Mi okozhatja a fájdalmas székletürítést?

A fájdalommal járó székletürítés előfordulhat alkalmanként, de akár rendszeresen is. Amennyiben a probléma állandósul, fontos komolyan venni, hiszen a vele járó kellemetlenségek nemcsak megkeserítik a hétköznapjainkat, de hosszú távon könnyen krónikus problémához vezethet.

Előfordul, hogy a székelés rendszertelen és szorulással jár együtt, máskor pedig a kemény, száraz széklet teheti fájdalmasan kellemetlenné az ürítést. Hivatalosan azonban székrekedésről akkor beszélhetünk, ha kevesebb, mint heti három alkalommal van székletünk. A nehezen üríthető széklet olyan kellemetlen tünetekkel társulhat, mint a hasi vagy végbél fájdalom, a puffadás, a teltségérzet, illetve a rossz közérzet, ráadásul hosszú távon fokozott hasüregi nyomást okoz, amely többek között azaranyérbetegség egyik kiváltó oka lehet.

Életmódbeli problémák

Az 5 legjobb élelmiszer székrekedésre

A fájdalmas székletürítés oka elsősorban az életmódban keresendő, azonban megjelenhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, hormonváltozások hatására - például terhesség vagy változó kor - de alapvetően elmondható, hogy csak az esetek elenyésző százalékában utal betegségre vagy kóros állapotra. A stressz mellett a leggyakoribb kiváltó okok között szerepel a rendszertelen, mozgásszegény életvitel, a nem megfelelő táplálkozás és a túl kevés folyadékfogyasztás is.

nő ül a földön a vécé mellett
Mi okozhatja a fájdalmas székletürítést? Fotó: Getty Images

Változtassunk!

Ahhoz, hogy székletünk megfelelő állagú és ezáltal könnyen üríthető legyen, elsősorban az életvitelünkön kell változtatni. Igyekezzünk elkerülni vagy hatékonyan feloldani a stresszt, hiszen a zaklatott idegállapot hatására a testünkben lévő izmok megfeszülnek, ami komoly hatással van a bélrendszerünk működésére. Erre a problémára az egyik megoldás a rendszeres mozgás lehet, ami nem csak eredményesen oldja a feszültséget, hanem hatására a bélműködés is beindul. Gyakran már a napi szinten beütemezett könnyű séta is látványos eredményt hozhat.

Emésztésünk szempontjából elengedhetetlenül fontos a megfelelő folyadék- és tápanyagbevitel; a kulcs itt is a rendszeresség. A megfelelő mennyiségű folyadékmennyiséget osszuk el egész napra, a "bekapok gyorsan pár falatot, amikor éppen az időm megengedi" irányelvű táplálkozást pedig igyekezzünk teljesen kiiktatni. Ha rohanó életmódot folytatunk, akkor is gondoskodjunk jó minőségű, szénhidrátban, zsírban és kalóriatartalomban szegényebb, viszont vitamin és rosttartalomban kifejezetten gazdag ételekről, hiszen a rostok lazítják és megnövelik a béltartalom térfogatát, amely ezáltal könnyebben tud áthaladni az emésztőrendszeren.

Együnk sokszor keveset. A bélműködésre jó hatással vannak a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök és az olajos magvak, amelyeket kis dobozban akár a munkahelyünkre vagy az utazáshoz is magunkkal vihetünk. Törekedjünk arra, hogy nagyjából minden nap ugyanazokban az időpontokban étkezzünk, mivel az így kialakult ritmus a bélműködés kiszámíthatóságát és a béltartalom megfelelő állagát is nagyban elősegíti. Ha pedig megérkezik az inger, lehetőség szerint ne halogassuk a székelést, mivel az székrekedéshez vezethet.

Hashajtók és székletlágyítók

Bár fájdalmas székletürítés elkerülésére elengedhetetlen az életmódbeli változtatás, esetenként hatékony segítséget jelenthetnek a kíméletes hashajtó vagy székletlágyító szerek. Míg kemény székletre a székletlágyító szerek, rendszertelen ürítés esetén a hagyományos hashajtó készítmények alkalmazása javasolt. Hatásmechanizmusuk során vizet tartanak vissza a belekben, ezáltal megnövelik a folyadék mennyiséget a vastagbelekben, így lágyítják a székletet és könnyítik meg annak az útját a belekben. Használatukkal hatékonyan elkerülhetjük a kemény széklelet és ezzel hosszútávon a fájdalmas székletürítést is.

Rendszertelen széklet esetén a helyileg ható, biszakodil tartalmú hashajtó készítmények fokozzák a bélmozgást, elősegítik a víz visszaszivárgását és az ásványi sók felhalmozódását a bélben, így lágyítva a székletet. A hatóanyag a vastagbél nyálkahártyájának stimulálása révén fokozza a természetes ürülési folyamatot méghozzá úgy, hogy eközben nem változtatja meg az emésztést. Nincs hatással sem az alapvető tápanyagok vékonybélből történő felszívódására, sem pedig a kalória bevitelre. Míg a hashajtó szerek tablettás kiszerelésben kényelmes és diszkrét bevételt biztosítanak, addig a helyileg alkalmazott kúpokkal gyorsabb hatás érhető el, csepp formájában pedig egyéni, személyre szabott adagolásra van mód. Fontos, hogy ezeket a készítményeket mindig a betegtájékoztatókban leírtak szerint alkalmazzunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)