Velünk élő baktériumok

A baktériumokról a legtöbbünkben negatív kép alakult ki, hiszen sok betegség kialakulásáért tehetőek felelőssé. Ki hinné, hogy akadnak közöttük kifejezetten hasznosak, sőt létfontosságúak is?

A harmadik évezred társadalmának felfokozott életstílusa következtében kialakuló civilizációs ártalmak ráébresztenek bennünket arra, hogy egészségünket, vitalitásunkat féltve őrizzük. Statisztikai adatok tükrében az életviteli tényezőkön belül a táplálkozásé, az emésztőrendszer általános állapotáé a fő szerep, melynek szerves részét képezi a tápcsatornában élő baktériumok tevékenysége.

A múlt század hatvanas éveitől kezdve fordult feléjük intenzívebben az érdeklődés, ekkoriban kezdték ezeket a mikrobákat az állatok takarmányozásában táplálék-kiegészítőként használni, ezt követően folytak kutatások az emberi szervezetben, a táplálkozásban betöltött szerepük felderítése céljából.

Bifidusok - tényleg esszenciálisak?

A bifidobaktériumok közé harminc faj tartozik. Természetes összetevői az ember és a melegvérű állatok bélflórájának, de egyesek a mézelő méhekben is előfordulnak.

Az újszülöttek bélrendszere születés után még steril, de az anyatejes táplálás hatására a bifidobaktériumok a bélflóra 25 %-át is kitevő mértékben lesznek jelen rövid időn belül. Egyre inkább a felnőttekre jellemző fajok veszik át a helyét a csecsemőkori típusoknak. Mesterségesen táplált csecsemőkben kevés a Bifidobaktérium és a Laktobacillus, főképp Coli és egyéb fajok alkotják a bélflórát.

A baktériumok számát nagymértében lecsökkenthetik az antibiotikum-kezelések, hasmenéses állapotok. E nemzetség sorába tartozókról általánosságban elmondható, hogy: anaerob baktériumok, cukorbontásuk során ecetsav és tejsav képződik, szerepük van az újszülött bélflórájának kialakításában, antibiotikum kúra után a bélflórát normalizálják. Részt vesznek a hasmenés elleni védelemben, szabályozzák a belek mozgását, immunitását, illetve javítják a vitamin-képzést, savanyítják a székletet és a béltartalmat, így gátolják a rothasztó baktériumok elszaporodását, kivédik a székrekedést. Ellenállnak a gyomorsav és az epe emésztő hatásának, ezáltal eljutnak a vastagbélbe is. Könnyebben alkalmazkodnak az emberi szervezetben uralkodó körülményekhez, a bélfalon könnyebben megtelepszenek és ott elszaporodni is képesek. Technológiai szempontból jól szállíthatóak, tárolhatóak.

A tej titkai

A főleg a tejben és tejtermékekben előforduló Laktobacillus nemzetség jelenleg ötvenhat fajból áll. A bélflórán kívül előfordulnak a nemi szervekben is. Az élelmiszeriparban felhasználásuk széles körű, mivel biztonságos mikrobák, illetve immunrendszert serkentő, egészségmegőrző szerepük évtizedek óta bizonyított.

Szintén könnyen alkotnak kolóniákat a tápcsatornában és a Bifidobaktériumokhoz hasonlóan lebontják a rákkeltő anyagokat, más bélbaktériumok káros működését visszaszorítva megelőzik a gyomor bélrendszeri rákfajták kialakulását. Ez a néhány tejsavbaktérium faj képes csökkenteni olyan mikrobaenzimek aktivitását, amelyek előanyagokból rákkeltő vegyületeket hoznak létre. Növelik a szervezet ellenállását különféle, különösen a hasmenést okozó fertőzésekkel szemben. Erősítik a bélflóra működését számos allergiát kiváltó tényezővel szemben, valamint enyhítik a gyulladásos bélbetegségek tüneteit, ami hozzájárul a betegek életminőségének javulásához is.

Megfigyelték, hogy vírus okozta, illetve az antibiotikumos kezelésekkel összefüggő hasmenéses állapotban ezen egészségmegőrző baktériumok hatására annak időtartama lecsökkent, a tünetekben enyhülés mutatkozott.

Láthatatlan bontómunkások

Egyes bélbaktériumok a vastagbélbe került, vízben oldódó rostokat (az úgynevezett pektinek, hemicellulózok egy része -béta- glükán-, inulin, gumik, növényi nyálkaanyagok, ellenálló keményítők) fermentálják vagyis lebontják, így rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek. Ezek már könnyen emészthetők és táplálják a beleket, rákellenes hatásúak. A pektinek lebontásával oldódik a székrekedés, megváltozik a széklet állaga és gyorsul a felesleges maradékok kiürülési ideje. A vastagbél baktériumai a B12 vitamin termelésében is részt vesznek, bár ez a mennyiség nem szívódik fel, hanem a széklettel kiürül.

Mindezek alapján láthatjuk, miért kerültek világszerte az érdeklődés középpontjába ezek a baktériumok, melyek bár nem csodaszerek, de kedvező tulajdonságaik révén alkalmasak betegségmegelőzésre és hatékonyan alkalmazhatjuk őket az egészségünk és gyógyulásunk szolgálatában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció