A laktózérzékenység típusai

A laktózérzékenyek nem tudják megemészteni a tejcukrot. Ennek oka, hogy a laktóz lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent a szervezetükben. Nem mindegy azonban, hogy a probléma csak átmenetileg áll-e fenn vagy végleges.

A laktózérzékenyseg lehet átmeneti vagy tartós. A kettő közötti különbséget, valamint a kiváltó tényezőket dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

Mi a laktózérzékenység?

Árulkodó tünetek:

 • hasfájás
 • intenzív bélhangok
 • puffadás
 • hasmenés
 • A tejcukor lebontását a vékonybélben termelődő laktáz enzim végzi. Ennek hiányában a szervezet képtelen megfelelően megemészteni a tejcukrot. A problémára a leggyakrabban hasi diszkomfort hívja fel a figyelmet, ami általában a tej elfogyasztása után egy-két órán belül jelentkezik. A panaszok súlyossága a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől függ: minél kevesebb az enzim, annál gyakrabban és erősebben jelentkeznek a tünetek.

  laktózérzékenység, tejcukor-érzékenység, laktóz-intolerancia, ételérzékenység
  Egyes bélfertőzések miatt másodlagos laktózérzékenység alakulhat ki. Fotó: iStock

  Idősebbeknél gyakoribb

  A tejcukorérzékenység legritkább formája egy olyan genetikai rendellenesség miatt alakul ki, amely esetén egyáltalán nem termelődik laktáz a vékonybélben. A tünetek ilyenkor már újszülöttkorban jelentkeznek. Az elsődleges laktózérzékenység ezzel szemben már felnőttkorban alakul ki, ugyanis az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben. A probléma bárkinél megjelenhet, Magyarországon a felnőtt lakosság 20-30 százaléka tejcukorérzékeny.

  Átmeneti laktózérzékenység

  A fentiek mellett létezik a tejcukor-érzékenységnek egy harmadik formája is, méghozzá a másodlagos laktózérzékenység. Ez általában fertőzések - például akut bélfertőzések, bakteriális vagy vírusos hasmenések, valamint gyulladásos bélbetegségek - következtében alakul ki, de jelentkezhet antibiotikumos kezelések után is. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket csak az alapbetegség elmúlásáig kell elkerülni.

  Diétával és enzimpótlással kezelhető

  A tejcukor-érzékenység hidrogénkilégzéses teszttel igazolható. A probléma fennállása esetén laktózmentes diéta szükséges. A megfelelő étrend mellett a laktáz enzimet tabletta vagy cseppek segítségével pótolhatjuk.

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +4, +9 °C
  Minimum: +0, +5 °C

  Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások: