Két betegség, amely tönkreteheti életünket

Ha bizonyos, ürítéssel kapcsolatos tünetek rendszeresen visszatérnek, az már több mint kellemetlenség, arra fel kell figyelni, mivel többek között idült bélbetegségek jele is lehet. Érdemes minél többet tudni ezekről.

Az idült bélgyulladásban szenvedőknek rendszerint már fiatal koruktól életük részévé válik a betegség: a tünetek, a tartós kezelés, a rendszeres orvosi ellenőrzés, az étrendi megszorítások, és a sokszor kellemetlen vizsgálatok. Mindez problémákat okoz a mindennapi életben is. Az étrenddel, a munkavégzéssel, utazással, családalapítással kapcsolatosan is sok aggodalmat okoz az állandó gyógyszerszedés, a félelem a rákos elfajulástól, a műtéttől vagy a bélkihelyezéstől. A betegség megismerése segítséget nyújt abban, hogy az érintettek a betegség ellenére is nyugodt, kiegyensúlyozott életet élhessenek. Kellő ismeretek birtokában maguk is sokat tehetnek ennek érdekében.

Nem a baj, hanem a hajlam örökletes

Tudjon meg többet! Olvasson részletesen a fekélyes vastagbélgyulladásról és a Crohn-betegségről ! Hazánkban 20-25 ezerre tehető a gyulladásos bélbetegségben szenvedők száma.

A belek krónikus ismeretlen eredetű gyulladásos betegségei közé két betegség tartozik: a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség .

Mindkét betegség általában fiatal korban kezdődik, leggyakrabban 20-40 éves kor között. A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa pontos oka mindmáig ismeretlen. A kutatások azt megállapították, hogy bár egyik betegség sem örökletes, egy genetikailag meghatározott fogékonyság mindkettőnél fennáll. Ez megnyilvánulhat a bélnyálkahártya csökkent ellenálló képességében és az immunrendszer működési zavarában. Ez utóbbi esetben a szervezet nem ismeri fel, idegennek tekinti a bélben élő saját baktériumokat, így azok ellen védekező mechanizmusokat indít be, amelyek azután bélkárosodáshoz vezethetnek. A hajlamhoz feltehetően egyéb tényező társul, például jelentéktelennek tűnő bélfertőzés, más betegség, gyógyszer, például antibiotikum, lelki vagy testi túlterhelés, ami felszínre hozza a lappangó hajlamot.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa pontos oka mindmáig ismeretlen

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa pontos oka mindmáig ismeretlen

Hasonló tünetek...

A "gyulladásos bélbetegségek" összefoglaló néven ismert colitis ulcerosa legtöbb tünete a bélmozgásokkal kapcsolatos, mert a betegség csak a vastagbelet érinti. Az egyre lazább széklet napi néhányszori ürítése az első tünet lehet. További jelei lehetnek vér és genny a székletben, végbélvérzés, székletürítés után a "teljes kiürülés" érzésének hiánya. Jelentkezhet sürgető székletürítési inger, erős hasi görcs a székletürítés kapcsán, ízületi fájdalom, időszakos végbélfájdalom.

A Crohn-betegség tünetei igen sokrétűek lehetnek, mert a betegség a tápcsatorna bármely szakaszán jelentkezhet. Jelezheti hasfájás és puffadás az étkezések után, fekélyek, vérző sebek kialakulása a végbél körüli területen, magas láz, hidegrázás, étvágytalanság, fogyás, sipolyok, bélszűkületek.

...és különbségek

Hogyan ismerhetők fel? A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa közötti különbségek egyrészt abban állnak, hogy a betegség a tápcsatorna melyik szakaszán jelentkezik. A colitis ulcerosa kizárólag a vastagbelet betegíti meg, míg a Crohn-betegség a vékony- és a vastagbélre egyaránt kiterjedhet, sőt a tápcsatorna felsőbb szakaszain (nyelőcsőben, gyomorban) is előfordulhat. A másik lényeges különbség a bélfal érintettségében rejlik, a colitis ulcerosa csupán a nyálkahártya betegsége, míg a Crohn-betegségben a bélfal teljes metszetében károsodik.

A bél nyálkahártyájának gyulladása, tehát a mélyebb rétegekben terjed, sőt elérheti a bél külső felszínét is, ami összetapadhat a szomszédos bélszakaszokkal, hasi szervekkel (hólyag, méh, hüvely). A gyulladás ezekre is ráterjedhet, és az összetapadt szervek között rendellenes járat, ún. belső sipoly keletkezhet. A baktériumokat nagy számban tartalmazó béltartalom a sipolyon átjuthat az egyébként steril szervekbe vagy kikerülhet a hasüregbe, és további szövődményeket okozhat. Ilyen szövődmények colitis ulcerosában sosem fordulnak elő. Szintén a Crohn betegségre jellemző a végbél körüli bőrfelületen az ún. külső sipoly is. A Crohn vezető tünete a fogyás: ha a betegség a vékonybelet érinti, felszívódási zavar, tápanyaghiány tünetei alakulhatnak ki. A fekélyes vastagbél-gyulladásban, a colitis ulcerosában egyik sem jellemző.

Az orvosnál: diagnosztikai és kezelési lehetőségek

A gyulladásos bélbetegségek felismeréséhez az orvos rendelkezésére állnak különböző vizsgáló módszerek: végbélvizsgálat, ultrahang, kolonoszkópia, irrigoszkópia (kontraszt anyagos röntgen vizsgálat), végbéltükrözés, CT, MRI vizsgálat és laboratóriumi vizsgálat. Az ízületek és a szem vizsgálata az esetleges bélen kívüli tünetek vagy szövődmények felismerésére szolgál. A betegség kezelése gyulladásgátlókkal, immungyógyszerekkel, biológiai szerekkel, antibiotikumokkal történik. Kiegészítő kezelésképpen tápszerek, vaskészítmények, vitaminok és nyomelemek, probiotikumok is használatosak. A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás részletes orvosi leírását megtalálhatja betegséglexikonunkban.

Vigyázzon magára!

Néhány alapvető, életmóddal kapcsolatos jó tanácsot érdemes megszívlelni.

Gyulladásos bélbetegségek esetén kerülni kell túlzott testi, lelki, idegi megterheléseket, tanácsosabb egy "kímélő üzemmódot" felvenni. A sportok közül a természetjárás, a sífutás, a kerékpározás, az úszás ajánlható, a megterhelő konditermi edzések, a stresszel járó sportok, az ugrálással, erős zökkenésekkel kísért mozgásformák nem az érintetteknek valók. Ellenjavallt a napozás, a szolárium, már csak azért is, mert a használatos gyógyszerek egy része fényérzékenységet okoz. Utazás, nyaralás során nagyobb óvatosság szükséges, a szokásosnál is jobban kerülni kell a fertőzésveszélyes vagy ismeretlen, egzotikus, helyi ételeket.

A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás bizonyítottan káros bélgyulladás esetén, a választékos, ízletes, tápláló étrend ajánlható, persze egyéni eltérésekkel aszerint, hogy az illető milyen ételekre érzékeny, melyek rontják az állapotát. Bizonyos gyógyszerek kerülendők, mert a gyulladást fellobbanthatják. Ilyen az aszpirin, , az ízületi panaszokra szedett nem-szteroid gyulladásgátlók, mint például a diclofenak, egyes antibiotikumok, például a doxiciklin. Ezeknek a körét az orvossal kell tisztázni.

A gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek jó tudni, hogy nincsenek egyedül: a sorstársakból szerveződött Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete sokat tesz az érintettek felvilágosításáért, kiadványok, előadások, tapasztalatcsere formájában.

Forrás: Dr. Kovács Ágota: Gyulladásos bélbetegségek, SpingMed Kiadó.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra