A székrekedés meglepő okai

A székrekedés legismertebb okai között a rostokban szegény táplálkozás, a túl kevés folyadékfogyasztás, a székletvisszatartás és a mozgáshiányos életmód szerepel. Csakhogy ezeken kívül még jó néhány olyan dolog van, ami szorulást okozhat - olyasmik, amikre valószínűleg nem is gondolnánk.

Pajzsmirigy-alulműködés

Nem mindenkinek lesz székrekedése, aki ilyesmiben szenved, de a gyakori, folyamatosan visszatérő szorulás pajzsmirigyproblémára is utalhat, mivel ennek a szervnek a működése hatással van az anyagcserére .

A pajzsmirigy alulműködése változatos, de minden esetben nagyon kellemetlen, akár veszélyes tüneteket produkálhat. A betegség ráadásul nem gyógyítható, még ha a kezelések hatására a páciens tünetmentessé is válhat.

Fájdalomcsillapítók

A fájdalomcsillapítók, különösen a narkotikumok az emésztőrendszer működését lelassíthatják. Ha valakinek ilyesmit kell szednie, gyakran javasolják mellé valamilyen enyhe hashajtó használatát is.

Csokoládé

Az arra hajlamosaknál a csokoládé, illetve a csokoládéban lévő kakaó is okozhat székrekedést. Különösen gyakori ez az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők esetében. Ha kakaó, csokoládé, illetve csokoládés édességek fogyasztása után gondunk van a székeléssel, inkább érdemes kerülni az ilyen ételeket.

csokoládé
A csokoládéban lévő kakaó is okozhat székrekedést.

Vitaminkészítmények

Ha valaki kalciumot , vasat, illetve az előbbieket tartalmazó multivitamin készítményt szed, az is hajlamosabb lehet a szorulásra. Különösen a vasat szedőknél gyakori a jelenség. Ilyenkor abba kell hagyni a szedést, ha pedig ez nem opció, akkor érdemes valamilyen székletlágyítót kérni az orvosunktól.

Túl gyakori hashajtóhasználat

Furcsán hangzik, de ha valaki túl hosszú ideig, illetve túl gyakran használ hashajtót, annak szorulása lehet, mivel ilyenkor a szervezet hozzászokik a hatóanyagokhoz. Emiatt aztán előfordulhat, hogy a használatuk nélkül a székelés már egyáltalán nem megy.

Túl sok tejtermék

Ha valaki sok tejterméket, sajtot fogyaszt, és mellé nem eszik elég rostot, az szintén számíthat székrekedésre . Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megreformáljuk az étkezési szokásainkat, és próbálunk minél több rostot, mellé pedig sok folyadékot fogyasztani.

Antidepresszánsok

Jó néhány antidepresszánsnak székrekedés a mellékhatása. Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor érdemes az orvosunkkal székletlazítót felíratni, esetleg kipróbálni valamilyen más gyógyszert.

Forrás: health.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: