Jóval többet költünk alkoholra, mint az uniós átlag

Magyarországon a háztartások jövedelmük nagyobb részét költik élelmiszerre, mint az Európai Unió átlaga, és ez igaz az alkoholos italokra is. A magyar háztartások alkoholra fordított kiadása a nyolcadik legmagasabb a 27 uniós tagállam közül.

Az uniós háztartások 2021-ben több mint 1 035 milliárd eurót, az EU teljes GDP-jének 7,1 százalékát költöttek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra. Ez az összes kiadásuk 14,3 százalékát tette ki. Magyarországon ez az arány 17,8 százalék, a 11. legmagasabb az EU-ban. Romániában 24,8, Litvániában 20,4, Bulgáriában 20,1, Észtországban 19,9, Lengyelországban és Szlovákiában pedig egyaránt 19,6 százalék. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (8,3 százalék), Luxemburgban (9,0 százalék), Ausztriában (10,9 százalék), Dániában és Németországban (egyaránt 11,8 százalék) mérték – derül ki az Eurostat adataiból.

2021-ben az EU háztartásai 128 milliárd eurót (az EU GDP-jének 0,9 százalékát) költöttek alkoholos italokra. Ez a teljes fogyasztási kiadásuk 1,8 százalékát teszi ki. Hazánkban ez 2,8 százalék, ismét magasabb, mint az átlag. Az EU-tagállamok közül az alkoholtartalmú italokra fordított összes fogyasztási kiadásból 2021-ben Lettországban (5 százalék), Észtországban (4,7 százalék), Lengyelországban (3,7 százalék), Litvániában és Csehországban (egyaránt 3,6 százalék) volt a legmagasabb az arány. Ezzel szemben a legalacsonyabb részarányt Görögországban és Olaszországban (mindkettő 1 százalék), Hollandiában (1,3 százalék) és Spanyolországban (1,4 százalék) mérték.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: