A tojást csak a nyúlfészekbe!

Húsvétkor az asztalra csupa finomság kerül, a "nyúlfészek" teli van ajándékkal. Ám az allergiás családok örömébe üröm is vegyül, mert a húsvéti menü: a tojás, a füstölt sonka, a sok csokoládé és sütemény veszélyeket rejt magában. Mi az amire ügyelni kell

A tojásallergia az egyik leggyakoribb allergiás jelenség a csecsemő-, kisded- és gyermekkorban. Általában az allergiás reakció 4-5 éves kor között önmagától megszűnik, de a betegek egyharmadánál a tünetek akár a felnőttkorra is átnyúlnak. A tojásban több olyan fehérje is van, ami allergiás reakciót válthat ki. A tojásfehérje veszélyesebb reakciókat okoz, mint a tojássárgája, de mindkettő együttesen és külön-külön is kiválthat betegséget. Míg a legtöbben a tojástól csak egy-egy viszkető csalánkiütést kapnak, a csecsemők jó részénél ezen kívül vörös, hámló, égő érzéssel járó bőrjelenségek, ekcéma is kialakulhat. Ha a gyermek a viszkető elváltozásokat vakarja, akkor ezek kisebesedhetnek, felülfertőződhetnek. Ritkábban fordul elő ugyan, de a tojás légúti betegséget is okozhat. Ez leginkább asztmás roham, ami veszélyes és igen ijesztő - a szülők réme. A gyomor-bélrendszeri panaszok enyhébbek, de gondolni kell rájuk.

A tojássárgája ritkábban okoz betegséget, mint a fehérje, mégsem ajánljuk tojásallergiás gyermekeknek a fogyasztását. Először is a konyhatechnikai műveletek során nehezen különíthető el a fehérjétől, másrészt a két összetevő között úgynevezett keresztallergia áll fenn, ami azt jelenti, hogy a szervezetben mindkettő ugyanazon immunreakción alapuló tüneteket provokálhat, és a klinikai következmény ugyanaz. A félig nyers, nem átfőzött, sütött tojáskészítmények, pl. rántotta, lágy tojás, panír, bundás kenyér stb. a legveszélyesebbek, de ne hagyjuk figyelmen kívül a cukorral vagy mással kikevert tojáskrémet, pl. a majonézt sem.

Ha gyermekünk az ünnepi húslevesbe belekortyol és egy-egy falat tésztát is bekap a zöldségen kívül, ne essünk kétségbe, ennek következménye enyhébb. A hőkezelés ugyanis a fehérjék szerkezetét megváltoztatja és azok, akik a tojás nyers állapotára érzékenyek, egy-egy falat tésztától legfeljebb csak csalánosak lesznek. Ha nem ehhez a csoporthoz tartoznak, akkor a klinikai tünet heves fulladást válthat ki. Ilyenkor ettől is óvakodjunk, és ne tegyünk engedményeket.

Cikkemet olvasva, kedves szülők, ne keseredjenek el! Kárpótolják gyermekeiket csokitojással, ha az is gondot okoz, szentjánoskenyérmagból készült édességekkel (a karob pótolhatja a kakaót, és igen finom csokoládéféleség készíthető belőle), állítsanak össze menüváltozatokat a családorvossal vagy dietetikussal, hiszen létezik tojáspótló ételadalék is. Ha pedig más megoldás nincs, meglepetésként töltsék meg a nyuszifészket vidám, nem ehető állatfigurákkal, egyéb játékokkal. III.évf./4.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső