Az elhízás csökkentheti ízérzékelésünket

Az elhízás számos betegség kiváltója. A túlsúly nemcsak cukorbetegséget eredményezhet, de nagy a kockázata a magas vérnyomás, gerincproblémák, érelmeszesedés és számos daganatos megbetegedés kialakulásának is.

A fent említett problémák mellett súlyos következmény az is, hogy elveszíthetjük ízlelésünket, és megszűnhetnek az ízek.

Miért fontos az ízlelés?

Az ízlelésnek fontos feladata van táplálkozásunk és egészségünk szempontjából, hiszen segít kiválasztani a számunkra ehető dolgokat. Így könnyen megállapíthatjuk egy ételről, hogy friss és ehető, vagy éppen már romlott és fogyasztása káros lenne szervezetünk számára.

Ám ez az érzékelés túlsúly esetén komoly veszélybe kerülhet. Felmérések bebizonyították ugyanis, hogy a fiatal túlsúlyos betegek kevésbé képesek érezni a megfelelő ízeket, és nehezen ismerik fel az öt alapvető tulajdonságot is, az édes, a sós, a keserű, a savanyú és a csípős ízt.

Az ízérzékelés

Az édes ízt a nyelv hegyén, a sósat a nyelv két oldalán elől, a savanyút a nyelv két oldalán hátul, a keserűt pedig a nyelv tövén érezzük. A csípős íz alapvetően nem tartozik az alapízek közé, de szánkban ezt is érzékeljük, bár elsősorban fájdalomérzet formájában. Az öt íz közül a legérzékenyebbek a keserű ízre vagyunk, hiszen nem kell belőle sok ahhoz, hogy érezni tudjuk.

Ezeket az ízeket az ízlelő rendszerünkön keresztül érezzük, melynek részei a nyelven és a nyálkahártyán található receptorok, összekötő idegsejtek, valamint az agyi területek.

A kutatások kimutatták azt is, hogy a túlsúlyos embereknél sokkal hosszabb ideig tart az egyes ízek felismerése, de az is előfordulhat, hogy egyesek teljesen elveszítik ezt az érzéküket, így tévesen, vagy egyáltalán nem tudják meghatározni, hogy milyen ételt fogyasztanak. Ez a tény sajnos igencsak kétségbeejtő, de annak kiderítése, hogy miből fakad az elhízott és nem elhízott gyerekek közötti ízérzékenység különbsége, még további vizsgálatokat igényel.

Előzzük meg a túlsúlyt!

Az elhízás mellett az ízérzés hiányát, csökkenését egyes gyógyszerek is kiválthatják. Mindenesetre figyelje méreteit! testtömeg-indexét (BMI)! Ha nem szeretnénk ízérzékelésünket elveszíteni, tegyünk a túlsúly ellen, mely kialakulásának a legtöbb esetben a helytelen táplálkozás az oka. A túl zsíros ételek fogyasztása, a kevés folyadékbevitel, a rendszertelen étkezés, a mozgáshiány, vagy az egészségtelen készételek fogyasztása, mind-mind elhízáshoz vezethet. Emellett természetesen különböző betegségek is kiválthatják a túlsúlyt, ilyenek a pajzsmirigybetegségek, illetve a cukorbetegség.

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy rendszeresen étkezzünk, ha lehet, naponta többször fogyasszunk zöldséget-gyümölcsöt. Kerüljük a túl zsíros ételeket, és ha lehet, legalább hetente egyszer vagy kétszer fogyasszunk halat. Figyeljünk arra is, hogy ne hanyagoljuk el a mozgást, naponta vagy kétnaponta legalább fél órát mozogjunk. Ezzel elkerülhetjük a túlsúlyt, és számos betegség kialakulását is. Közérzetünk jobb lesz, és ízérzékelésünket sem veszítjük el.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)