Kínos gondok fenéktájon

A "hátsó fertály", az emésztőcsatorna legalsó szakasza, a székletürítésre szolgáló szervek és a körülöttük lévő külső bőrfelület is nagyon sérülékenyek. Több nagyon kellemetlen és veszélyes elváltozás fordulhat elő ezen a területen.

Ha viszket...

Előfordulhat, hogy semmi más tünet nem jelentkezik, csak erős viszketés a végbélnyílás körül. Ennek a kellemetlenségnek is érdemes azonban a végére járni, egyrészt, mert egy súlyosabb gond első jele is lehet, másrészt, mert elhanyagolva ilyet okozhat. Oka lehet többféle bőrbetegség, például pikkelysömör, atópiás dermatitisz, okozhatja valamilyen allergiás reakció illatszerekre illetve ételekre, jelezhet baktérium-, gomba- vagy parazitafertőzést, kialakulhat antibiotikumok szedése mellett, cukorbetegség, májbetegség, a végbélnyílás megbetegedései (aranyér, tályog, sipoly) esetén.

Okozhatja a nem kielégítő higiénia, a végbélnyílás redőiben maradt, irritáló székletmaradvány, de a túlzott dörzsölés és rosszul leöblített szappan is kiválthatja bőr kiszáradását, hámsérülését, irritációját. Műszálas fehérnemű, hőség, izzadás miatt a bőr kipállása is előidézheti. Pszichésen szorongás is kiválthatja - esetleg éppen a kellemetlen tünetek jelentkezésétől valófélelemis.

Fájdalmas székletürítés, vércsík a WC-papíron székelés után, vér a székleten, fájdalmas dudor a végbélnyíláson kívül - csak néhány tünet, ami aranyérre utalhat. További információért kattintson!

Elkerülése, kezelése a higiénés szokások újragondolását is igényli: székletürítés után a végbélnyílás környékét meleg vízzel le kell mosni, vagy legalább egy nedves vattával megtisztítani. Magyarországon sajnos, még nem vált általánossá a bidé használata, pedig nagyon célszerű, higiénikus, bőrkímélő tisztálkodást tesz lehetővé a hátsó részen is. Hintőpor, krémek, gombaellenes kenőcsök, nyugtató kúpok segíthetnek a viszketést megelőzni illetve enyhíteni. Célszerű pamut fehérneműt viselni, mert a műszálas az érzékeny bőrt irritálhatja.

Ha bereped...

Végbélberepedés alakulhat ki a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülése vagy fekélye esetén. A tünetek (fájdalom, vérzés) a székletürítés során jelentkeznek. A végbél nyálkahártyájának sérülését rendszerint a túl kemény széklet okozza. Székletlágyító szerek illetve síkosító kúpok használata segíthet, meleg ülőfürdő csillapítja a kellemetlenséget, illetve a végkeringés fokozásával segíti a gyógyulást. Műtét is szükségessé válhat.

Ha begennyed...

A végbélnyílás körül nem ritka a tályog kialakulása sem. A végbéltályogot a végbél és a végbélnyílás körül kialakult bakteriálisfertőzésokozza.

A tályog gennyes gyulladás, amely rendszerint gömb alakban terjed egy központi gócból, amelynek területén elpusztulnak a sejtek és a szövetek, és egy gennyel telt üreg, a tályogüreg alakul ki. A gennyben megtalálhatók a kórokozó baktériumok, a fehérvérsejtek, leukociták és az elpusztult szövettörmelékek. Ezt a tályogformát hevenytályognak nevezik.

A szervezet védekezik a tályog kialakulásával szemben, és az ún. lobgáttal a tályogüreget elhatárolni igyekszik. Ilyenkor a tályog körül sarjadzás indul meg, ezzel az ún. tályogfallal az ép részektől elhatárolódik, betokozódik, és kialakul a krónikus tályog. A tályog néha magától a testfelszínre tör egy járaton, a sipolyon keresztül. Ha ez a spontán kiürülés nem következik be, akkor szükségessé válik a sebészi feltárás: a tályogüreget ki kell tisztítani, s a fallal együtt eltávolítani. Ha a bőrfelszín közelében alakul ki, duzzanat, kipirosodott bőr, nyomásérzékenység, hevesfájdalomjelzi, kísérheti láz, hidegrázás is. Előfordulhat a végbélben is tályog, ilyenkor nem végbél környéki tüneteket okoz, hanem lázat és alhasi fájdalmat. Idejében adott antibiotikumos kezelés a kifejlődését megakadályozhatja, de kialakult tályog esetén minél előbb sebészi beavatkozásra van szükség.

A megoldása leggyakrabban helyi érzéstelenítéssel végzett megnyitás, és a genny eltávolítása. Előfordul, hogy a genny kiürülése után rendellenes járat, ún. végbélsipoly alakul ki.

Több nagyon kellemetlen és veszélyes elváltozás fordulhat elő ezen a területen
Több nagyon kellemetlen és veszélyes elváltozás fordulhat elő ezen a területen

Ha sipoly alakul ki...

A sipoly olyan rendellenes összeköttetés a belső szervek vagy a belső szervek és a test felszíne között, amelyet sérülés vagy a belső szervek kóros folyamai hoznak létre. Lényege, hogy a megnyílt tályog fala anatómiai adottságok vagy a gyulladásos szövetek miatt nem esik össze, hanem a beszűkült külső nyílás mögött savós, gennyes váladékot termelő üreg marad vissza.

A sipoly lehet veleszületett vagy szerzett. A szerzett sipolyok közül gyakoriak a végbél sipolyok, amelyet (ha a végbélcsatornával van összeköttetésben) bélsársipolynak is neveznek. A végbélsipolyok és az egyéb szerzett külső sipolyok rendszerint korábbi gennyes gyulladások, tályogok után alakulnak ki. A sipolyok minden fajtájának kezelése orvosi feladat, s legtöbbször sebészi beavatkozást igényel.

A végbélsipoly: a végbélből vagy a végbélnyílásból a végbélnyílás melletti bőrterületre vezető rendellenes járat. Előfordul, hogy nem bőrfelületen kívülre, hanem más szervbe, például a hüvelybe nyílik. Kialakulhat végbéltályog kiürülésekor, sugárkezelés, rosszindulatú daganat, szülés közbeni sérülés következtében, de előfordul ismeretlen ok miatt is. Crohn-betegség, tuberkulózis, béldivertikulumok, béldaganat vagy bélsérülés esetén is kialakulhat. Leghatásosabb és leggyakoribb megoldása műtéti eltávolítás.

Ha a végbél kitüremkedik...

Ismert, és nem is ritka elváltozás a végbélelőesés, a végbél előboltosulása a végbélnyíláson keresztül. A végbél utolsó szakasza kifordul, láthatóvá válik a végbélnyílásból kilógva, akár több centiméteres szakasz is. Csecsemőknél ez többnyire részleges előesés, itt csak a végbélnyálkahártya fordul ki. Felnőtteknél, idősebb korban ez súlyosabb jelenség is lehet.

Procidenciáról vagyis teljes végbélelőesésről akkor beszélnek, ha a végbélfal valamennyi rétege előboltosul. Enyhébb esetekben főleg gyermekeknél székletlágyító adásával könnyítik a székletürítést, illetve két székletürítés közötti időben a farpofákat ragtapaszcsíkkal ragasztják egymáshoz. Felnőtteknél mindenképpen sebészeti megoldásra van szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció