Nyelési nehézség: a pajzsmiriggyel van gond?

Nem ritka tünet a nyelési nehézség vagy a gombócérzés a torokban, hiszen a torokgyulladástól kezdve akár a stresszig, számos ok miatt kialakulhat. Hogyha azonban a panaszok nem múlnak, a pajzsmirigy betegségére érdemes gyanakodni.

Bár a pajzsmiriggyel kapcsolatban főként az alul-, vagy túlműködés kerül szóba, nem árt magának a mirigynek a szerkezetét is megvizsgáltatni, hiszen apajzsmirigymegnagyobbodása (strúma), illetve a rajta kialakult göbök is okozhatnak nyelési panaszokat még akár normál hormonszint mellett is.

A pajzsmirigy megnagyobbodást ritkán okozza rák, jóval inkább a szerv jódhiányra adott jóindulatú reakciójáról van szó. Jódhiány esetén ugyanis a pajzsmirigy a szükséges hormonok megfelelő mennyiségének előállítása érdekében megpróbálja méretét megnövelni. Bár korai stádiumban alig tapintható a megnagyobbodás, később azonban olyan méreteket is ölthet, ami már akadályozza a táplálék lenyelését, súlyos esetben pedig nem csak nyelési, hanem légzési panaszokat is okoz. A jódhiány megelőzése érdekében fontos a jódtartalmú ételek rendszeres fogyasztása, ilyen például a hal. Mivel Magyarország jódhiányos terület, így a pajzsmirigy zavarai rengeteg embert érintenek.

A pajzsmirigy megnagyobbodást ritkán okozza rák, jóval inkább a szerv jódhiányra adott jóindulatú reakciója

Gyakori probléma a nyak elülső részén található, pillangó alakú szerv megnagyobbodásán túl a pajzsmirigyen kialakuló göbök is. Mivel ezek egészen kisméretűek is lehetnek, nem mindig járnak jellegzetes tünetekkel, vérkép eltérésekkel. Mivel azonban a göbök zavart is okozhatnak működésében, mindenképpen fontos a laborvizsgálat. Akárcsak magunknak a göböknek is a rendszeres ellenőrzése, hiszen akár rosszindulatúvá is fejlődhetnek.

Ha a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően, az elhízással, fáradékonysággal, székrekedéssel vagy bőrszárazsággal járhat. Mit együnk, hogyan segítsük a működését? Cikkünkben a válasz!

Radiológiai szempontból meleg és hideg göböket különböztet meg az orvostudomány, a melegek előbbiek pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, míg a hideg típusúak akár rosszindulatú daganattá fejlődhetnek. Pajzsmirigy megnagyobbodásra, göbösödésre utaló tünetek a nyelési nehézség, gombócérzés a torokban, pajzsmirigy/csomó tapinthatósága a nyakon, illetve a mélyebb, rekedtesebb hang.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)