Zsugorodik a mája?

A máj egyike a szervezet legsokoldalúbb működésű szervének. Jóval ezer fölötti azoknak a biológiai folyamtoknak a száma, melyekben a máj fontos és kizárólagos szerepet játszik. Megbetegedése nagyon sok zűrzavart okoz a szervezetben, lássuk mik ezek!

Az emésztőcsatornához társított mirigyek közé tartozik az átlagosan 1500 g tömegű máj, amely a jobb bordaív alatt helyezkedik el, a rekesz jobb kupolájába illeszkedik be és azt teljesen kitölti. Bal, kisebbik lebenye áthúzódik a bal bordaív alá. A májon két felszínt lehet megkülönböztetni: egy gömbölyűbb rekeszi felszínt és egy laposabb, alsó zsigeri felszínt. A két felszín egymással éles hegyes szögben találkozik. Hátul-felül a két felszín viszont tompa domborulattal megy át egymásba. A máj nagyon sokféleképpen vesz részt a szervezet anyagcseréjében. Szerepet játszik a bilirubin, a fehérjék és zsírok, szénhidrátok, a koleszterin, egyes véralvadási faktorok, valamint az ösztrogén hormon normális vérszintjének kialakításában. Feladatai közé tartozik a bélből felszívódó káros anyagok (pl. ammónia) méregtelenítése is, ezért károsodása igen sokrétű problémákat okoz, amelyek több más szerv működését érintik.

Zsugorodik, és mégis nagyobb!

Tudjon meg még többet a májzsugorodásról! Mit is jelenet ez, hogyan lehet ezt az ellenmondást feloldani? A májcirrózis elnevezés a Kirrhos görög szóból származik, jelentése homoksárga. A májcirrózis, vagy köznapi nevén májzsugorodás olyan krónikus (jelenleg még visszafordíthatatlan) májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladásos, kötőszövetes-heges, állebenyes átépülése és kóros májműködés jellemez. A máj sejtjeinek nagyfokú károsodásával párhuzamosan a máj kötőszöveti állományának felszaporodása figyelhető meg. Ez egy súlyos, előrehaladó betegség.

Kórszövettanilag a májzsugoros megbetegedésnek két nagy formája különböztethető meg: az aprógöbös és a nagygöbös májcirrózis.

A betegség magyar neve megtévesztő lehet, mert maga a szerv nem lesz kisebb, nem az zsugorodik, hanem a rendeltetésszerűen működő, egészséges májszövet mennyisége csökken. A helyette képződő, heges, állebenyes májszövet épphogy a szerv idővel kitapintható megnagyobbodását okozza.

Kialakulásának okai

A májcirrózis létrejöttének sokféle oka lehet. A májsejtek közvetlen károsodását leggyakrabban a krónikus alkoholfogyasztás okozza. Magyarországon az elmúlt 40 év alatt az alkoholfogyasztás abszolút mennyisége jelentősen megemelkedett. A borfogyasztásunk mértéke lényegében nem változott, míg a sörfogyasztás, valamint az égetett szeszes italok fogyasztása jelentős mértékben megnövekedett. A statisztikák szerint a betegek 40-50 százalékánál idült alkoholizmus vezet kialakulásához. Vírusos májgyulladás (hepatitis B vagy C típus) a másik nagy csoport, amely felelőssé tehető a májcirrózis létrejöttéért. A hepatitis B-ben, még inkább a hepatitis C-ben megbetegedőknél krónikus májgyulladás alakulhat ki, mely az évek folyamán májcirrózisba torkollhat. A májat sújtó, krónikus gyulladásos betegség pár év alatt, egyes esetekben 20-50 év alatt alakul cirrózissá. Egyes anyagcsere-betegségek (pl. a vas raktározásának zavara), az epe tartós pangásával járó epeúti betegségek (autoimmun megbetegedés, kő, szűkület esetleg daganat következtében) is májzsugor kialakulásához vezethetnek. Epeúti gyulladás vagy elzáródás miatt a májsejtekben termelődő epe nem tud elvezetődni, ez indirekt módon károsítja a máj szövetét, károsodás jön létre.

A májsejtek közvetlen károsodását leggyakrabban a krónikus alkoholfogyasztás okozza
A májsejtek közvetlen károsodását leggyakrabban a krónikus alkoholfogyasztás okozza

Nagyon ritkán bizonyos gyógyszerek vagy a környezetünkből származó méreganyagok, olykor a szívelégtelenség is okozhat májcirrózist. Májzsugorhoz vezethet egyéb, ritka, öröklődő megbetegedés is, melyek közül a cisztás fibrózist, a galaktozémiát és a glikogén-tárolási betegséget érdemes megemlíteni.

Tünetek, panaszok

A májzsugorodás hosszú ideig semmiféle panaszt nem okoz a betegnek. Később is csak bizonytalan, más betegségekben szintén előforduló panaszok jelentkeznek, pl. fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger és fogyás. Hasi fájdalom gyakran kialakul.

A máj mirigyállománya tartalékkapacitásának nagyságára jellemző, hogy még akkor is képes ellátni a májra háruló feladatokat, ha csupán a máj szövetének 10 százaléka működik. Később a folyamat előrehaladásának köszönhetőn, a máj működésének elégtelensége miatt rendkívül szerteágazó tünetek jelenhetnek meg.

A bőrön pók alakú, kitágult hajszálerek jelennek meg, amiket csillag- vagy póknévuszoknak nevezünk. A tenyerek és talpak bőrén vérbőség okozta pír látható. A hormonháztartás károsodása miatt a férfi betegek szőrzete kihullik, szeméremszőrzetük nőies jellegűvé válik, mellük nőiesen megnagyobbodik, heresorvadás következik be. Nőkben menstruációs zavar, menstruáció-kimaradás, férfiakban impotencia kifejlődése gyakori. Néha a lehelet jellegzetes édeskés szagú, májbetegségre jellemző.

A véralvadási rendszer fehérjéinek hiánya miatt fokozott vérzékenység, véraláfutások, zúzódások, vérzés (gyakori orrvérzés) jelentkezik. Előrehaladott májzsugorodásban sárgaság is kialakulhat, a beteg viszketésre panaszkodik. A fehérjetermelés zavara, a vér csökkent albuminszintje boka körüli ödémát okoz, és ez szerepet játszik a hasüregi folyadék felszaporodásában (aszcitesz) is. A májsejtek működési elégtelenségén kívül ilyenkor a máj körüli (ún. portális) vénás vérkeringésben is kóros változás áll be, amelyben a vér továbbhaladásának akadályoztatása miatt megnő a nyomás, ezért pangás alakul ki. A portális vénás keringés zavara következtében felszaporodott mennyiségű vizenyő miatt a has jelentős mértékben elődomborodik. Gyakori a köldöksérv. A sovány, vékony felsőtestből kiinduló hatalmas has, vékony végtagokkal, sajátos, pókszerű képet ad, amelyből a májzsugoros megbetegedés azonnal felismerhető. A sárgaság nem szokott súlyos fokú lenni, gyakran változó mértékben jelentkezik; tartós, kifejezett sárgaság rossz kimenetelre utal.

Soha nem késő abbahagyni az alkoholfogyasztást! Még számottevő májkárosodás esetén is jelentősen javítja a beteg életkilátásait és életminőségét. Tág, bőr alatti vénák láthatók továbbá a has és a mellkas területén, és a tápcsatornát bélelő nyálkahártya alatti vénák is kitágulnak. Egészséges emberben az emésztőrendszerből és a lépből a májon át áramlik a vér vissza a szívbe. Májcirrózisban a hegesedés miatt ez az átáramlás akadályozottá válik, a vér a májkapu-vénában feltorlódik, a vérnyomás itt megemelkedik A vér olyan ereken keres utat magának, amelyeken eddig csak kis mennyiségben folyhatott át. Ezek az erek kitágulnak, a faluk sérülékennyé válik. Legveszélyesebb a nyelőcső alsó harmadában található kis erek tágulata, mert ezek könnyen megrepedhetnek, akár halálos vérzést okozva.

A méreganyagok felhalmozódása károsítja a központi idegrendszert, ami kézremegéssel, beszédproblémákkal, a figyelem, a magatartás és az értelmi képességek egyre rosszabbodó állapotával, a tudatállapot változásával jár, amely a személyiségváltozástól a kómáig terjedhet. A kezdeti tünetek: a személyes megjelenés elhanyagolása, feledékenység, koncentrációs- és alvászavarok. A máj a gyógyszerek feldolgozásában és lebontásában is jelentős szerepet játszik. Károsodásakor a gyógyszerek kiürülése lassul, felhalmozódhatnak a szervezetben, ezért mellékhatásaik fokozódhatnak.

Diagnózis

A has tapintásos vizsgálatával a megnagyobbodott, megkeményedett máj elérhető, felismerhető. A beteg kivizsgálásának részét képezi a fizikális vizsgálat mellett a vérvétel, a hasi röntgenfelvétel és ultrahangvizsgálat, valamint a tápcsatorna tükrözéses megtekintése.

A vérből végzett laboratóriumi vizsgálatok hasonló eltéréseket mutathatnak, mint idült májgyulladás esetén. A májkárosodásra utaló enzimek szintjének emelkedése mellett jelen lehet az alkalikus foszfatáz enzim értékének az emelkedése is, mely utóbbi epepangásra utalhat. Csökkent lehet a vér fehérjetartalma, megnyúlik a protrombin-idő. Gyakran alacsony a vörösvérsejtszám, melynek oka különböző: vashiány, idült vérvesztés, csökkent vasfelvétel, folsavhiány felszívódási zavar miatt, fokozott vörösvérsejt-pusztulás a lépben. Teljes májműködési elégtelenségre utal, ha a vérben az ammóniaszint emelkedik. A végső diagnózist, amennyiben elvégezhető, célzott biopszia (szövettani mintavétel), és az ezt követő szövettani vizsgálat biztosítja.

Kezelés, megelőzés

Amíg a májbeli vérkeringés akadálytalan és a májsejt-regeneráció a májsejtpusztulással lépést tud tartani, a máj el tudja látni feladatát. A már kialakult májzsugorodás nem gyógyítható, de a megfelelő tüneti kezelés jelentősen lassíthatja a betegség további romlását, és lehetőséget ad a szövődmények megelőzésére. Minden cirrózisban szenvedő betegnél, függetlenül attól, hogy mi okozta az állapotot, a rosszabbodás elkerülése érdekében életmódváltásra van szükség.

Az alkoholizmus talaján kialakult májcirrózis kezelésének legalapvetőbb lépése a teljes alkoholtilalom. A fizikai megterhelést kerülni kell, a táplálkozásban változatos, könnyű, vitaminokban, növényi anyagokban gazdag ételek fogyasztása ajánlott. Ha agyi károsodás nem fenyeget, a fehérjebevitelt nem kell korlátozni.

A máj elég nagy működési tartalékkapacitással rendelkezik, de a károsító tényezők hatása összeadódik, és több kockázatnövelő hatás együtt súlyosabb megbetegedéshez vezet.

A májzsugoros májbetegségnek gyógyszeres terápiája nincs. Helyes életvitellel a progresszió csökkenthető, a szövődmények kialakulása részben megelőzhető. Emiatt annak, akinek a máját már érte valamilyen károsodás (pl. átesett vírusos májgyulladáson, vagy epeúti megbetegedése van), fokozottan kell figyelnie a további rizikófaktorok elkerülésére. Az alkohol, bizonyos vegyszerek és a májkárosító mellékhatású gyógyszerek feltétlenül kerülendők. Emellett kímélő életmód, egészséges táplálkozás, rendszeres orvosi ellenőrzés segíthet a májműködés regenerálódásában és a további romlás megakadályozásában. A májzsugorodás valamennyi súlyos következménye, illetve szövődménye kórházi kezelést igényel. Nagy mennyiségű kóros hasi folyadékgyülem esetén a sóbevitel korlátozása mellett vizelethajtók adására, esetleg a folyadék lecsapolására lehet szükség.

A vérszegénység és a vérzékenység gyógyszeres kezelése hatásos lehet, de súlyosabb esetben vérátömlesztés válhat szükségessé. Nyelőcső eredetű heveny vérzést a gyógyszerek adása mellett tükrözés során végzett vérzéscsillapítással (a tág, vérző vénák elzárása egy szer beinjekciózásával vagy lekötéssel) lehet uralni. Ma már jó eredménnyel végeznek májátültetéseket, ez a beavatkozás sok esetben teljes gyógyulást hozhat, azonban csak a betegek nagyon szigorúan megválogatott, szűk csoportja számára megvalósítható.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra