Kiderült, mikor a leggyorsabb az anyagcserénk

Az emberi anyagcsere egyévesen jár csúcsra, 60 éves kortól pedig elkezd romlani - állapította meg a témában készült eddigi legnagyobb szabású kutatás.

Az anyagcsere mindazokat a kémiai folyamatokat jelenti, amelyek a szervezetet életben tartják. Minél nagyobb a test - akár az izom, akár a zsír tömege miatt -, annál több energiába kerül a működtetése. Ezért a kutatók a vizsgálat során a testmérethez igazítva módosították méréseiket, hogy "kilóról kilóra" hasonlíthassák össze az emberek anyagcseréjét. A Science tudományos lapban megjelent tanulmány mintegy 6400 ember adatait vizsgálta, a 29 országból származó résztvevők kora nyolcnapostól 95 évesig terjedt.

Egy friss kutatás szerint az emberi anyagcsere egyévesen jár csúcsra, 60 éves kortól pedig elkezd romlani.
Egy friss kutatás szerint az emberianyagcsereegyévesen jár csúcsra, 60 éves kortól pedig elkezd romlani. Fotó: Getty Images

Az anyagcsere négy fázisa

Italok, amelyek felgyorsítják az anyagcserét - kattintson a részletekért!

A szakemberek négy anyagcserefázist különítettek el. Az első a születéstől egyéves korig tart, amikor az anyai anyagcseréről a szervezet átáll a sajátra, majd eljut a csúcsteljesítményig, amely 50 százalékkal haladja meg felnőttkori anyagcseréjét. A második húszéves korig tart, enyhe lassulást mutat, de a serdülőkori változások nem érintik. A harmadik fázisban, 20-tól 60 éves korig stabil, ezután pedig folyamatosan lassul, míg 90 éves korra a középkorúak anyagcseréjéhez képest 26 százalékkal csökken.

"Olyan képet kaptunk, amilyet sosem láttunk korábban. Számos meglepetésre is bukkantunk. A legnagyobb az volt, hogy egész felnőttkorban nem változik az anyagcsere, tehát a középkorúak hízása nem írható már a metabolizmus lassulásának számlájára" - idézte a BBC hírportálja John Speakmant, az Aberdeeni Egyetem professzorát, a kutatás egyik részvevőjét.

Kiemelten fontos az első év

További meglepetések származtak abból, amit a tudósok nem tudtak kimutatni: se a serdülés, se a várandósság, se a menopauza idején nem változott az anyagcsere. Az első évben csúcsra járó metabolizmus arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos szakasza ez a fejlődésnek, és hogy a rossz táplálásnak élethosszig tartó következményei lehetnek.

Segíthet a gyógyításban

A kutatók szerint a változó anyagcsere pontos megismerése sok szempontból hozzájárulhat a gyógyítás sikeréhez. Herman Pontzer, a Duke Egyetem professzora azt mondja, az eredmények segítenek megérteni, hogy a rákos daganat másképp terjed-e az anyagcsere változásával, vagy hogy a gyógyszereket a különböző fázisokhoz kell-e alakítani. Arról is vita folyik, hogy a metabolizmust befolyásoló gyógyszerek lassíthatják-e az idős korral járó betegségek kialakulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra