Tippek, hogy elkerüljük az karácsonyi hízást

Az ünnepi időszak közismerten együtt jár a nagy lakomákkal, bűnös élvezetekkel, ezáltal pedig nem ritkán néhány plusz kiló is könnyen felszalad ránk. Egy egyszerű trükk segítségével azonban elkerülhetjük, hogy az új évet nagyobb ruhák vásárlásával kelljen kezdenünk.

Mitől függ az ideális testsúly? Részletek itt.

"Számolhatjuk a kalóriákat, csökkenthetjük a bevitt szénhidrátok mennyiségét, esetleg próbálkozhatunk az időszakos böjttel , a fogyókúra akkor is mindenképpen nehéz az év bármely részében, most pedig különösen az. Habár a karácsonyi és újévi összejövetelek ezúttal korlátozottabbak lesznek a COVID-19 miatt, továbbra is bőven maradnak lehetőségeink a túlevésre. Nem meglepő módon ugynis a kedvenc fogásaink jellemzően kalóriákban gazdagok" - mutatott rá a psychologytoday.com oldalán megjelent cikkében Edward Abramson klinikai szakpszichológus, több fogyókúrával foglalkozó könyv szerzője.

Egy egyszerű trükkel elejét vehetjük az ünnepi étkezések miatti testsúlygyarapodásnak
Egy egyszerű trükkel elejét vehetjük az ünnepi étkezések miatti testsúlygyarapodásnak. Fotó: Getty Images

Mint írja, korábbi amerikai felmérések szerint az emberek testtömege átlagosan 500-1500 grammal gyarapszik az ünnepi időszakban. Bár ez talán nem tűnik elsőre soknak, hozzátartozik azonban, hogy nem ritkán az ekkor felszedett felesleg később is megmarad, évek alatt fokozatosan felhalmozódva. Mindazonáltal a Georgiai Egyetem egy tavaly megjelent kutatása megoldást kínálhat a problémára, ráadásul nem is igényel igazán fájó lemondásokat, csupán egy kis tudatosságot és kitartást.

Az egyetem szakemberei több mint száz önkéntest vontak be egy kísérletbe, véletlenszerűen beosztva őket vagy a kontroll-, vagy a terápiás csoportba. Maga a kezelés mindössze egyetlen elemből állt: a résztvevőknek mindennap meg kellett mérniük a súlyukat egy wifiképes mérleggel. Reggelente ez volt az első és legfontosabb teendőjük, majd az eszköz egy grafikonon jelenítette meg a testtömegük időbeli alakulását. A kiindulási súly természetesen a kísérlet, egyszersmind a hálaadással kezdődő ünnepi időszak előtti súlyuk volt. A résztvevőknek csupán annyi feladatot adtak a kutatók, hogy igyekezzenek ne túllépni ezt a szintet, de azt nem határozták meg, hogy mit tegyenek ennek érdekében.

A kontrollcsoport tagjai eközben mindent ugyanúgy csináltak, mint bármikor máskor, átlagos testtömegük pedig több mint két kilogrammal emelkedett újévig, majd ebből a májusi záró mérésig közel másfél kilogramm meg is maradt. Az adatokból az is kiderült, hogy különösen a női alanyok tudtak nehezen megszabadulni a karácsonykor felszedett feleslegtől. Ezzel szemben a rendszeres testsúlymérés hatékony módszernek bizonyult a súlygyarapodás megelőzésére. Az egészséges testsúlyú résztvevők nem gyarapodtak az ünnepi időszakban, míg a túlsúllyal küzdők átlagosan másfél kilogrammot veszítettek a súlyukból. A kutatók úgy vélik, hogy a naponta történő méredzkedés nem is elsősorban az ünnepi túlevéstől véd, hanem inkább arra sarkallja az embereket, hogy a későbbi étkezéseiket szorítsák meg, kompenzálandó az esetleg felszaladt kilókat.

Edward Abramson mindezek tükrében úgy fogalmaz, ha aggódunk a súlyunk miatt az ünnep kapcsán, akkor mérjük meg magunkat minden reggel. Nincs szükség modern okosmérlegre sem, elég, ha akár egy papíron magunk készítünk ábrát a súlyunk változásairól. Törekedjünk arra, hogy a folytatólagos vonal minél inkább egyenletes maradjon, ezt szem előtt tartva ugyanis megelőzhetjük a tetemesebb súlygyarapodást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra