A világ legerősebb vakcinája

A citrusfélék kitüntetett helyet foglalnak el azon gyümölcsök között, amelyek egészségünk megőrzésében szerepet játszanak.

A citrusfélék kitüntetett helyet foglalnak el azon gyümölcsök között, amelyek egészségünk megőrzésében szerepet játszanak. Magas C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően a meghűléses és influenzás megbetegedések elleni védekezésben fontos szerepet játszanak, mindazonáltal tulajdonságaik oly számosak és oly különbözőek, hogy egyesek úgy gondolják - részben joggal - hogy valódi varázsgyümölcsökről van szó.

A kemény tél beköszöntekor és az ezekkel a hónapokkal járó viszontagságok, a kérlelhetetlen időjárás, a megfázás, a nátha és az influenza megjelenésekor... nos, szükség van arra, hogy felkeressük a legközelebbi gyógyszertárat a reményt keltő gyógyír után kutatva, ami mindig kemikáliák formájában jelentkezik.

A gyógyszer mellé adott tájékoztató egyszeri, kapkodós elolvasása során is már kiderül, hogy az a használója számára számos veszélyt rejteget: lehetséges gyomorpanaszokat, székrekedést, a száj kiszáradását, levertséget vagy akár bőrkiütéseket okozhat. Az ilyen termékek - még a legnépszerűbbek is -, tekintélyes számú figyelmeztetést és ellenjavallatot sorolnak fel az információs leporellóban. Pedig ami azt illeti, van más megoldás is, elkerülve az ilyen kellemetlen gyógyszerészeti procedúrákat, a téli hónapok és azok egészségre gyakorolt hatásainak eljövetelekor: a narancs és a mandarin (a citrusfélék). Amióta a rómaiak ránk hagyták írásos formában: "citrus vincit pathos" (azaz a citrusfélék legyőzik a betegséget) a tudományos irodalom ebben a témában óriásit nőtt. A legelismertebb egészségügyi és táplálkozástani szakemberek már egy ideje minden kétséget kizáróan állítják, hogy a citrusfélék jótékonyan hatnak az egészségre.

A meghűléses és influenzás megbetegedések esetében a narancs és a mandarin két olyan szövetségesünk lehet, amelyek ilyenkor fontos szerepet játszanak a bosszantó betegségek kialakulásának megakadályozásában. A citrusfélék magas C-vitamin-tartalma - ami akár 50-80 mg/100 g gyümölcs is lehet - az elsődleges magyarázata a citrusfélék meghűléses és influenzás megbetegedést megelőző képességének. Lluís Serra, a Las Palmas Egyetem preventív gyógyszerekkel foglalkozó professzora világosan és meggyőzően fejtegette több előadásában a citrusfélék pozitív tulajdonságait szakmai hallgatósága előtt. Idézni szokták tőle, hogy "Minden korosztálynak erősen ajánlott, de különösen fontos a fogyasztása lábadozás esetén, vagy különlegesen aktív időszakokban, vagy fejletlen országokba való utazások alkalmával, hogy minél erősebb védelmet biztosítsunk szervezetünknek."

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy mennyi gyümölcsöt kell naponta elfogyasztani. A táplálkozástani szakemberek körében a legelfogadottabb verzió az, hogy a szervezetünk egészségének fenntartásához naponta három-négy darabot kell elfogyasztani, nyersen vagy gyümölcslé formájában. A citrusfélék kitüntetett helyet foglalnak el azon gyümölcsök között, amelyek egészségünk megőrzésében szerepet játszanak. Ezzel kapcsolatban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a citrusféléket frissen kell fogyasztani, ellenkező esetben elveszíthetik különleges tulajdonságaikat, köztük a C-vitamin-tartalmukat. Ez a vitamin, amelyet a szervezet nem képes előállítani, ezért más forrásokból kénytelen beszerezni, az élő szervezet számára alapelem. A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) ajánlása minimálisan napi 1x60 mg bevitele, ami megegyezik az egy narancsban található mennyiséggel. Mindazonáltal néhány tanulmány azt mutatja, hogy a citrusfélék terápiás hatása számottevően megnő, ha ezt az adagot 200-500 mg-ra növeljük, ami a 2-5 narancsban fellelhető vitamin-mennyiséggel egyezik meg.

A citrusfélék tehát a természetben megtalálható gyógyír-források, melyek elérhetőek és a laboratóriumokból származó gyógyszerekkel szemben jól emészthetőek és jellegzetes, kellemes ízük van. Bármily meglepő legyen is, a narancs és mandarin jó tulajdonságai nem érnek véget a téli megfázás támadásainak visszaverésével. Sőt, a tulajdonságaik oly számosak és oly különbözőek, hogy egyesek úgy gondolják - részben joggal - hogy valódi varázsgyümölcsökről van szó. A citrusfélék keletről származnak, pontosabban Indiából és Kínából, de európai viszonylatban a termesztésük Spanyolországban honosodott meg kiváló és kiemelkedő szinten, amely mára tökéletes mintaképe lett annak a magas színvonalnak, amelyet ezek a gyümölcsök a tiszta íz tekintetében elérnek.

A citrusfélék és az emberi egészség szoros kapcsolatához visszatérve, az ismert C-vitamin tartalmuk mellett a citrusfélék más anyagokat is tartalmaznak, mint pl. flavonoidokat, béta-karotinokat, terpéneket és karbolsavakat, amelyek olyan, a degeneratív betegségek elleni védekezésben játszanak kulcsszerepet, mint amilyen a magas vérnyomás vagy a neurológiai rendellenességek, beleértve a Parkinson vagy az Alzheimer-kórt is.

Az Egyesült Államokban végzett kutatások kimutatták, hogy bizonyos rosszindulatú gyomordaganatok néhány esetben visszafejlődtek narancslé intenzív fogyasztásának hatására. Egy nemrég megjelent szakpublikáció ismertette az orvosok magyarázatát ezzel a fejleménnyel kapcsolatban. Ez pedig ismét csak az, hogy a C-vitamin és a többi tápanyag együttesen olyan erős antioxidáns hatást fejt ki, amely képes semlegesíteni néhány igen káros molekulát, az úgynevezett gyököket.

Hasonlóképpen egy másik, ezúttal a spanyolországi Jiménez Díaz Alapítvány által végzett tanulmány megerősítette, hogy a narancs és mandarin tulajdonságai késleltetik az emberi szervezet sejtjeiben zajló oxidációs folyamatokat, ami segít megakadályozni az érelmeszesedés (a nyugati országokban a legtöbb életet követelő betegség) kialakulását. Így elmondható, hogy a citrusfélék hozzájárulnak a lassabb és kellemesebb öregedéshez.

A narancs és mandarin rostanyag-tartalma messze nem elhanyagolható. A rostok előnyei a következőkben összegezhetők: segít a tápláléknak áthaladni a tápcsatornán, segít megelőzni a székrekedést és a bélbetegségeket, csökkenti a koleszterinből származó veszélyeket - és ennél fogva a szívérrendszeri megbetegedések esélyét is - segít bizonyos fajta rákos megbetegedések ellen és végül, a pektinnek nevezett vízoldékony rostanyag javítja a glükóztoleranciát, amely segít a cukorbetegeken. A C-vitamin, az előzőekben már említett nátha- és influenzaellenes hatásán túlmenően, védőfaktor is egyben a száj-, gyomor- és prosztatarák kialakulása ellen. Segít megelőzni az öregkori szürke hályog kialakulását, növeli a vasfelszívódás hatékonyságát, és ugyancsak véd bizonyos vesebántalmak, mint pl. a vesekőképződés kialakulása ellen.

Amennyiben az előnyös tulajdonságok ezen kumulálódása még mindig nem lenne elég, egy az Egyesült Államok-beli Harvard Egyetem tudósaiból álló csoport által végzett új kutatás alapján kijelenthető, hogy a citrusfélék rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyeit is. A Kaumidi Joshipura professzor által vezetett kutatómunka kiderítette, hogy az összes friss gyümölcs közül a citrusfélék a leghatásosabbak ez ellen a betegség ellen. Végül érdemes megemlíteni, hogy a mandarin és a narancs alig tartalmaz kalóriát, így a legfinomabb szövetségesünk lehet az elhízási problémáink megoldásában.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra