Ha rossz a szelep

Sok csecsemő szervezete a táplálkozás után megszabadul a fölöslegtől: a kicsi bukik. Legtöbb esetben a dolog ártalmatlan, és nem is kell nagy ügyet csinálni belőle. Ám ha a bukást egyéb tünetek is kísérik, nem árt az óvatosság és a szakorvosi vizsgálat.

Sok csecsemő szervezete a táplálkozás után megszabadul a fölöslegtől: a kicsi bukik. Kezdő édesanyáknak a jelenség talán riasztó, ezért sokszor a védőnő vagy az orvos tanácsát kérik. A legtöbb esetben a dolog ártalmatlan, és nem is kell nagy ügyet csinálni belőle. Ám ha a bukást egyéb tünetek is kísérik, nem árt az óvatosság és a szakorvosi vizsgálat, mert jelezheti egy igen kellemetlen emésztőrendszeri betegség, az úgynevezett reflux kialakulását.

Ez a kórkép jelentős mértékben érinti a felnőtteket is, szinte a népbetegség szintjén. Sokan kezelésre szorulnak, és a szakemberek valószínűsítik, hogy legalább ennyien nem mennek orvoshoz a panaszaikkal. A Gasztroenterológiai Társaság orvosai szerint a felnőtt lakosság meghatározott csoportja kifejezetten veszélyeztetettnek mondható.

Ide tartoznak elsősorban az italozók, a sokat dohányzók, az egészségtelenül táplálkozó, a zsíros, csípős ételeket fogyasztók, illetve azok, akik előszeretettel és bőségesen étkeznek közvetlenül lefekvés előtt. E betegség az utóbbi időszakban a gyermekorvosokat is foglalkoztatja, mert kiderült: igen gyakran fordul elő csecsemő- és gyermekkorban.

A reflux betegség azt jelenti - mondja dr. Arató András, a SOTE I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense -, hogy a nyelőcső végén, a gyomorszájnál található záróizom nem működik jól, ezért a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Újszülötteknél egyébként a záróizom működése fiziológiásan is csökkent. Egyéves kor alatt a reflux tünete lehet a bukás, amelyet nem kísér émelygés, és ha más tünet nincs, a gyermek jól fejlődik, úgynevezett nem komplikált refluxról beszélünk. Baj akkor van, ha a gyermek nem csupán visszabukik egy kis mennyiséget, hanem az étkezések után a táplálék jelentős részét rendszeresen kihányja, ezért veszít a súlyából, nem gyarapszik.

A súlyvesztésen kívül miféle egyéb tünetek jelentkezhetnek?

A reflux igen kellemetlen betegség, hiszen a visszaáramló savas gyomortartalom kínzóan égető érzést okozhat a nyelőcsőben és a szegycsont környékén, illetve a gyomorban, noha nem a gyomor beteg, hanem a szelep renyhe. A savas tartalom idővel károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, állandó gyulladást okozhat. Légzési nehézségek is fölléphetnek. Sokan feltételezik, hogy a hirtelen csecsemőhalál hátterében szintén a reflux betegség áll, és a kicsi szabályosan megfullad a visszaáramló tápláléktól.

A helyzetet bonyolítja, hogy a reflux adott esetben akár asztmát is kiválthat. Egyéves kor alatt egyébként a tejallergia is okozhat sűrű bukást, ami az arra hajlamos gyermekekben reflux betegséget mutat. Nagyon fontos, hogy a szülők keressenek föl szakorvost, ha az egyébként jó étvágyú gyermek sokat hány.

Hogyan kezelhető a betegség?

Amennyiben a gyermek jól fejlődik, elsősorban diétás tanácsokat adunk a szülőnek. A többszöri, kis mennyiségű étkezés ilyenkor előnyösebb, mert megakadályozza, hogy a kicsi túlegye magát. Az anyatejjel táplált apróságoknál sokkal ritkábban fordul elő a jelenség. Ha a gyermek tápszert vagy tejet kap, sűrűsíteni kell a folyadékot. Ma már vannak úgynevezett antireflux tápszerek is. Több növény, például a szentjánoskenyérfa magkivonata ugyancsak jótékonyan hat. Nagyobb gyermekek szüleinek a figyelmét pedig arra hívjuk föl, hogy ne adjanak fűszeres, erős, csípős ételeket a csemetének. Gyógyszeres terápia akkor jöhet szóba, ha a diéta ellenére nem javul az állapot. Amennyiben a klinikai tünetek alapján fölmerül a záróizom renyhesége, huszonnégy órán keresztül figyeljük a nyelőcső vegyhatását. Egy vékony szondán át elektródot juttatunk a nyelőcső végébe, amely a pH-értéket folyamatosan méri. Savanyú vegyhatás ugyanis csak akkor mérhető, ha a gyomorból a savak visszajutnak. Savlekötő szerekkel, illetve a záróizom működését fokozó anyagokkal jó eredményt lehet elérni. Előfordulhat, hogy hosszú, konzervatív kezeléssel sem érünk el lényeges eredményt, ezért az esetek kis hányadában műtéti beavatkozásra van szükség. Minél kisebb a gyermek, annál gyorsabb a gyógyulás. A csecsemőkori esetek hamar és nyomtalanul gyógyulnak, később a javulás már elhúzódhat, és hosszabb ideig kell a fenntartó kezelést alkalmaznunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció