Miért baj, ha túl sok vizet iszunk?

Folyamatosan azt halljuk szakértőktől, hogy ha sok vizet iszunk, szebb bőrünk és felkészültebb agyunk lesz. Ugyanakkor most egy olyan kutatás is megjelent, amely szerint káros is lehet, ha túl sok vizet fogyasztunk. Miért?

A hiperhidrózis nem csupán veseproblémákhoz vezethet, hanem túl sok és egyben igen kellemetlen izzadást is okozhat - állítják tanulmányukban brit kutatók.

Testünk 70 százalékát víz alkotja. Minél több túlsúlyt hordunk magunkon, annál kisebb ez az érték. Célszerű, ha folyadékszükségletünket mind nagyobb mértékben ezzel az értékes folyadékkal, a vízzel pótoljuk. Nem mindegy azonban, hogyan, mennyit, milyent. Kattintson! A tanulmány szerzője Dr Margaret McCartney glasgowi orvos, aki szerint az ivás előnyeit olyan szervezetek hirdetik, akiknek üzleti érdeke fűződik például a palackozott vízmárkákhoz. McCartney arra is rámutat: a fokozott folyadékfogyasztás hatására az éjszakai alvások is félbeszakadhatnak, amikor ki kell mennünk a mosdóba, más tanulmányok pedig veseproblémákról, koncentrációveszteségről beszélnek, vagy éppen arról, hogy a palackozott vizek üvegében található fertőtlenítőrészecskék kifejezetten rossz hatással lehetnek egészségünkre. Ennél nagyobb problémának bizonyulhat a hyponatraemia, az a ritka, de esetenként halálos állapot, amikor testünk sótartalma lecsökken, ez pedig agydaganathoz vezethet.

Máshonnan közelíti ezt meg a londoni The Whiteley Clinic egyik szakértője, Prof. Mark Whiteley. Évente több száz olyan pácienssel dolgozik, akik izzadtságmirigyeiktől válnak meg, mert annyira izzadnak: pedig sokszor ezt csak az okozza, hogy túl sokat isznak.

Orvosi szempontból téves az a javaslat, ami szerint napi 2-3 litert kéne meginnunk, hiszen intenzív osztályon is csak másfél litert adnak 24 órára, mondta Whiteley. Az étkezéseinkből naponta kb. fél liter folyadékot metabolizálunk még, minderre pedig meglepően sok kávét és teát fogyasztunk. Hozzátette: ha többet iszunk, vesénknek több munkát kell végeznie, hogy megszabaduljon az extra folyadéktól, aztán kiizzadjuk, ami miatt még többet iszunk. A brit szakértő szerint a tippeknek inkább úgy kellene elhangoznia, hogy "akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk", illetve "vizeletünknek sárgásnak, áttetszőnek kell lennie". A brit NHS egészségügyi szolgálat ajánlott standardjáról, a napi 6-8 pohár vízről igen rossz véleménnyel van.

A hiperhidrózis nem csupán veseproblémákhoz vezethet, hanem túl sok és egyben igen kellemetlen izzadást is okozhat

Whiteley szerint vannak olyan emberek, akik kifejezetten rosszul reagálnak a fokozott folyadékfogyasztásra. Míg az emberek nagy része teljes testén izzad sport vagy stresszes helyzetek közben, ők koncentráltan izzadnak egy területen, általában hónalj vagy ágyék környékén, izzadni pedig teljesen normális helyzetben, tévénézés vagy sétálás közben is elkezdhetnek, ami kellemetlen helyzetekbe tudja őket sodorni. A hiperhidrózist okozhatja stressz, magas proteintartalmú diéta vagy akár egy mindennapos, vény nélkül kapható gyógyszer is.

Ilyen esetekben igyunk kevesebbet, csökkentsük a stresszt, próbáljunk többet pihenni, hagyjuk abba azon vény nélküli gyógyszerek szedését, amelyeket a közelmúltban kezdtünk el szedni és használjunk dezodort. Ha mindezek nem oldják meg a problémát, az izzadás pedig továbbra is fennáll, akkor esélyes lehet még a hónaljba adott Botox-injekció is, amelynek hatására az izzadtságmirigyek időlegesen leállnak. Ennél kritikusabb helyzetekben műtéti beavatkozás javasolt, amely teljesen eltávolítja a mirigyeket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)