A magas húgysavszint ezért veszélyes

Különböző anyagcserezavarok következtében megnövekedhet a vér húgysavszintje. A húgysav sói ilyenkor kicsapódhatnak az ízületekben, fájdalmas gyulladást kiváltva - ezt nevezzük köszvénynek.

A köszvény tünetei rohamokban jelentkeznek. Jellemzően a nagylábujjakat érintik először rendkívül erősfájdalomés érzékenység, illetve duzzanat formájában. A nagylábujj mellett ugyanakkor a panaszok más, törzstől távolabbi, ezáltal hidegebb ízületekre is kiterjedhetnek. Ennek oka, hogy a húgysav sói alacsonyabb hőfokon könnyebben kristályosodnak.

A köszvényes rohamok elsőként általában a nagylábujjakon jelentkeznek
A köszvényes rohamok elsőként általában a nagylábujjakon jelentkeznek. Fotó: Getty Images

Súlyosabb esetben lerakódások jöhetnek létre az inakban és az ízületek környékén, valamint akár egyéb szervekben is. A szem köszvényes rohama például hasonló tüneteket idézhet elő, mint a zöld hályog, a szemhéj és a szemgolyó egyaránt megduzzadhat.

Meg lehet-e előzni aköszvénykialakulását? Miért jut fontos szerep a terápiában az étkezésnek? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk megújult leírásában ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: