Bajra utalhat a gyakori böfögés

A böfögés alapvetően teljesen általános és ártalmatlan jelenség, amikor levegő távozik a gyomorból. Ha viszont túlzottan gyakran jelentkezik, vagy akár a mindennapjainkra is kihatással van, akkor érdemes komolyan venni a problémát.

Elképzelhető ugyanis, hogy a túl gyakori böfögés hátterében valamilyen betegség áll, így példáulirritábilis bél szindróma(IBS), laktózérzékenység, esetleg valamilyen emésztőrendszeri gyulladás. Ennek feltárásában sokat segíthet, ha fokozottabb figyelmet szentelünk a kísérő tüneteknek, amelyek árulkodóak lehetnek.

Hányás

Arefluxsorán a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, kellemetlen tüneteket és - végső esetben - szervi elváltozásokat okozva. Részletek itt.

Általánosságban véve a hányás már önmagában aggasztó tünet, még ha semmi más bajunk sincs is. De ha ehhez állandósult böfögés is társul, akkor refluxra és rekeszsérvre is utalhat, vagy például valamilyen fokú elzáródásra a bélben vagy a gyomorban, továbbáfekélymeglétét is jelezheti.

A gyakori böfögés egyéb tünetekkel párosulva komolyabb problémákra utalhat
A gyakori böfögés egyéb tünetekkel párosulva komolyabb problémákra utalhat

Váratlan fogyás, étvágytalanság

Ha szokatlanul rövid idő alatt jó pár kilót látványosan leadunk, akkor ez bármennyire jól hangzik is, általában valami gondot jelez - a legrosszabb esetben rákot. Persze, nem ez az egyetlen lehetőség, de egészen biztos, hogy a hirtelen fogyás az étvágy csökkenésével, illetve gyakori böfögéssel párosítva olyasmi, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Minél hamarabb menjünk orvoshoz, hogy kiderüljön, gyulladással, fertőzéssel vagy esetleg valami még komolyabbal van-e dolgunk!

Székrekedés, hasmenés

A székrekedéssel önmagában semmi gond nincs abból a szempontból, hogy teljesen átlagos emésztési probléma, amely időről időre szinte mindenkivel előfordul. Ha viszont gyakori böfögéssel társul, akkor komolyabb bajt is jelezhet, főleg, ha puffadás, fájdalom, hányás is társul mellé. Ilyen esetekben nem kizárt a bél, illetve a gyomor elzáródásának lehetősége sem. Ha viszont épp az ellenkezőjéről van szó, azaz hasmenésünk van a böfögés mellett, akkor Crohn-betegség,lisztérzékenységés irritábilis bél szindróma tünete is lehet.

Forrás: menshealth.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: