?

A máj egyike a szervezet legsokoldalúbb működésű szervének. Jóval ezer fölötti azoknak a biológiai folyamtoknak a száma, melyekben a máj fontos és kizárólagos szerepet játszik. Megbetegedése nagyon sok zűrzavart okoz a szervezetben, lássuk mik ezek!

Az emésztőcsatornához társított mirigyek közé tartozik az átlagosan 1500 g tömegű máj, amely a jobb bordaív alatt helyezkedik el, a rekesz jobb kupolájába illeszkedik be és azt teljesen kitölti. Bal, kisebbik lebenye áthúzódik a bal bordaív alá. A májon két felszínt lehet megkülönböztetni: egy gömbölyűbb rekeszi felszínt és egy laposabb, alsó zsigeri felszínt. A két felszín egymással éles hegyes szögben találkozik. Hátul-felül a két felszín viszont tompa domborulattal megy át egymásba. A máj nagyon sokféleképpen vesz részt a szervezet anyagcseréjében. Szerepet játszik a bilirubin, a fehérjék és zsírok, szénhidrátok, a koleszterin, egyes véralvadási faktorok, valamint az ösztrogén hormon normális vérszintjének kialakításában. Feladatai közé tartozik a bélből felszívódó káros anyagok (pl. ammónia) méregtelenítése is, ezért károsodása igen sokrétű problémákat okoz, amelyek több más szerv működését érintik.

Zsugorodik, és mégis nagyobb!

Tudjon meg még többet a májzsugorodásról! Mit is jelenet ez, hogyan lehet ezt az ellenmondást feloldani? A májcirrózis elnevezés a Kirrhos görög szóból származik, jelentése homoksárga. A májcirrózis, vagy köznapi nevén májzsugorodás olyan krónikus (jelenleg még visszafordíthatatlan) májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladásos, kötőszövetes-heges, állebenyes átépülése és kóros májműködés jellemez. A máj sejtjeinek nagyfokú károsodásával párhuzamosan a máj kötőszöveti állományának felszaporodása figyelhető meg. Ez egy súlyos, előrehaladó betegség.

Kórszövettanilag a májzsugoros megbetegedésnek két nagy formája különböztethető meg: az aprógöbös és a nagygöbös májcirrózis.

A betegség magyar neve megtévesztő lehet, mert maga a szerv nem lesz kisebb, nem az zsugorodik, hanem a rendeltetésszerűen működő, egészséges májszövet mennyisége csökken. A helyette képződő, heges, állebenyes májszövet épphogy a szerv idővel kitapintható megnagyobbodását okozza.

Kialakulásának okai

A májcirrózis létrejöttének sokféle oka lehet. A májsejtek közvetlen károsodását leggyakrabban a krónikus alkoholfogyasztás okozza. Magyarországon az elmúlt 40 év alatt az alkoholfogyasztás abszolút mennyisége jelentősen megemelkedett. A borfogyasztásunk mértéke lényegében nem változott, míg a sörfogyasztás, valamint az égetett szeszes italok fogyasztása jelentős mértékben megnövekedett. A statisztikák szerint a betegek 40-50 százalékánál idült alkoholizmus vezet kialakulásához. Vírusos májgyulladás (hepatitis B vagy C típus) a másik nagy csoport, amely felelőssé tehető a májcirrózis létrejöttéért. A hepatitis B-ben, még inkább a hepatitis C-ben megbetegedőknél krónikus májgyulladás alakulhat ki, mely az évek folyamán májcirrózisba torkollhat. A májat sújtó, krónikus gyulladásos betegség pár év alatt, egyes esetekben 20-50 év alatt alakul cirrózissá. Egyes anyagcsere-betegségek (pl. a vas raktározásának zavara), az epe tartós pangásával járó epeúti betegségek (autoimmun megbetegedés, kő, szűkület esetleg daganat következtében) is májzsugor kialakulásához vezethetnek. Epeúti gyulladás vagy elzáródás miatt a májsejtekben termelődő epe nem tud elvezetődni, ez indirekt módon károsítja a máj szövetét, károsodás jön létre.

A májsejtek közvetlen károsodását leggyakrabban a krónikus alkoholfogyasztás okozza
A májsejtek közvetlen károsodását leggyakrabban a krónikus alkoholfogyasztás okozza

Nagyon ritkán bizonyos gyógyszerek vagy a környezetünkből származó méreganyagok, olykor a szívelégtelenség is okozhat májcirrózist. Májzsugorhoz vezethet egyéb, ritka, öröklődő megbetegedés is, melyek közül a cisztás fibrózist, a galaktozémiát és a glikogén-tárolási betegséget érdemes megemlíteni.

Tünetek, panaszok

A májzsugorodás hosszú ideig semmiféle panaszt nem okoz a betegnek. Később is csak bizonytalan, más betegségekben szintén előforduló panaszok jelentkeznek, pl. fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger és fogyás. Hasi fájdalom gyakran kialakul.

A máj mirigyállománya tartalékkapacitásának nagyságára jellemző, hogy még akkor is képes ellátni a májra háruló feladatokat, ha csupán a máj szövetének 10 százaléka működik. Később a folyamat előrehaladásának köszönhetőn, a máj működésének elégtelensége miatt rendkívül szerteágazó tünetek jelenhetnek meg.

A bőrön pók alakú, kitágult hajszálerek jelennek meg, amiket csillag- vagy póknévuszoknak nevezünk. A tenyerek és talpak bőrén vérbőség okozta pír látható. A hormonháztartás károsodása miatt a férfi betegek szőrzete kihullik, szeméremszőrzetük nőies jellegűvé válik, mellük nőiesen megnagyobbodik, heresorvadás következik be. Nőkben menstruációs zavar, menstruáció-kimaradás, férfiakban impotencia kifejlődése gyakori. Néha a lehelet jellegzetes édeskés szagú, májbetegségre jellemző.

A véralvadási rendszer fehérjéinek hiánya miatt fokozott vérzékenység, véraláfutások, zúzódások, vérzés (gyakori orrvérzés) jelentkezik. Előrehaladott májzsugorodásban sárgaság is kialakulhat, a beteg viszketésre panaszkodik. A fehérjetermelés zavara, a vér csökkent albuminszintje boka körüli ödémát okoz, és ez szerepet játszik a hasüregi folyadék felszaporodásában (aszcitesz) is. A májsejtek működési elégtelenségén kívül ilyenkor a máj körüli (ún. portális) vénás vérkeringésben is kóros változás áll be, amelyben a vér továbbhaladásának akadályoztatása miatt megnő a nyomás, ezért pangás alakul ki. A portális vénás keringés zavara következtében felszaporodott mennyiségű vizenyő miatt a has jelentős mértékben elődomborodik. Gyakori a köldöksérv. A sovány, vékony felsőtestből kiinduló hatalmas has, vékony végtagokkal, sajátos, pókszerű képet ad, amelyből a májzsugoros megbetegedés azonnal felismerhető. A sárgaság nem szokott súlyos fokú lenni, gyakran változó mértékben jelentkezik; tartós, kifejezett sárgaság rossz kimenetelre utal.

Soha nem késő abbahagyni az alkoholfogyasztást! Még számottevő májkárosodás esetén is jelentősen javítja a beteg életkilátásait és életminőségét. Tág, bőr alatti vénák láthatók továbbá a has és a mellkas területén, és a tápcsatornát bélelő nyálkahártya alatti vénák is kitágulnak. Egészséges emberben az emésztőrendszerből és a lépből a májon át áramlik a vér vissza a szívbe. Májcirrózisban a hegesedés miatt ez az átáramlás akadályozottá válik, a vér a májkapu-vénában feltorlódik, a vérnyomás itt megemelkedik A vér olyan ereken keres utat magának, amelyeken eddig csak kis mennyiségben folyhatott át. Ezek az erek kitágulnak, a faluk sérülékennyé válik. Legveszélyesebb a nyelőcső alsó harmadában található kis erek tágulata, mert ezek könnyen megrepedhetnek, akár halálos vérzést okozva.

A méreganyagok felhalmozódása károsítja a központi idegrendszert, ami kézremegéssel, beszédproblémákkal, a figyelem, a magatartás és az értelmi képességek egyre rosszabbodó állapotával, a tudatállapot változásával jár, amely a személyiségváltozástól a kómáig terjedhet. A kezdeti tünetek: a személyes megjelenés elhanyagolása, feledékenység, koncentrációs- és alvászavarok. A máj a gyógyszerek feldolgozásában és lebontásában is jelentős szerepet játszik. Károsodásakor a gyógyszerek kiürülése lassul, felhalmozódhatnak a szervezetben, ezért mellékhatásaik fokozódhatnak.

Diagnózis

A has tapintásos vizsgálatával a megnagyobbodott, megkeményedett máj elérhető, felismerhető. A beteg kivizsgálásának részét képezi a fizikális vizsgálat mellett a vérvétel, a hasi röntgenfelvétel és ultrahangvizsgálat, valamint a tápcsatorna tükrözéses megtekintése.

A vérből végzett laboratóriumi vizsgálatok hasonló eltéréseket mutathatnak, mint idült májgyulladás esetén. A májkárosodásra utaló enzimek szintjének emelkedése mellett jelen lehet az alkalikus foszfatáz enzim értékének az emelkedése is, mely utóbbi epepangásra utalhat. Csökkent lehet a vér fehérjetartalma, megnyúlik a protrombin-idő. Gyakran alacsony a vörösvérsejtszám, melynek oka különböző: vashiány, idült vérvesztés, csökkent vasfelvétel, folsavhiány felszívódási zavar miatt, fokozott vörösvérsejt-pusztulás a lépben. Teljes májműködési elégtelenségre utal, ha a vérben az ammóniaszint emelkedik. A végső diagnózist, amennyiben elvégezhető, célzott biopszia (szövettani mintavétel), és az ezt követő szövettani vizsgálat biztosítja.

Kezelés, megelőzés

Amíg a májbeli vérkeringés akadálytalan és a májsejt-regeneráció a májsejtpusztulással lépést tud tartani, a máj el tudja látni feladatát. A már kialakult májzsugorodás nem gyógyítható, de a megfelelő tüneti kezelés jelentősen lassíthatja a betegség további romlását, és lehetőséget ad a szövődmények megelőzésére. Minden cirrózisban szenvedő betegnél, függetlenül attól, hogy mi okozta az állapotot, a rosszabbodás elkerülése érdekében életmódváltásra van szükség.

Az alkoholizmus talaján kialakult májcirrózis kezelésének legalapvetőbb lépése a teljes alkoholtilalom. A fizikai megterhelést kerülni kell, a táplálkozásban változatos, könnyű, vitaminokban, növényi anyagokban gazdag ételek fogyasztása ajánlott. Ha agyi károsodás nem fenyeget, a fehérjebevitelt nem kell korlátozni.

A máj elég nagy működési tartalékkapacitással rendelkezik, de a károsító tényezők hatása összeadódik, és több kockázatnövelő hatás együtt súlyosabb megbetegedéshez vezet.

A májzsugoros májbetegségnek gyógyszeres terápiája nincs. Helyes életvitellel a progresszió csökkenthető, a szövődmények kialakulása részben megelőzhető. Emiatt annak, akinek a máját már érte valamilyen károsodás (pl. átesett vírusos májgyulladáson, vagy epeúti megbetegedése van), fokozottan kell figyelnie a további rizikófaktorok elkerülésére. Az alkohol, bizonyos vegyszerek és a májkárosító mellékhatású gyógyszerek feltétlenül kerülendők. Emellett kímélő életmód, egészséges táplálkozás, rendszeres orvosi ellenőrzés segíthet a májműködés regenerálódásában és a további romlás megakadályozásában. A májzsugorodás valamennyi súlyos következménye, illetve szövődménye kórházi kezelést igényel. Nagy mennyiségű kóros hasi folyadékgyülem esetén a sóbevitel korlátozása mellett vizelethajtók adására, esetleg a folyadék lecsapolására lehet szükség.

A vérszegénység és a vérzékenység gyógyszeres kezelése hatásos lehet, de súlyosabb esetben vérátömlesztés válhat szükségessé. Nyelőcső eredetű heveny vérzést a gyógyszerek adása mellett tükrözés során végzett vérzéscsillapítással (a tág, vérző vénák elzárása egy szer beinjekciózásával vagy lekötéssel) lehet uralni. Ma már jó eredménnyel végeznek májátültetéseket, ez a beavatkozás sok esetben teljes gyógyulást hozhat, azonban csak a betegek nagyon szigorúan megválogatott, szűk csoportja számára megvalósítható.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra